Maytap terörü yaşatılmasın!

Ramazan Bayramı’na iki gün kala, maytap ve oyuncak silahların çocuklarda yaratacağı tahribat ürkütüyor. Vatandaşlar, b"BU bayramda maytap terörü yaşanmasın" uyarısını yaptı.

Haberler 23.06.2017 - 00:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bayramlarda çocuklarn büyük ilgi gösterdii ve iddete yönlendirdii oyuncak silah ve maytaplara kar uzmanlar uyard. Son dönemlerde Büyükehir Belediyesi ve l Valiliinin maytap satn yasaklanmasna ramen bayramlarda el altndan da olsa sata çkarlmas tepkiye yol açyor. Özellikle, çok sayda yaralamalara yol açan maytap ve oyuncak silahlarn satnn tam anlamyla yasak getirilmesi ve bu yasan uygulanabilir olmas gerektiini bildiriliyor.

MAYTAPLAR YASAKLANSIN

Maytap ve havai fiekler, son yllarda çok cazip, albenili, cicili bicili ambalajlarla sata sunuluyor diyerek, bayram harçlklarn biriktiren çocuklarn da ambalaj cazip olan maytap veya havai fiek almaya yöneldiini kaydetti. Uzmanlar, maytap ve havai fieklerin neden olduu yank ve yaralanma olaylarnn her geçen gün arttna iaret ederek, öyle dediler: Acil servislerde artk sk sk çocuklarda ve gençlerde, maytap ve havai fieklerin neden olduu yanklara ve ciddi yaralanmalara müdahale ediyoruz. Yüz ve gözlerde ciddi yaralanmalar ortaya çkyor. Bu tip yanklar, kimyasal madde de içerdii için çok tehlikeli oluyor. Yank izleri de kalc olabiliyor.

SATILAR SINIRLANMALI

Uzmanlar, maytap ve havai fieklerin 18 yandan küçüklere satlmasnn kesinlikle yasaklanmasn, satlarn daha ciddi denetlenmesini isteyerek, öyle devam ettiler: Bu tip yanc maddelerin sat çok ciddi ekilde denetlenmeli, 18 yandan küçük çocuklara maytap ve havai fiek sat, tpk sigara ve içki sat gibi yasaklanmaldr. Bakkallarda, marketlerde, oyuncakçlarda bu tür malzemelerin satlmasna izin verilmemelidir. Maytap ve havai fiekler, yaralanma dnda hava kirlilii ve gürültü kirliliine de neden olmaktadr. Düün salonlarnda ve otellerde skça kullanlan bu patlayclar, çevredeki insanlar özellikle yal ve çocuklar ar ses ve patlama nedeniyle olumsuz yönde etkilemekte. Patlama sonras ortaya çkan zararl kimyasal gazlarn, çocuklarn, yallarn veya yetikinlerin üst solunum yollarna ve akcierlerine zarar verdii, kapal salonlarda astm ve bronit hastalar için büyük bir riskin ortaya çkt unutulmamal

OYUNCAK SLAHLARA DKKAT!

Psikologlar oyuncak silahlarn çocuklar iddete meyilli hale getirdiini vurgulayarak, velilerin oyuncak seçiminde hassasiyet göstermeleri gerektiini ifade ediyorlar. Baz velilerin iç dünyalarndaki bastrlm iddet duygularn çocuklarna aldklar oyuncaklara yansttn belirten uzmanlar, velileri oyuncak seçiminde çocuun geliimine katk salayacak alternatif tercihler yapmalar konusunda uyard. Oyuncak silahlar çocuklar iddet uygulamaya yatkn hale getiriyor diyen Uzmanlar, çünkü çocuklar teknolojinin gelimesiyle birlikte geliim evrelerinde çok fazla sayda d uyaranlara maruz kalyor ve bu evreyi salkl tamamlayamyor. Geliim evresinde bozulmalar olan çocuk üstüne ek olarak silahlarla tannca iddet uygular hale gelebiliyor.

PATLAYICI MADDE SATMAYIN

Öte yandan, Vatandalar maytaplar satarak çocuklarn güvenliini tehlikeye sokan esnaflar hakknda ilem yaplmasn istedi. çocuklarn özellikle bayram harçlklar ile satn aldklar maytap ve benzeri patlayc ve parlayc maddelerin çocuklarn yaralanmalarna neden olduunu belirten Vatandalar, Maalesef bazen bu yaralanmalar kalc sakatlklara neden olabiliyor. çocuklarn güvenliini tehlikeye sokan maytap, patlayc ve parlayc maddeleri satlmasn, bulundurulmasn. dedi.

Ana Sayfaya Git