Kurutmalıklar batı sofrasında

Şanlıurfa'da faaliyete geçen tesiste aralarında yabancı uyrukluların da bulunduğu dezavantajlı kadınlar tarafından güneş enerjisiyle kurutulacak sebze ve meyveler Avrupa ülkelerine ihraç edilecek.

Haberler 20.04.2021 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfa Büyükehir Belediyesi, yenilenebilir enerjiden istifade edebilmek için Uluslararas Göç Örgütü (IMO), ile eski havaalann bulunduu yere Güne Enerjisi ile Ya Sebze Kurutma Tesisi ve Modern Damlama Sulama Sistemi ile Seraclk tesisi kurdu.

Faaliyete balayan ve aralarnda Suriye ve Irakl dezavantajl kadnlarn da çalt tesiste günlük yaklak 2 ton sebze güne enerjisiyle kurutulacak. Harran ve Suruç ovalarnda yetitirilen meyve ve sebzeler, bu ekilde Avrupa ülkelerine ihraç edilecek.

anlurfa Büyükehir Belediye Bakan Zeynel Abidin Beyazgül, AA muhabirine, GAPn bakenti konumundaki anlurfann güneli gün says yannda bereketli topraklara da sahip olduunu söyledi.

Tarm alan bakmnda anlurfann Türkiyenin önemli merkezlerinden olduunu belirten Beyazgül, kentin sosyal, kültürel ve ekonomik projelerle ön plana çktn ifade etti.

nsana dokunan projelere önem verdiklerini anlatan Beyazgül, öyle konutu:

Normal belediye çalmalarnn yannda insan odakl projeler de hzl bir ekilde devam ediyor. Uluslararas Göç Kuruluuyla bir süre önce Güne Enerjisi ile Ya Sebze Kurutma Tesisi projesini hayata geçirmitik. Yenilenebilir enerjiden en iyi ekilde istifade edebilmek için eski havaalan bölgesine Güne Enerjisi ile Ya Sebze Kurutma Tesisi ve Modern damlama sulama sistemi ile seraclk tesisini kurduk. Böylece anlurfada seraclk ve yeil tarma yeni bir ses getireceiz.

Bu tesisimizin hizmete girmesiyle bata kadnlarmz olmak üzere istihdam salam olacaz. Hem de günlük yaklak 2 ton yöresel meyve sebzemizi kurutacaz. Kurutulmu ürünler, Avrupann istedii standartlarda olaca için Avrupa ülkelerine ihraç edeceiz. anlurfann bereketli ovalarnda yetitirilen ürünler, dünyann dört bir yanndaki sofralarda tüketilecek. Bu sayede ülke ekonomisine ciddi katk sunmu olacaz.

HEP BRLKTE ÜRETP EKONOMMZE KATKI SALAYACAIZ

Tesiste görevli gda mühendisi Dilah Doan ise hayata geçirilen tesisin kentte birçok kadna istihdam salayacan söyledi.

Yöresel ürünlerin kadnlarn eliyle kurutulacan dile getiren Doan, öyle devam etti:

Kentimizde modern güne enerjisiyle ya sebze kurutma tesisinin açlmas biz kadnlar çok mutlu etti. Burada 30 kadnmz çalyor. anlurfamzdaki bereketli ovalarda yetiecek bata Urfa Biberi olmak üzere birçok ürün burada güne enerjisiyle kurutulacak. Eskiden geleneksel yöntemlerle yaplyordu artk burada ürünlerimiz en yüksek teknoloji kullanarak hijyenik bir ekilde kurutulacak. Böyle güzel projelerle isizliin de azalacana inanyorum. siz kadnlara yönelik bir proje olduu için hep birlikte üretip ekonomimize katk salayacaz.

KADINLAR MUTLU

Tesiste çalan Muazzez Can da kadnlara böyle bir frsat verildii için kendisini çok ansl gördüünü belirterek, Uzun zamandr bu tesisin açlmasn bekliyorduk. Burada sotumuzu daha hijyen bir ekilde kurutup, satacaz. Daha önce ilem tarlalarda yaplyordu, hijyen olmuyordu. imdi tertemiz bir ortamda bu ürünlerimizi kurutacaz. Burada kazandmzla aile ekonomisine katk salayacaz. Emei geçenlere teekkür ediyorum. dedi.

Meral Ardz ise ailesinin ekonomik sknt yaadn anlatarak, ev kadnlarna böyle bir imkan saland için çok mutlu olduunu kaydetti.

Irakl Aye Ahmet de tesiste çalaca için çok mutlu olduunu ifade ederek, tesisin kurulmasnda emei geçenlere teekkür etti.

Ana Sayfaya Git