Leylekler, Dicle Nehri kıyısını çok sevdi

Batman Çayı ve Dicle Nehri'nin geçtiği Batman ve çevresinde ilkbahar ve yaz mevsimini geçiren leylekler, koloni halindeki Mısır'a göç etmeye başladı.

Haberler 28.08.2017 - 10:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Havalarn snmas ile Msrdan koloniler halinde ubat aynda scak bölgelere göç eden leyleklerden bir bölümü Batmanda yüksek gerilim hatlarnn direklerine yuva kuruyor. Yumurtlayan leylekler, ilkbahardan yaz aylarnn sonuna kadar Dicle Nehri kysnda kalrken, sonbaharn yaklamas ile yeniden Nil Nehrine göç ediyor.

BATMAN VE DCLE çAYI

Batman çay ve Dicle Nehri kysndan önümüzdeki günlerde koloniler halinde göç etmesi beklenen leyleklerin hareketliliini Batman l Özel daresi Kültür ve Sosyal ler efi olan fotoraf merakls Orhan Kartal tarafndan görüntülendi.

Fotorafç Kartal, göçmen leyleklerin ubat sonlarndan itibaren Batmanda görülmeye balandn, bu yl Hasankeyf El Rzk Camiinin müdavimi 2 leylein bile zamannda gelip konakladn söyledi. Orhan Kartal, öyle dedi:

LEYLEKLER MEKAN EDND

Leylekler, üremelerini yiyeceklerin bol olduu Dicle Nehri kenarnda yapar. Kar ya ve yamurlarn bol olduu yllarda yiyecek de fazla olaca için yavru saysnda art gözlenmektedir. Nehre yakn yerlerde 4-5 yavrulu yuvalar sk görülebilir. Bölge halk leyleklerin güneye göç etmesini Hacca gitme olarak kabul etmektedir. Bu nedenle leylekleri Hac Leylek adyla adlandrmaktadr. Leylekler rahatsz edilmez, üremelerine zarar verilmez. Üremelerini tamamlayan leylekler, Austos sonu itibariyle Batman çayndan Nil Nehrine doru sürüler halinde göç etmeye balar.

Ana Sayfaya Git