Mahalle Baskısı!

Diyarbakır’da, 2014 yılında sosyal medyadan tanıştıkları 18 yaşındaki kıza tehdit, şantaj ve zor kullanarak tecavüz ettikleri iddiasıyla 36'şar yıla kadar hapis istemiyle yargılanan sanıklar V.B. ile M.N.E. hakkında delil yetersizliğinden beraat kararı verilmesine, kadın hakim Ayşegül Özaltun Baba, muhalefet şerhi koydu.

Haberler 16.08.2017 - 10:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn hakim muhalefet erhinde, madurun sanklardan V.B. ile resmi nikah olmadan evlendiini belirterek, Madurun mahalle basksndan ve ailesini daha fazla madur etmek istemediinden evlenmeyi kabul ettii ve bu nedenle sanklar hakknda ikayetten vazgeçtii anlalmtr dedi.

ddianameye göre, 2014 ylnda 18 yanda olan K.ç., facebooktan tant 21 yandaki M.N.E.nin tecavüzüne urad. Bir süre sonra genç kza internetten ulaan üphelinin arkada V.B., Ne yaadnz biliyorum. Teklifimi kabul etmezsen ailene anlatr, seni rezil ederim diyerek, K.ç.nin kendisiyle birlikte olmasn istedi. Tehditle iyerine çard madura iddet uygulayp, cinsel istismarda bulunan V.B., bir süre sonra genç kz Yaadklarmzn hepsini videoya çektim. Gelmezsen internette yayarm diyerek yeniden iyerine çard.

BRDEN FAZLA KEZ BIçAK TEHTDYLE TECAVÜZ

Hazrlanan iddianamede, üphelinin tehdidi nedeniyle internet kafeye giden madurun bir kez daha tecavüze uradn belirten savc, V.B.nin madura birden fazla kez bçak tehdidi ile iddet uygulayp, cinsel istismarda bulunduunu kaydetti. Madurun daha sonra üpheliler hakknda ikayetçi olduunu belirten savc, iki üphelinin Cinsel istismar ve Kiiyi hürriyetinden yoksun klma suçlarndan 14er yldan 36ar yla kadar hapisle cezalandrlmasn istedi.

DÜÜN YAPIP DN NKAHLA EVLEND

ddianamenin kabulünün ardndan, soruturma sürecinde tutuklanan ve bir ay sonra serbest braklan sanklar V.B. ve M.N.E.nin tutuksuz yarglamas Diyarbakr 4üncü Ar Ceza Mahkemesinde yapld. Madur K.ç. mahkemede verdii ifadesinde, her iki sanktan ikayetçi olduunu belirterek unlar söyledi:

Sank V.B. benimle bir çok kez zorla cinsel ilikiye girdi. En sonunda ikayetçi oldum. Sank tutuklandktan sonra annesi yanma geldi. ikayetten vazgeçersem beni oluyla evlendireceini söyledi. stemiyordum ama ailemin zor durumda kalmamas için kabul ettim ve ikayetten vazgeçtim. Sonra düün yapp, evlendik. Resmi nikah yapacaklarn söylediler, ancak yapmadlar. 23 gün evli kaldktan sonra da babamn evine gönderdiler. Düünde çekilen fotoraflar mahkemeye delil olarak sunmak için böyle bir senaryo planlamlar. Sana sevmedii halde niye benimle evlendiini sorduumda, Ben 23 yl, 25 yl niye yataym? O yüzden evlendim dedi. Sank ve ailesi beni istemediklerini söyleyip, gönderdiler.

20 BN LRA BALIK PARASI VERDM

Sanklardan V.B. ise durumadaki ifadesinde, madur ile evlilik karar aldklarn belirterek, Ben madura zorla sahip olmadm, kendi rzasyla yanma gelirdi. Kesinlikle zorlama olmad. Dini nikahla evlendik. Evlendiimizi kantlayan fotoraflar mahkemeye sundum. Ayrca 20 bin lira balk paras verdim.15- 20 gün benim evimde kald. Daha sonra ailesi götürdü dedi.

BERAAT VE DÜME KARARI

Kararn açklayan Mahkeme, kesin ve inandrc delil elde edilemediinden sanklarn Cinsel istismar ve Kiiyi hürriyetinden yoksun klma suçlarndan beraatlerine hükmetti. Sank V.B. hakknda Cinsel istismar iddiasyla açlan davann Reit olanla cinsel iliki suçunu oluturduunu belirten mahkeme, bu suçun ikayete bal olduunu ve madurun soruturma aamasnda ikayetten vazgeçtiini belirterek, düme karar verdi.

KADIN HAKM, MAHALLE BASKISINA DKKAT çEKT

Mahkemenin kadn hakimi Ayegül Özaltun Baba, beraat ve düme kararna muhalefet erhi koydu. Muhalefet erhinde sanklarn kendilerini kurtarmaya yönelik ifadelerine itibar edilmemesi gerektiini belirten Kkadn hakim, tecavüzcüsü ile evlenen madurun aile ve sosyal basklardan dolay ilk zamanlarda ikayetçi olmadn kaydetti. Muhalefet erhinde öyle dedi:

Yarglama srasnda madurla sann nikahsz olarak evlendikleri anlalmtr. Madur, mahalle basks ve ailesini daha fazla madur etmemek için evlenmeyi kabul ettiini, bu nedenle ikayetten vazgeçtiini, sanklarla yaad ilikilerinin zora dayal olduunu defaten tekrar etmitir. Dava sürecinde evlenmi madurun, ei olan sank hakknda ikayetten vazgeçmesi, önceki beyanlarndan sapmas olaandr. Bunun aksini beklemek veya madurun beyanlarnda çeliki olduunu düünmek olaan ddr. Sank, düünden sonra gerçek kastnn kendisini suçtan kurtarmak olduunu madura söylemitir. Sann kendisini suçtan kurtarmaya yönelik çelikili beyanlar ortadadr. Yaananlar ailesine anlatmak veya videosunun olduundan bahisle madurenin iradesinin krlmas mümkündür. Madurenin batan beri samimi ve tutarl beyanlar dikkate alndnda sanklar hakknda verilen düme ve beraat kararna katlmyorum.

Ana Sayfaya Git