Kurbanlık fiyatları belli oldu

Küçükbaş kurbanlıklar 750-950 lira arasında satılıyor.

Haberler 06.08.2017 - 13:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ANKARA - Türkiye Koyun Keçi Yetitiricileri Merkez Birlii (TÜDKYEB) Genel Bakan Nihat çelik, halihazrda kurbanlk artlarna haiz, sata hazr 3 milyon civarnda küçükba hayvan stokunun bulunduunu belirterek, Halen canl küçükba hayvann kilogram fiyat piyasada 17-19 liraya ilem görürken, kurbanlk artlarna haiz ortalama 45-50 kilogramlk küçükba hayvann fiyat 750-950 lira arasnda deiiyor. dedi.

çelik, AA muhabirine yapt açklamada, Kurban Bayramna bir ay kala kurbanlk hayvan piyasasna ilikin deerlendirmelerde bulundu.

Türkiyede son yllarda krmz et üretim sorununun yaandna dikkati çeken çelik, skntnn yetitiriciden kaynaklanmadn, Anadolu topraklarnn küçükba hayvan yetitirmeye çok uygun olduunu ve yetitiricilerin de aln teriyle bu meslei yaptklarn söyledi.

çelik, halihazrda kurbanlk artlarna haiz, sata hazr 3 milyon civarnda küçükba hayvan stoku bulunduuna iaret ederek, thalata ihtiyacmz olmad gibi, küçükba hayvan says da yeterlidir. ifadesini kulland.

Halen canl küçükba hayvan piyasasnda fiyatlarn kilogram bana 17-19 lira seviyesinde olduunu anlatan çelik, öyle devam etti:

Kurbanlk artlarna haiz ortalama 45-50 kilogramlk küçükba hayvann fiyat 750-950 lira arasnda deiiyor. Bu fiyatlar bölge artlarna göre de farkllk gösteriyor. stanbul ve Elazdaki kurbanlk hayvan fiyatlarnn ayn olmasn bekleyemeyiz. Dou illerinde biraz daha uygun fiyata kurbanlk hayvan satlabiliyor. Geçen sene de kurbanlk hayvan fiyatlar 700-750 lirayd. Dolaysyla fiyatlarda art söz konusu. Mevcut girdi fiyatlarna ve piyasa deerlerine göre bugünkü enflasyon artlarn göz önünde bulundurduumuzda yüzde 17yi bulan artn uygun olduunu düünüyoruz.

Küçükba hayvan fiyatlarn aa çekmek, hayvan popülasyonunu yükseltmek, elde edilen sütün endüstride deerlendirilmesi ve deerinde satlmas için kuzularn destekleme kapsamna alnmasn isteyen çelik, anaç koyun ve keçilere verilen desteklerin de enflasyon art göz önünde bulundurularak yükseltilmesinin yararl olacan dile getirdi.

çelik, küçükba hayvanlar arasnda özellikle anaç diilerin erken kesime gitmesinden yana olmadklarnn altn çizerek, sektörün sürdürülebilirlii açsndan kurban pazarlarnda dii hayvan satlmasnn yasaklanmas kararn desteklediklerini bildirdi.

- Belediyeler ücretsiz hayvan pazar yeri tahsis etsin

Belediyelerin kurbanlk hayvanlar için ücretsiz pazar yeri tahsis etmesi gerektiini vurgulayan çelik, buralarda sat yapacak kiilerin sosyal ihtiyaçlarn karlamak üzere banyo ve barnak gibi tedbirlerin alnmasnn da sektör için olumlu bir adm olacan söyledi.

çelik, Kurban Bayramnda baz tüccarlarn elindeki hayvann arln artrabilmek için uygun olmayan yollara bavurduunu anmsatarak, Bu kiilere hayvanlara günlük beslenmeleri dnda baka bir ey yedirmemeleri ve içirmemeleri konusunda uyarda bulunuyoruz. Helale haram katmayn. Tüketiciler de bu konuda dikkatli olsunlar. diye konutu.

Fakbaba ile sektörün sorunlarn çözeceimize inanyoruz

Ülkenin milli ekonomisine katk salayan küçükba hayvancln, gelimesi ve üretimin artmas için desteklenmesi gerektiini dile getiren çelik, unlar kaydetti:

Küçükba hayvan yetitiricilii yapan üreticilerimiz krsalda yaayan düük gelirli insanlardr. Dolaysyla tabandan gelen, fakir fukarann babas olarak bilinen Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanmz Ahmet Eref Fakbaba ile sektörümüzün sorunlarn iyi niyet ve büyük bir samimiyetle çözeceimize inancmz tamdr. Sayn Bakanmzn yapaca yeni politikalarda, damzlk hayvancla yönelik desteklerinin artrlmas, sektörde örgütlenmenin desteklenmesi, yem bitkileri ekim alanlarnn artrlmasna yönelik desteklerin gelitirilmesi, hayvanclkla ilgili finansman kaynaklarnn artrlmas, canl hayvan ve krmz et ithalatnn yasaklanmas, indirilen gümrük vergilerinin yeniden yükseltilmesi gibi birkaç önemli konunun acilen çözüme kavuturmasn bekliyoruz. Hayvanclkla ilgili yeni politikalarn oluturulmasnda Birlik olarak her zaman destek vermeye hazrz.

Ana Sayfaya Git