Kuraklık leylekleri de etkiledi

Kuraklık leylekleri de etkiledi; yavru sayılarında beklenilen orana ulaşılmama tehlikesi başladı.

Haberler 06.05.2021 - 02:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Afrikadan göç edip, Diyarbakr-Bismil karayolu üzerinde yaklak 50 kilometrelik yol boyunca 200 metre aralklarla bulunan yüksek gerilim hatlarn tayan direklere yuva kuran leyleklerin büyük çounluu yavrularn dünyaya getirdi. Türkiyenin birçok bölgesinde etkisini sürdüren ve çiftçilerin korkulu rüyas olan kuraklk, leylekleri de tehdit ediyor. Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Ana Bilim Dal Öretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Klç, leyleklerin tabiat, iklimi anlamak için bir araç olduunu belirterek, kurakln özellikle yeni dünyaya gelen leylek yavrularn tehdit ettiini söyledi.

YYECEK AZ OLDUU çN GÜçLÜ OLAN YAVRU HAYATTA KALIYOR

Koloninin Dicle Nehrine yakn olmas nedeniyle yuva kurmak için en uygun yerlerden olduunu ve yeni yuvalarn da yapldn anlatan Prof. Dr. Klç, Bismil kolonisi büyük bir koloni ve baz leylekler kuluçkay daha da devam ettiriyor. Baz yuvalarda muhtemelen yavrularn ilk günlerini görüyoruz. Leyleklerde yavru bakm yaklak 2 ay sürüyor. Yani mays, haziran boyunca yavrularn büyütecekler. Bu bakmdan bu koloni çok ansl. Dicle Nehrine çok yakn, yiyecek bulunduu için yuvalarda 4-5 yavru bulunabiliyor. Dier yerlerde bu kadar sayya ulaamyorlar. Nedeni yavrularda ölüm gerçeklemesi. Yiyecek az olduu için en güçlü olan yavru hayatta kalyor. Bizim yavrularmz yiyecein bolluu dolaysyla 5 yavruya kadar yaayabiliyorlar diye konutu.

YAVRU SAYILARINDA STENEN ORANA ULAAMAYABLRZ

Bismil karayolundaki koloninin dier leylek kolonilerinden farkl olduunu vurgulayan Prof. Dr. Klç, unlar söyledi:

Yuvadan ayrlmay haziran sonuna doru bekliyoruz. Ondan sonra 1-2 ay bu bölgede hem yavrular hem de büyükler toplu hale gelecekler ve göç öncesi vücutta ya miktarn artrmak için beslenecekler. Bol miktarda ya almalar lazm ki 5-6 bin kilometre yolu kat edebilsinler. uanda 50 yuvamz aktif. Bazlar daha yeni kuruluyor. O da çok ilginç; demek ki en uygun yerler buras. Yeni yuvalar da var. Bu sene de maalesef kurak geçiyor. Ondan dolay yavru saylarnda istenen sayya ulaamayabiliriz. Umarm öyle olmaz ama kurakln olduu dönemde beklentimiz yavru saylarnn azl yönünde.

Ana Sayfaya Git