Lav yolu turizme ilham kazandırdı

Diyarbakır'ın turizm potansiyeline katkı sunmak isteyen lise öğrencisi Yekta Caner Tekin, "Karacadağ ve Çevresinin Jeoturizm Potansiyeli" projesiyle TÜBİTAK 52. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda bölge birinciliği elde etti.

Haberler 06.05.2021 - 02:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Diyarbakrn turizm potansiyeline katk sunmak isteyen lise örencisi Yekta Caner Tekin, Karacada ve çevresinin Jeoturizm Potansiyeli adl projesiyle TÜBTAK 52. Lise Örencileri Aratrma Projeleri Yarmasnda corafya kategorisinde bölge birincisi oldu.

Diyarbakrda özel bir lisede okuyan Tekin, Diyarbakr ve anlurfa snrnda yer alan, tarihsel süreçte faaliyetini çeitli aralklarla sürdüren, son faaliyetini 100 bin yl önce gerçekletirdii belirtilen 1957 metre yüksekliindeki Karacadadan çkan lavlarn oluturduu 120 kilometrelik bazalt platoya ilikin proje hazrlad.

Lav yolu arazisinin ait olduu Diyarbakr Orman letme Müdürlüünden saha destei alan Tekin, Karacada ve çevresinin Jeoturizm Potansiyeli projesiyle doal yüzey yaps ile farkl bir yürüyü keyfi yaatan, yüzlerce volkanik maara ile iple trmanma ve fotoraf çekimi gibi birçok imkan sunan lav yolunun tantlmas ve bu sayede yöre halknn gelir elde etmesini amaçlad.

Gezi rotalarndan, konaklamaya, yöresel ürünlerden kültürel alkanlklara kadar birçok detayn yer ald projesi sayesinde Tekin, Malatyada düzenlenen TÜBTAK 2021 yl Lise Örencileri Aratrma Projeleri Yarmasnda bölge birinciliini elde etti.

TÜBTAK ilham kayna

Türkiye Finali Yarmasnda bölgeyi corafya kategorisinde temsil edecek projede, söz konusu alana ilikin tantm filmleri hazrlanmas, yürüyü rotalarnn oluturulmas, alanda mini marketler açlmas, yöresel ürünlerin sat için uygun alanlar oluturulmas, butik oteller yaplmas, balon gezileri gerçekletirilmesi gibi birçok balk yer alyor.

Tekin, orman mühendisi olan babasyla arazi çalmalarna gittiinde lav yolunu gördüünü ve yolun ilgisini çektiini belirterek, bölge hakknda aratrma yapmaya baladn söyledi.

Bazalt platoda gördüklerini öretmeni Emine Yurteri ile paylatn dile getiren Tekin, öretmeniyle alan gezdikten sonra TÜBTAK projesi hazrlamaya karar verdiklerini belirtti.

Aylarca arazi çalmas yaptklarn, ilginç yerlerin fotoraflarn çektiklerini kaydeden Tekin, bununla ilgili sunum hazrladklarn ve yöre halkyla görütüklerini bildirdi.

Biz de neden buras jeopark olmasn diye bir proje hazrladk ve projeyle TÜBTAKn yarmasna bavurduk. diyen Tekin, projeyle amaçlarnn bölgeye turist çekmek ve bu sayede yöre halknn gelir elde etmesini salamak olduunu dile getirdi

Tekin, Bu bölge, doa sporcularnn ve tutkunlarnn sevecei bir alan. Proje bölgede izole turizme ve yöre halkna katk salayacak. dedi.

Diyarbakrn turizmine sinerji katacak

Diyarbakr Orman letme Müdürü Metin Eratilla da Karacada lav yolu platosunun Orman Genel Müdürlüüne ait bir arazi olduunu belirterek, bitki envanterinin yan sra bölgenin corafi yapsnn da öne çktn ve bununla ilgili eko turizm projeleri üzerinde younlatklarn anlatt.

Bölgenin jeopark ilan edilmesi için çalmalar yürüttüklerini kaydeden Eratilla, nallah bu projeyle bölge, ülkemizde tannrlk kazanacak. Bu da Diyarbakrn turizmine bir sinerji katacak, katk salayacaktr. Tekinin daha kolay konular varken böyle karmak bir bölgede çalmas bizim için gurur kayna. Yörenin turizme kazandrlmas için elimizden gelen tüm katky sunmaya hazrz. diye konutu.

Diyarbakrn çnar ilçesinin Yarmka köyü muhtar Mehmet Sait Gülçer ise bölgeyi gezenlerin hayretler içerisinde kaldn anlatarak, Talarn oluumu, içerisinde yeeren aaçlar... Gelenler bir daha geliyor. Yörenin turizme kazandrlmasn istiyoruz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git