Mancınık ayakları

Diyarbakır'da UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki tarihi surlarda başlatılan restorasyon çalışmalarında, mancınık ayaklarının konulduğu taş kaideler ile çeşitli ebatlarda mancınık gülleleri bulundu. Çalışmalar nedeniyle Urfakapı'nın da araç ve yaya trafiğe kapatılacağı belirtildi.

Haberler 24.09.2021 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde yer alan 5 bin 200 metre uzunluundaki Diyarbakr Surlarnda, geçen yl belediye ile Kültür ve Turizm Bakanlnn Surlarda Dirili sloganyla balatt restorasyon çalmalar sürüyor.

Belediyeye bal mar ve ehircilik Daire Bakanlnca yürütülen çalmalarn Urfakap ayanda, ortalama 20 metre yüksekliinde, teras alanlar 350 metrekare olan, 3 kattan oluan ve tarihi kaytlara göre milattan sonra 365-375 yllarnda Roma mparatorluu döneminde yaplan burçlardan 2 bin tonun üzerinde toprak dolgu alnd. Böylece burçlar, uzun yllardr maruz kaldklar yükten kurtarld.

YAMUR OLUKLARI VE çÖRTENLER BULUNDU

Diyarbakr Müze Müdürlüünce görevlendirilen arkeolog ve uzmanlar gözetimindeki çalmalarda, ateli silahlarn icat edilmesinden önce kullanlan mancnk ayaklarnn konulduu ta kaideler ile çeitli ebatlarda mancnk gülleleri bulundu. Yine kentte hüküm sürmü Akkoyunlular dönemine ait gümü sikke ve farkl dönemlerde yaplan ve savalardan kalma birçok ok ucu da ortaya çkarld. Ayrca burçlarn üzerindeki yamur sularnn tahliye edilmesi amacyla özgün yamur oluklar ve çörtenler de elde edilen bulgular arasna girdi.

ULAILAN BULGULAR AYNI NOKTADA SERGLENECEK

Burcun terasndaki yamur sularnn bir çörten araclyla alt kademedeki yamur oluuna, sur duvarlar üzerinden de darya doru tahliye edilmesi yaplacak restorasyon çalmalar için önemli bir veri olarak deerlendiriliyor. Temizlik çalmalar neticesinde ilk defa özgün döeme talarnn da izlerine rastlanld. Daha önce 7 karde burcunun damnda ortaya çkarlan Roma dönemi ta döemesiyle benzerlik gösteren örgü sisteminin, dönem analizi için de önemli bir veri sunduu belirtiliyor. Restorasyon çalmalarnda elde edilen tarihi deerdeki bulgularn ayn noktalarda sergilenmesi düünülüyor.

SURLARI AIRI YÜKTEN KURTARDIK

mar ve ehircilik Daire Bakanlna bal Koruma Uygulama ve Denetim Bürolar (KUDEB) ube Müdürü Sermet Azizolu, çalmalar hakknda bilgi verdi. Azizolu, 1 yla akn bir süredir Vali Münir Karalolunun talimatlaryla, Kültür ve Turizm Bakanl ile ortaklaa çalmalar sürdürüyoruz. Bunun yannda birçok akademisyen, danman hocalarmz da var. Onlarla beraber çalmay yürütüyoruz. Zaten bu çalmalarn sonucu olarak da yakn zamanda Tarihi Kentler Birliinden bir ödül kazandk. u anda Urfakapda acil müdahale bünyesinde uygulamalarmz devam ediyor. u anda can ve mal güvenlii açsndan tehlike arz eden ksmlarna müdahale ediyoruz. Bu balamda yaplarn üzerinde bulunan yaklak 2 bin tona yakn bir toprak dolguyu aldk. Tabii bu toprak dolguyu alarak uzun yllardr maruz kald ar yükten kurtarm olduk. Kazlar sonucunda birçok da veriye, bulguya rastladk. Mancnklarn ayaklarnn oturduu ta kaideler ve kullanlan gülleler, yamur sularnn aktarlmas için çörtenler, yamur oluklar, savalarda kullanlan ok uçlar ve farkl dönemlere ait sikkeler. Bununla beraber, seyirdim yollar üzerinde ta döeme izlerine rastladk. Daha önce rastlanmamt. çalmalarmz devam ediyor. Yakn zamanda içerisinde de zaten 2 aylk bir süre için Urfakapy araç ve yaya trafie kapatacaz. Tedbirlerimizi alacaz ondan sonra çalmalarmz nihayetlendireceiz dedi.

Ana Sayfaya Git