Kürt dili yasal statü almalıdır

Kürt Dil ve Kültür Ağı ile Kürt Dil Platformu, Kürtçenin resmi dil ve eğitim dili olması talebiyle 22 Şubat’ta imza kampanyası başlatma kararı aldı.

Haberler 17.02.2021 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birlemi Milletler (BM) Eitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) 21 ubat Uluslararas Anadil Günü ilan etmesinden bu yana, her yl 21 ubatta anadilin önemine dikkat çeken etkinlikler düzenleniyor. 21 ubata sayl günler kala Diyarbakrda etkinlik takvimi belirlenmeye baland.

DYARBAKIRDA 21 UBAT HAZIRLII

Kürt Dil ve Kültür A ile Kürt Dil Platformunun içinde bulunduu 21 ubat Komisyonu, Güneydou Gazeteciler Cemiyetinde (GGC) basn toplants düzenledi. Yaplacak çalmaya ilikin açklama yapan 21 ubat Komisyon Sözcüsü erefxan Ciziri, Kürtçenin resmi dil ve eitim dili olmas için 22 ubatta imza kampanyas balatacaklarn duyurdu.

CZR: KÜRT DL RESM BR YASAL STATÜYE SAHP OLMALI

Dilimiz varlmzdr, dilimiz kimliimizdir, dilimiz onurumuzdur sözleri ile açklamasna balayan Ciziri, yüz yldr hkim siyasetin zor kullanarak Kürtleri bu meru hakkndan mahrum brakmaya zorladn hatrlatt. Bu yöntemle Kürtlerin varlklarndan, kültürlerinden uzaklatrlarak kimliksizletirilmek istendiini ifade eden Ciziri, Bugün Ortadouda milyonlarca Kürt asimilasyon ile kar karyadr. Corafyamzda egemen siyaset Kürtleri ve dillerini ortadan kaldrmak istiyor. Bu yanl politika Kürtleri dil ve kültür olarak yok etmek istiyor, ama bu tutum asla demokratik ve insancl bir tutum olamaz. Bu tutum ayn zamanda eitlik fikrine de aykrdr. Bu yanl politika bir an önce durdurulmal ve Kürtlerin dil ve kimlik haklar tannmaldr. Kürt dili resmi bir yasal statüye sahip olmal, Kürt dili eitim dili olmaldr dedi.

MZA KAMPANYASI 22 UBATTA BALIYOR

Kürt Dil Platformu ile Kürt Dili ve Kültür A öncülüünde, Kürtçenin resmi dil ve eitim dili olmas talebiyle 22 ubatta imza kampanyas balatacaklarn ifade eden Ciziri, kampanyann hem fiziki olarak sokakta yüz yüze hem de dijital ortamda yaplacan söyledi. Kampanyaya herkesin katlm salamasn isteyen Ciziri, unlar söyledi: Bu kampanya her ne kadar Kürt Dil Platformu ve Kürt Dili ve A ad altnda balatlm olsa da, temelde bütün Kürtlerin kampanyasdr. Siyasi görülerimiz, partilerimiz, yaama bakmz farkl olsa da dilimiz ortaktr, bu kampanya da Kürt dili kampanyasdr. Bu sebeplerden dolay çarmz bütün sivil toplum kurulularna, siyasi partilere, aydnlara ve dil için emek vermi tüm insanladr. Bu her eyden önce sizin kampanyanzdr, dilimiz içindir. Bu kampanyann etrafnda toplanalm. Kampanyamz birlikte büyütelim ve hedefine ulatralm. Gelin birlikte Kürtlerin yüzyllardr büyüttüü umutlar dil haklar ile taçlandralm.

KÜRTçE RESM DL VE ETM DL OLSUN

Buradan tüm Kürtlere de sesleniyoruz; hep birlikte bu taleplere sahip çkalm. Kampanyaya gönülden katlalm, kampanyamz milyonlarca imza toplayarak hedefe ulatralm. Kampanyamz için her imza deerlidir. Bir tavrdr, bir sözdür ve özgün arla sahiptir. Bu kampanyada ne kadar çok imza toplarsak, hak bilmezlere kar Kürt halknn iradesi ve talepleri güçlenecektir ve sesi dünyann her yerine daha da güçlü bir ekilde duyulacaktr. Bu nedenlerden dolay imzalarmzla bir çl dünyaya yaylalm. Artk bütün dünya bilsin ki Kürt halk tek bir ses ile Kürtçe resmi dil olsun, Kürtçe eitim dili olsun diyor.

Ana Sayfaya Git