Kuraklığa karşı ağaç

Orman İşletme Müdürlüğünce baraj havzaları başta olmak üzere eğimli bin hektar alan yıl sonuna kadar 1 milyon fidan ile buluşturulacak, 8 bin hektar alanda da rehabilitasyon çalışması yapılacak.

Haberler 03.11.2021 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Diyarbakrda kurakla bal anan ve erozyona maruz kalan alanlar, aaçlandrma seferberliiyle yeerecek.

Küresel iklim deiiklii ve yalarn azalmas nedeniyle oluan kuraklk, özellikle aaçlandrma yaplmayan baraj havzalar ve bozulmu orman alanlarnda erozyona bal su ve toprak kaybna neden oluyor.

Kent genelinde küresel kuraklkla mücadele kapsamnda, Diyarbakr Orman letme Müdürlüünce baraj havzalar bata olmak üzere eimli arazilerde aaçlandrma seferberlii balatld.

Bu dorultuda zarar gören mevcut ormanlarn yenilenmesi ve canlanmas için rehabilitasyon çalmalar devam ederken, dier yandan kurakla bal anan bo arazilerde erozyonun engellenmesi, barajlarn ömrünün uzamas için teraslama çalmalar yaplyor.

Yl sonuna kadar yaklak bin hektar alann 1 milyon fidan ile buluturulmas, 8 bin hektar alanda da rehabilitasyon çalmas yaplmas hedeflenen kentte orman varl artrlacak.

- Aaçlandrma çalmalaryla topra yerinde tutmaktayz

Diyarbakr Orman letme Müdürü Metin Eratilla, Diyarbakrda 325 bin hektar alanda ormanclk faaliyeti yürüttüklerini söyledi.

Eratilla, kentteki ormanlk alanlarn yarsndan çounun yüzde 12lik eimli arazi snfnda bulunduunu, buna bal olarak da erozyona maruz kalma orannn yüksek olduunu belirtti.

Su ve topran, insanolunun iki kymetli deeri olduunu dile getiren Eratilla, erozyon nedeniyle toprakta kayp yaandn ifade etti.

Yaklak bin hektar alanda teraslar eklinde toprak ilemesi yaplarak 1 milyon fidan dikeceklerini aktaran Eratilla, yaps bozulmu 8 bin hektara yakn alanda da rehabilitasyon çalmas gerçekletireceklerini bildirdi.

Eratilla, Yaptmz bu aaçlandrma çalmalaryla topra yerinde tutmaktayz ve yaan her damla suyu topran içerisine alarak muhafazasn salamaktayz. Artk klasik ormanclk yapmyoruz. Halka gelir getirici türlere önem vererek orman köylüsüne gelir salayacak fidan türlerini tercih ediyoruz. Böylelikle hem erozyonu önlüyoruz hem de gelir getirici katk salyoruz. dedi.

- Küresel kuraklkla mücadelenin en kolay ve en ucuz yolu aaçlandrma

Küresel snmann kaçnlmaz bir gerçek olduunu ve ülkede en çok etkilenen bölgelerin banda Güneydou Anadolu Bölgesinin geldiini anlatan Eratilla, suyun deerinin daha da arttn belirtti.

Özellikle baraj çevrelerinde yaptmz çalmalarla hem barajlarn ömrünü uzatmak hem de su tutma kapasitesini artrmak için yaptmz teraslar ve aaçlandrmayla suyun her damlasnn topraa geçmesini salyoruz. Küresel kuraklkla mücadelenin en kolay ve en ucuz yolu aaçlandrmadr. Aaçlandrmayla hem erozyonu önleriz hem kurakln ykc etkilerini azaltrz hem de gelecek nesillere salkl bir ortam brakrz. ifadelerini kullanan Eratilla, bireysel aaçlandrma faaliyetlerinin de çok önemli olduuna deindi.

Eratilla, herkesi 11 Kasmda ülke genelinde düzenlenecek fidan dikme seferberliine davet etti.

Ana Sayfaya Git