Mavinin sırrı

SAĞLIK Bakanlığı'nın açıkladığı koronavirüs risk haritasında, düşük riskli iller olarak belirlenen mavi kategori, Güneydoğu'nun tüm illerini kapsadı. Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi ve Covid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, bu durumu Güneydoğu'daki düğünlerin azalması ve taziye ziyaretlerinin yoğunlukla yapılmaması olarak değerlendirdi. Tekin, "Halkın tabi ki hassasiyeti de önemli. Geçen yaz vaka sayılarında yaşanan artışla insanlarda oluşan tedirginlik, bize maske, mesafe ve hijyen konusunda ciddiyet göstertti. Buna uyum çok fazla olunca vaka sayılarında düşüş oldu" dedi.

Haberler 06.03.2021 - 08:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede koronavirüs risk haritasnda düük riskli iller arasnda yer alan Diyarbakrda da kontrollü normalleme balad. Kentin mavi kategoride yer almasnda ve kstlamalarn kalkmasnda, bölgede gelenek haline gelen taziye ve düünlere ciddi mesafe koyulduu örenildi. Bu durumun da kentte koronavirüs vaka saylarna yansd belirtildi. Uzmanlar, ayn zamanda hafta içi ve hafta sonu uygulanan sokaa çkma kstlamalarnn da büyük etki gösterdiini bildirdi. Diyarbakrn mavi srrn anlatan Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dal öretim üyesi Prof. Dr. Tekin, bölge halknn düün ve taziye gibi toplu etkinliklerden uzaklamasnn olumlu etki yaptn söyledi.

HALKIN HASSASYET ÖNEML

Diyarbakrda bir dönem koronavirüs vaka saysnda ciddi art olduuna dikkat çeken Prof. Dr. Tekin, O dönemde neredeyse ilk 3 sralarnda yer alyordu. u an günümüze baknca Türkiyede en son sralarda düük risk grubundayz. Vaka saylarmz çok düük ve bunun tabi ki çeitli sebepleri var. Geçen yaz geçirdiimiz vaka says sürü bakl demesek de en çok fazla kiinin Covid-19u geçirmi olmas. Bunun yannda alnan tedbirlerin çok fazla katks oldu. Özellikle hafta sonu yasaklarn olmas bununla birlikte kafe, alveri merkezi gibi alanlarda toplu alanlarda insanlarn oturamamas. Düün, taziye gibi toplu etkinliklerden uzaklamas bunlar da büyük bir katk salad. Halkn tabi ki hassasiyeti de önemli. Geçen yaz vaka saylarnda yaanan artla insanlarda oluan tedirginlik bizi maske, mesafe ve hijyen konusunda ciddiyet gösterdi. Buna uyum çok fazla olunca vaka saylarnda düü oldu dedi.

TOPLU ALANLARDA MÜMKÜN OLDUUNCA KALMAYALIM

Alama sürecinin de baladn anlatan Prof. Dr. Tekin, toplu alanlarda kalnmamas uyarsn sürdürdü. Tekin, Bizim açmzdan bu düü umarm böyle devam eder, bu sebeplerle birlikte maske, mesafe, hijyen, a ve yasaklar gibi hepsi güzel günlere yol açt. 1 Mart itibaryla artk normalleme süreci balad. Belli kstlamalar ortadan kalkt ama kazanm olduumuz bu kazanm düük vaka saylarnn devam etmesi açsndan özellikle bugünler bizim açmzdan çok önemli. Maske, mesafe ve hijyen konusunda daha fazla hassasiyet göstermemiz gerekiyor. Sonuç itibaryla u anda mutasyonlu virüs konuuluyor bu süreçte. Yeni vaka saylarnn artmamas için toplu alanlarda özellikle maskeye ciddi bir ekilde dikkat etmemiz gerekiyor. Toplu alanlarda mümkün olduunca kalmayalm. Mesafeye de dikkat edelim mümkün olduu kadar 2 metrelik mesafeyi koruyalm, bununla birlikte hijyene dikkat ederek düük vakalar için elimizden geleni yapalm diye konutu.

REHAVETE KAPILMAMALI

Diyarbakrda vaka saysnn azalmasyla rehavete kaplmamak gerektiini söyleyen Tekin, Bu süreçte tabi ki insanlar normalleme sürecinin bir an önce gelmesini bekliyordu. Pandemi henüz bitmedi, normalleme süreci balyor tedbirli normalleme devam ediyor. Ama insanlar bu rehavete kapld dönemde özellikle 15-20 gün sonra belki bunun etkisini göreceiz. Bu rehavete kaplrsak maske, mesafe ve hijyen gibi toplu etkinliklerin artmas gibi olaylara katlrsak eer 15-20 gün sonra belki bir artla kar karya kalabiliriz. O yüzden rehavete kaplmayalm, tam tersi bu süreçte daha fazla maske, mesafe ve hijyen kurallarna dikkat ederek vaka saylarnn artna katk salamayalm dedi.

Ana Sayfaya Git