Kurtuluş kentsel dönüşümdü

AK Partili Diyarbakır'ın Bağlar İlçe Belediyesinin hazırladığı yapı kontrol raporuna göre çarpık kentleşmenin hakim olduğu eski Bağlar bölgesindeki yapıların yüzde 85’i ruhsatsız ve mühendislik hizmeti almayan yapılardan oluşuyor. Kentsel dönüşümde ilk etabın uygulanacağı Kaynartepe Mahallesinde 7 bin nüfuslu alan ve bin 354 yapı proje kapsamına alındı.

Haberler 05.10.2020 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn en büyük ilçesi olan Balar, iki farkl yüzü ile dikkat çekiyor. Bir taraftan geni cadde ve sokaklarn yer ald, modern yaam alanlar ve yaplarn bulunduu, yeil ve dinlenme alanlarnn yer ald Baclar, dier yandan 260 bin nüfuslu alan oluturan çarpk kentlemenin hakim olduu eski Balar bölgesi. Nüfusun yardan fazlasnn yaad Balar bölgesi, mühendislik hizmeti almayan yaplardan olutuu için bölge birçok hizmetten yoksun kalyor. Bölgenin fiziki yaps olumsuz bir tablodan olutuu için burada yaayan vatandalar çeitli sorunlarla kar karya kalyor. Bu yüzden bölge halk yllardr kentsel dönüümün hayata geçmesini bekliyor.

YAPILARIN YÜZDE 85 MÜHENDSLK HZMETNDEN YOKSUN

Bölgenin modernize edilmesine ilikin Balar Belediyesi tarafndan hazrlanan kentsel dönüüm raporu Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan tarafndan onaylanarak resmiyet kazand. Kentsel dönüüm kapsamna alnan bölge ile ilgili Balar Belediyesi tarafndan hazrlanan yap kontrol raporunda yaplarla ilgili ac bir gerçek ortaya çkt. Buna göre yaplarn yüzde 85i ya ruhsatsz ya da mühendislik hizmeti almam. 2019 ylnda yaplan denetimlerde 207 ve 2020 ylnda da 285 olmak üzere 492 hasarl yap tespit edildi. Bu durum metruk ve kullanlamaz hale gelen yaplara da yansd. Belediyenin çalmalaryla 318 harabe yap tespit edilirken,2019 ylnda 24 ve 2020 ylnda da 103 olmak üzere 130unun ykm gerçekletirildi. Madde bamll olmak üzere zararl alkanlklarn meskeni haline gelen yaplarn önemli bir bölümü temizlendi ancak bir çok mahallede konuyla ilgili olarak vatandalardan gelen ikayetler devam ediyor.

KAçAK YAPILAMA LE MÜCADELE DEVAM EDYOR

Eski Balar bölgesinde kaçak yaplarn fazlal da dikkat çekiyor. Balar Belediyesi Yap Kontrol ve Kaçak Yap Denetim ekipleri tarafndan yaplan denetimlerde 2019 ylnda 130 ve 2020 ylnda da 116 olmak 246 yap denetlendi,2019 ylnda 81 ve 2020 ylnda 30 olmak üzere 111 kaçak yap tespit edilerek ilem uyguland. Bölgenin fiziki yapsndan dolay hizmet alamadklarn dile getiren vatandalar, bu nedenle kentsel dönüüm kararn memnuniyetle karladklarn kaydediyor. Vatandalar, Burada yllardr çile çekiyoruz. çocuklarmz, ailelerimiz risk altnda. Hastamz olsa ambulans giremiyor, yangn çksa itfaiye gelemiyor. çeitli suçlara bulaan çocuk ve gençler var, bizim çocuklarmza da kötü örnek oluyorlar. Biz de iyi artlarda yaamak istiyoruz. Bu yüzden kentsel dönüüm kararn sevinçle karladk. Projeyi onaylayan Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve emei geçen herkese teekkür ediyoruz. nallah bir an önce çalmalara balanr dedi.

LK ETAP 7 BN NÜFUSLU ALANDA UYGULANACAK

Gözlerin çevrildii kentsel dönüümün ilk etab Kaynartepe Mahallesinde hayat bulacak. 7 bin insann yaad alan bundan etkilenecek, bin 354 yap yklarak yerlerine yenileri ina edilecek. Göreve geldikten sonra en önemli gündem maddesi olarak belirledii kentsel dönüüm ile ilgili projenin Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan tarafndan onaylanmasyla sevinç yaayan Balar Belediye Bakan Hüseyin Beyolu, eski Balar bölgesinde modern ve gelimi bir ehir yaps yaratlacan kaydetti.

BURADA MODERN BR EHR OLUTURULACAK

Belediye olarak bu bölgeyi çok önemsediklerini kaydeden Bakan Beyolu, Göreve geldikten sonra kentsel dönüüm için büyük mücadele verdik. Hemen her gün bu mahallelerdeyiz vatandalarmzn arasndayz. Ne var ki bölgenin fiziki yaps çarpk olduu için istediimiz hizmetleri kazandrmakta zorlanyoruz. Onaylanan projemizle beraber devletimiz tarafndan buras ihya edilecek. çarpk yaplar yklarak yerine yollar, parklar, kültürel ve spor alanlaryla, çocuklarn oyun yerleriyle modern bir Balar gelecek. Tabii bu kolay olmayacak. Devlet buna el att, bu devam edecek. Belki 5, belki de 10 ylda bitecek ama sonunda Balar hak ettii güzellie kavuacak. 250 bin insann yaad eski Balarda çocuklar için park alan yoktu. Dolaysyla böyle bir yerde elbette ki sknt olur. Kentsel dönüümle modern bir ehir kurulacak ve halkmz da hak ettii deeri alacak. Balarn makus talihini deitirmek için tüm imkanlar seferber eden Cumhurbakanmz Recep Tayyip Erdoana halkm adna teekkür ediyorum diye konutu.

Ana Sayfaya Git