Mardinkapı yerine konuluyor

Diyarbakır Surları'ndaki tarihi Mardinkapı'nın restorasyonu tamamlandı

Haberler 30.03.2021 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Binlerce yllk geçmie sahip, UNESCO tarafndan Dünya Kültür Miras olarak tescillenen Diyarbakr Surlarnda yer alan ve restorasyonu tamamlanan tarihi Mardinkap yerine monte edilecek.

Diyarbakr Surlarnn birçok dönemine tanklk eden yüzlerce yllk kaplarnn restore edilmesi için balatlan çalmalar sürüyor.

Bu kapsamda geçmite kente giri yaplan ve bir süre önce yerlerinden sökülen surun ana kaplarndan Mardinkapnn restorasyonu, Diyarbakr Rölöve ve Antlar Müdürlüü ile Diyarbakr Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvar Müdürlüünün uzman restoratörleri tarafndan titizlikle sürdürülen ilemlerin sonucu tamamland.

Mardinkap uzman kiilerin gözetiminde vinç yardmyla restorasyonu yaplan alandan alnarak, yerine taklacak.

Urfakap ile müze envanterinde bulunan Yenikap ve çkaleden sur içine açlan Küpelikapnn ise restorasyon imeleri devam ediyor.

TARH KAPI 2 BN 740 KLOGRAM AIRLIINDA

Diyarbakr Rölöve ve Antlar Müdürü Cemil Koç, Diyarbakr Surlarnn özgün kaplarnn restorasyonuna yönelik çalmalar geçen yl kasm aynda balattklarn söyledi.

Surlarn 4 önemli kapsnn bulunduunu dile getiren Koç, bu kaplarn en önemlilerinden olan Urfakap ve Mardinkapnn özgün kap kanatlarnn yerinde korunduunu belirtti.

4,5 ay süren çalma sonucu Mardinkapnn restorasyonunun tamamlandn ifade eden Koç, Demir kap kanatlarnn naklini gerçekletirdik. Montaj ilemlerine baladk. Yarn montaj ilemi tamamlandktan sonra kapy yerinde görme ansn yakalam olacaz. diye konutu.

Kapnn orjinal olduunu, üzerindeki motifler ve desenler birebir korunarak sadece eksik ve çürümü olan ksmlarn yüzde 30luk bölümünün tamamlanmasna gidildiini aktaran Koç, arlnn 2 bin 740 kilogram olduunu, üzerindeki ana ahap blokun ise 120 kilogram arlnda olduunu bildirdi.

Koç, tarihi kapnn yarn restore edilmi haliyle yeniden turizme kazandrlm olacan kaydetti.

Ana Sayfaya Git