Kürtçe hala özgür değil!

UNESCO Dünya Tehlike Altındaki Diller Atlası'na göre Türkiye'de 18 yok olmuş veya yok olma tehlikesi altında olan dil olduğunu gösteriyor.

Haberler 22.02.2021 - 00:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bunlarn üçü tamamen yok olmu durumda: Ubik, Mlahso ve Kapadokya Yunancas. Hertevin ise yok olmak üzere. Hertevin ve Mlahso dilleri Süryani dilleri ailesinden, bir dier Süryani dili olan Turoyo da UNESCO listesinde ciddi olarak tehlikede olarak görülüyor.

Bu dilleri Ladino ve Gagavuzca dilleri takip ediyor. Bunlar da UNESCO listesinde ciddi olarak tehlikede olan diller arasnda. Romanca, Bat Ermenicesi, Hemince, Lazca, Pontus Yunancas, Abazaca, Suret de yok olma tehlikesi ile kar karya olan dillerden.

UNESCO; Adigece, Abhazca, Kabar-çerkes dilleri ve Kürtçenin Zazaki lehçesi de krlgan diller kategorisinde görüyor.

KÜRTçE GÜVENLK EKSENNDE

Türkiyede anadil tartmas ve eitimde anadil politikalar üzerine yaplan öneriler çounlukla Kürtçe üzerine younlap güvenlik ekseninde tartlyor.

Devletin Kürtçe kanal, resmi ajansnda Kürtçe bölümü var. Yine ortaokuldan itibaren okullarda Kürtçe seçmeli ders imkan sunuluyor. Ancak gerek siyasiler, gerek uzmanlar ve gerekse de bu konuda çalma yürüten kurumlar Kürtçenin güvenlik ekseninden çkp, anayasal bir hak çerçevesine alnmasn doru buluyor.

Kürt Dil Platformu bu yl deiik çarlarla Kürtçenin resmi dil olmasn ve önündeki engellerin kaldrlmasn istedi.

Platform, 1 ubat günü Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoana yazd mektupta, Yirmi be milyonu akn Kürt milletinin varln ve kimliini temsil eden Kürt dili üzerindeki basklarn kaldrlmas istiyoruz. Sizlerin Babakanlk döneminde bu alanda reformlar yapld, admlar atld. Bu reformlarn devam etmesi ve Kürtçenin resm bir statüye kavumas gerekiyor ifadelerine yer verdi.

KÜRT DL PLATFORMU

Kürt Dil Platformu ayrca, hastaneler, bankalar, belediyeler, devlet kurumlar, Türk hava yollar gibi devlet ve kamuoyuna ait yerlerde Kürtçenin iletiim dili olarak kullanlmasn, ilkokuldan üniversiteye eitim ve öretim dili olmasn talep etti.

Rdawa konuan Kürt Dil ve Kültür A Sekretarya Üyesi Bawer Berev de, 21 ubat Dünya Anadil Gününde balatacaklar Anadilde eitim istiyorum kampanyasnda en az bir milyon imza toplamay hedeflediklerini söyledi.

Bawer Berev, Kürt Dil ve Kültür A Kürtçenin önündeki engelleri kaldrmay hedefliyor. Kürt çocuklarnn okullarda ana dillerinde eitim almalarn istiyoruz. çünkü asimle okullarda balyor. Bir milyon hedefimize ularsak bu milyonlarca Kürtün ana dilinde eitim istediine dair bir veri olacak. Güney Kürdistandaki bamszlk referandumu gibi. Referandum imdilik amacna ulamasa da Kürtlerin elinde yüzde 92,7 gibi bir Evet oyu var. Dünyaya milyonlarca Kürtün ana dilinde eitim istediini göstermek istiyoruz dedi.

Kürt Dili Hareketi de 21 ubat Dünya Anadil Günü vesilesiyle birçok farkl etkinlikle Kürtçe üzerindeki basklara dikkat çekerek Kürtçenin resmi dil olmasn istiyor.

Ana Sayfaya Git