Kürtçe eğitim dili olmalı

Kürt Dil ve Kültür Ağı ile Kürt Dil Platformu'nun 21 Şubat buluşmasında, Kürtçenin eğitim ve resmi dil olması için tartışmalar yürütüldü.

Haberler 22.02.2022 - 10:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Kürt Dil ve Kültür A ile Kürt Dil Platformu, Diyarbakrn Sur ilçesinde bulunan bir otelde, 21 ubat Dünya Anadil Günü kapsamnda bir araya geldi. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Ebakan Berdan Öztürkün yan sra platform bileenlerinden Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) E Genel Bakan Saliha Aydeniz, Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Bakan Sinan çiftyürek, Azadi Partisi Genel Bakan Ayetullah Ait, Kürdistan Demokrat Partisi - Bakur (KDP-Bakur) Sertaç Bucak, Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Sözcüsü Hanifi Turan ile HDPli çok sayda milletvekili bulumada yer ald.

KÜRTçE çN çARI

Mezopotamya Dil Kültür ve Aratrmalar Dernei (MED-DER) Ebakan ilan Elmas Kan, Kürtçe üzerindeki basklara kar neler yaplmas gerektii noktasnda tartmalar yürütmek için bir araya geldiklerini aktard. Elmas Kan, Kürtçenin yaamn her alannda kullanlmas ve gelitirilmesi çars yapt.

DTK Ebakan Berdan Öztürk, Kürtçenin önemine iaret ederek, Kürt halknn ve onun dilini savunan siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin dil mücadelesine arlk vermesi gerektiini kaydetti.

ÖNERLER

KKP Genel Bakan Sinan çiftyürek, bir yldr Kürtçe için youn çalma yürütüldüünü belirtti. Diyarbakr dndaki kentlerde çalmalarn yetersiz olduuna vurgu yapan çiftyürek, Eer bir yere ulamak istiyorsak bu çalmalar Diyarbakrdan devam ettirip dier kentlere ulatrmamz lazm dedi. Kent kent çalma yürütülerek, dilin önemi ve asimilasyon tehlikesinin anlatlmas gerektiini ifade eden çiftyürek, Sokaklardan evlere kadar Kürtçenin konuturulmas gerekir. Kürtçenin yaylmas için halkn bilgilendirilmesi gerekir. Bunun için anneler önemlidir. Bu yüzden de anneler için bir platform kurulup, bilgilendirmeler yaplabilir. Kürt sanatçlarla ortaklap büyük konser ve festivaller yapmalyz önerilerini sralad.

ANADLDE ETM VURGUSU

DBP E Genel Bakan Saliha Aydeniz ise, iktidarn dil üzerindeki saldrlarna deindi. Saldrlara kar her alanda önlemler alnmas gerektiini vurgulayan Aydeniz, Anadil bir halk için varlktr. Bunun için her halk diliyle yaamal ve eitim görmelidir. Bizde bunun üzerinde çalmalar yürütmeliyiz. Kürdistann her yerinde Kürt halknn varl ve diline kar iktidar tarafndan asimilasyon politikalar yürütülmektedir. Saldrlara kar büyük bir sahiplenme olmas gerekiyor dedi. Kürtçenin günümüze gelmesinde büyük katklar olan anneler için de ayr bir çalma yürütülmesini isteyen Aydeniz, Kürtçe anadilde eitim dili ve resmi dil olana kadar mücadele etmeye devam etmeliyiz dedi.

Dier siyasi parti temsilcileri de dil üzerindeki basklar ve dilin yaatlmas için önerilerini sralad.

Ana Sayfaya Git