Kulp Davası Düşürüldü!

11 sivilin gözaltına alındıktan sonra kayolması ve sonra sında infaz edildiklerinin belirlenmesine ilişkin açılan Dava zaman aşımına uğrarken, yargılanan Emekli general Ertürk beraat etti.

Haberler 20.09.2018 - 09:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulp ilçesinde 1993 ylnda 11 sivilin kaybolmasyla ilgili, 2013 ylnda açlan davada yarglanan dönemin Bolu 2nci Komando Tugay Komutan emekli Tugeneral Yavuz Ertürk beraat etti.

Olaydan 20 yl sonra Diyarbakrda açlan ve güvenlik gerekçesiyle Ankaraya alnarak, Ankara 7nci Ar Ceza Mahkemesi tarafndan görülmeye balanan davann karar durumasna, sank Yavuz Ertürk ve taraf avukatlar katld. Mahkeme, müteki avukatlarnn savclk mütalaasna kar yaptklar savunmalarn tamamlamasnn ardndan sank Ertürke son sözünü sordu. Ertürk, son sözünde, Eski savunmalarm tekrar ederim, ekleyeceim bir husus yoktur dedi.

ZAMAN AIMI VE BERAAT KARARI

Sann son sözlerinin ardndan kararn açklayan mahkeme heyeti, suç ilemek amacyla örgüt kurma suçundan açlan kamu davasnn zaman amndan düürülmesine, birden fazla kiiyi öldürme ve halk silahl isyana tevik suçlarndan da Ertürkün, atl suçlar ilediine dair üpheden uzak, kesin ve inandrc delil elde edilemediinden beraatna karar verdi.

KULP DAVASININ GEçM

8 Ekim- 25 Ekim 1993 tarihleri arasnda Diyarbakrn Kulp ilçesinin Alaca köyü ve Mua bal Kayals köyü civarnda gözaltna alnan 11 köylüden bir daha haber alnamad. Kayp ailelerinin 1994 ylnda AHMye bavurmas sonucunda, Türkiye 2001 ylnda tazminat ödemeye mahkum edildi. 2 Kasm 2003 tarihinde Alaca köyüne 500- 600 metre mesafedeki dere yatanda kaybolan kiilere ait olduu tahmin edilen kemikler bulundu. Olayla ilgili Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl tarafndan hazrlanan iddianame 2013 yl ekim aynda Diyarbakr 7nci Ar Ceza Mahkemesince kabul edilerek, olaydan 20 yl sonra dava açld. Dava güvenlik gerekçesiyle Ankaraya nakledildi.

Ana Sayfaya Git