Kutupları aratmıyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre 23 Ocak 2021'de en düşük sıcaklığın 39,2 dereceyle ölçüldüğü Van'ın Çaldıran ilçesine bağlı Bezirhane köyünde yaşayanlar, dondurucu soğuklar nedeniyle zor günler geçiriyor.

Haberler 19.01.2022 - 04:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Meteorolojik verilere gören 23 Ocak 2021de en düük scakln 39,2 dereceyle ölçüldüü Vann çaldran ilçesi Bezirhane köyünde, vatandalar kutuplar aratmayan souk havada yaamaya çalyor.

lçeye 12 kilometre mesafede bulunan, deniz seviyesinden 2 bin 55 metre yükseklikteki Bezirhane köyünde, souk hava hayat olumsuz etkiliyor.

23 Ocak 2021de en düük scakln 39,2 dereceyle ölçüldüü çaldran Ovasndaki köyde yaayanlar, mevsimin tüm zorluklarna ramen hayatlarn sürdürüyor.

çemelerin donduu, aaçlarda kra, evlerin saçaklarnda metrelerce buz sarktlarnn olutuu 30 haneli köyde, hayvanlarn souktan etkilenmemesi için ahrlar da sobalarla stlyor.

Üzeri branda ve battaniyelerle örtülen araçlarn bile donduu köyde, vatandalar evlerinin pencerelerini naylonla kapatarak souktan korunmaya çalyor.

Evden çktklarnda kalar, byklar ve kirpikleri buz tutan vatandalar, zorunlu olmadkça dar çkmyor, günün büyük bölümünü soba banda geçiriyor.

- Evde 24 saat soba yakyoruz

Muhtar Mehmet efik çakan, souk hava nedeniyle dar çkamadklarn, evde sürekli soba yakmak zorunda kaldklarn söyledi.

Metrelerce kar yaan köyde, yln 6 ayn kar ve souk havayla mücadele ederek geçirdiklerini belirten çakan, unlar kaydetti:

Memleketimizde kn yaamak çok zor oluyor. Eksi 41 dereceyi gördük. Hayat çok zor. Düz ve yüksek bir rakmdayz. Bu nedenle en souk yer buras. Evde 24 saat soba yakyoruz. Böyle olmazsa yaayamayz. Hayvanlarmz dar çkaramyoruz. Yeni yavrulayan koyunlarmz var, yavrular souktan ölüyor. Her yeri buz tutuyor. Birçok evde sular donmu, akmyor. En büyük skntmz souk. çocuklarmz okula göndermekte bile büyük güçlük çekiyoruz.

- Zorunlu olmadkça dar çkmyoruz

Köylülerden Yusuf çakan da köyde souk havadan dolay hayatn durma noktasna geldiini ifade ederek, Zorunlu olmadkça dar çkmyoruz. Sadece erzak almak için merkeze gidiyoruz. Dar çktmzda da çok sk giyiniyoruz. Onun dnda hep evdeyiz. Sürekli soba yakyoruz. Bazen komuya bile gidemiyoruz sadece telefonlayoruz. diye konutu.

Mehmet irin çakan ise, Arabalarmz her gün donuyor. Güçlükle, altnda ate yakarak çaltrabiliyoruz. çok souk ve zor artlarda yayoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git