Mavi Marmara şehitleri anıldı

Mavi Marmara gemisine düzenlenen saldırının 6. yılı dolayısıyla, olayda hayatını kaybedenler, Diyarbakır'da düzenlenen programla anıldı.

Haberler 30.05.2016 - 09:19 Son Güncelleme : 30.05.2016 - 09:19

Davet ve Kardeşlik Vakfı, Mavi Marmara saldırısının 6. yılı nedeniyle Mir Yıldız Düğün Salonunda Mavi Marmara ve İslam Alemi adlı program düzenledi.

Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, İlahiyatçı Yazar Muhammed Özkılıçın konuşmasıyla devam etti. Özkılıç, saldırıda hayatını kaybeden Diyarbakırlı Ali Haydar Benginin kendisinden eğitim aldığını belirterek, hayatından bazı kesitler sundu.

Filistinden gelerek etkinliğe katılan Beytülmakdis çalışmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Abdulfettah el-Awasi ise Mavi Marmaranın İslam alemi için önemini anlattı.

Kudüsün Müslümanlar için öneminden bahseden Awasi, Hz. Peygamberin Miraca çıktığı zaman Kudüse uğradığını söyledi.

Awasi, Hz. Peygamber hiçbir zaman Mescid-i Aksa benim topraklarım içinde değil beni ilgilendirmez demedi. Konuşmalarında o kadar Mescid-i Aksadan bahsetti ki sahabeleri bilinçlendirdi. Medinedeki insanlar ile Mescid-i Aksa arasında bir köprü kurarak onları Kudüse bağladı. Onların kalpleri ile bir bağlantı kurmaya başladı ve nihayetinden Hz. Ömer zamanında Kudüs fethedildi. dedi.

Programda ilahi ve ezgiler de seslendirildi.

- Bu saldırı, bütün Müslümanların davası oldu

Mavi Marmara saldırısında yaralanan Barış Oktay, etkinliğin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mavi Marmara davasının salt bir yardım meselesi olmadığını aynı zamanda meselenin Gazzeyi İsrail ambargosundan kurtarmak olduğunu ifade etti.

Mavi Marmaranın büyük bir dava olduğunu ve bunu nesilden nesile aktaracaklarını aktaran Oktay, şöyle konuştu:

Mavi Marmara davası artık sadece Türkiyeyi ilgilendiren bir dava olmaktan çıktı. Bu saldırı, bütün Müslümanların davası oldu. Mavi Marmaranın amacı ümmetin senelerden beridir sahip çıkmaya çalıştığı Mescid-i Aksaya, sahip çıkmadır. Mavi Marmara, bütün Müslümanların yapmak istediğinin bir nevi pratiğidir. Mavi Marmara büyük bir davadır. İnşallah bu davayı nesilden nesile taşıyacağız. Mescid-i Aksa, Gazze ve o bölgede zulüm gören kardeşlerimiz sahipsiz kalmasınlar.

- BMnin mahkemelerinde ilk defa işgalci İsrail, gaddar olarak adlandırıldı

Oktay, Mavi Marmara davalarının devam ettiğine işaret ederken, şu ifadeleri kullandı:

BMin mahkemelerinde ilk defa işgalci İsrail, gaddar olarak adlandırıldı, gaddarca bir saldırı yaptığı belirtildi. Mavi Marmara davasıyla işgalci İsrail, uluslararası alanda sıkıştırıldı. Bu da çok önemli bir adım oldu, Mavi Marmara için. Yıllardır İsrail zaten binlerce Müslümanı katlediyor. Mavi Marmaranın amacı sadece yardım götürmek değildi. Amacı Mescid-i Aksanın, Gazzenin işgal altında bulunan Filistin topraklarının kurtarılması, ambargonun kaldırılması ve yardım ulaştırılmasıydı. Bu anlamda Mavi Marmarada amacına ulaşmış oldu.

Gazzeye insani yardım götürülen Mavi Marmara gemisine, uluslararası karasularda İsrail askerleri tarafından 31 Mayıs 2010da düzenlenen saldırıda 10 kişi hayatını kaybetmiş, 50yi aşkın kişi yaralanmıştı. Mavi Marmara saldırısı, İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gerilmesine neden olmuştu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, saldırıdan duyduğu pişmanlığı dile getirmiş, Türkiyeden özür dilemiş ve tazminat ödeme sözü vermişti.

Ana Sayfaya Git