Küpedeki vurgun!

Diyarbakır merkezli 11 ilde düzenlenen operasyonda, ölen veya kesime gönderilen büyükbaş hayvanların küpelerini sökerek başka hayvanlara takıp haksız kazanç sağladıkları gerekçesiyle 14’ü kamu görevlisi 65 sanık hakkında dava açıldı.

Haberler 18.03.2021 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrdaki Canl Hayvan Borsasnda küpeleme ilemi yaplan ancak hastalk nedeniyle ölen veya kesime sürülen büyükba hayvanlarn sistemden düümünü yapmayarak kulaklarndaki küpeleri söküp tekrardan kayt d biçimde farkl hayvanlara takarak milyonlarca liralk haksz kazanç salayan 19u tutuklu, 65 sank hakknda yürütülen soruturma tamamland.

Diyarbakr Basavcl Kaçakçlk ve Organize Suçlarla Mücadele savcs Sadullah Gümüün hazrlad 1145 sayfalk iddianamede kamu zararna neden sahtecilik tek tek anlatld. Aralarnda Veteriner, Gda Tarm ve Hayvanclk Müdürlüklerinde görevli 14 kamu çalannn da sank olduu iddianamede, denetimlerde yere atlm, sahte olduundan üphelenilen 86 küpenin incelendii ve 54ünün sahte olduu, geri kalanlarn sistemdeki kaytlara göre ölü hayvanlara ait olduu tespit edildi. Küpelenen hayvanlarn kayt altna alnd, salk, ya ve a bilgilerinin sisteme ilendii, ancak sanklarn kesime giden veya hastalk nedeniyle ölen hayvanlar Tarm l Müdürlüklerine bildirmeyip sistemden düümlerini yapmadklar, bu küpeleri penseyle söküp kayt d hayvanlara takarak iç piyasaya bandrollü hayvanm gibi sat yaptklar belirlendi.

HALK SALIINI HçE SAYMILAR

Sahte küpelerde orijinal küpede olmas gereken Bakanlk logosu ile küpe numaras ve barkod bulunmad örenildi. Sahte küpelerin maddi menfaat karlnda sank veteriner hekimlerce hazrlanarak hayvanlara takld bildirildi. Hayvan sal ve hareketlerinin kontrolü açsndan son derece önemli olan küpeleme ilemlerinin yan sra salk raporlarnn da usulüne uygun düzenlenmedii ve kayt d hayvanlarn sanki denetim altndaym gibi sahte evraklarla Türkiyenin birçok bölgesine sevk edildii vurguland. Sanklarn bu ekilde halk salnn hiçe sayarak hayvansal hastalklarn tüketicilere yaylmasna yol açtklar kaydedildi.

ÖLÜ HAYVANLAR SSTEMDE YAIYOR GÖRÜNÜYOR

Hayvan sevklerinin usulüne uygun yaplabilmesi için alama sonras hayvanlarn belli bir süre bekledikten sonra sevk için uygun hale geldii, sanklarn bu kurala uymayp hayvanlar aras hastalklarn hzla yaylmasna yol açtklar gibi insan saln da tehlikeye attklarna dikkat çekildi.

Küpelemenin yetkili veterinerce yaplmas gerekirken, alm-satmc sanklarn ya tümden sahte, ya da Tarm Müdürlüklerine bildirmeksizin usulsüz hayvan kesimi sonrasnda hayvanlarn kulandaki küpeleri sata sunulan hayvanlara taktklar bildirildi. Sanklarn kesime giden veya ölen hayvann TÜRKVET sisteminden düümünü yapmalar gerekirken, bunu yapmadklar için ölen hayvann Bakanln sisteminde yayor göründüü tespit edildi. Nakil srasnda polis ve jandarmada TÜRKVET sistemi bulunmad için belgelerin sahte olup olmadn da tespit etmenin mümkün olmad, sanklarn da bunu frsat bilerek rahatlkla hayvanlar Doudan Batya, Batdan da Douya sevk ettikleri ifade edildi. Sanklarn hayvan sevki srasnda kullandklar belgelerin Tarm Bakanlna ait resmi belgeler olduu, belgelerin sevk öncesi belli ücret karl alnd belirlendi. Sanklarn tamamen sahte olan sevk belgelerinde düzenleyici olarak gösterilen veteriner hekimlerin gerçekte var olmad, hayali isimler yazld tespit edildi. Tarm Bakanlnca görevlendirilen Bamüfettiin raporuna göre sanklarn kamuyu milyonlarca liralk zarara urattklar ifade edildi. Sanklarn yarglanmalarna önümüzdeki günlerde Diyarbakr 1. Ar Ceza Mahkemesinde balanacak.

Ana Sayfaya Git