MED-DER dil çalışmalarını genişletiyor

Kürtçenin yaygınlaşması için kırsal mahallelerde şenlikler düzenleyen MED-DER’in Eşbaşkanı Şilan Elmas Kan, gittikleri her yerde büyük bir ilgiyle karşılandıklarını belirterek, çalışmalarını genişleteceklerini söyledi.

Haberler 08.07.2021 - 00:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mezopotamya Dil ve Kültür Aratrma Dernei (MED-DER) ve Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu, 29-30 Haziranda Diyarbakrda Dem dema parastina ziman e (Kürtçeyi savunma zaman) iaryla çaltay gerçekletirdi. Kürt halknn kendi dilini korumasnn ulusal sorumluluk olarak belirtildii çaltay sonras MED-DER, Kürtçenin resmi ve eitim dili olmas amacyla kentin çnar, Bismil, Silvan ve Eil ilçelerine bal birçok krsal mahallede dil çalmas yürüttü. Mahallelerde, çocuklarla bir araya gelen dil savunucular, çocuklara anadilde eitimler verip birçok çalma gerçekletirdi.

MED-DER Ebakan ilan Elmas Kan, yaklak bir hafta sürdürdükleri çalmalarnn sonuçlarn ve ilerleyen süreçlerde yapacaklarn ajansmza deerlendirdi.

KÜRTçEYE LG YÜKSEK

Kürtçe dilinin yaygnlamas için yaptklar çalmalara kentte bulunan kültür sanat eitimleri veren kurumlardan destek aldklarn ifade eden Kan, karlatklar atmosferi öyle anlatt: çalmalar çok keyifli ve cokuluydu ayn zamanda büyük bir sahiplenme de vard. Gittiimiz baz köyler ise bu çalmann sadece bir kereye mahsus olmamas gerektiini bizlere ifade etti. Etkinliklere büyük bir katlm söz konusuydu. Her köyde 150-200 çocuk bu etkinliklere katld. Sadece bir gün deil her gün, yaam Kürtçe olmal ve eitim dili noktasnda Kürtçenin okullarda okutulup öretilmesi gerektii çkt ortaya. Bu çalmalara öncelikle ailelerle görüerek baladk. Kürtçenin ve kültürünün üzerindeki basklara dikkati çektik. Orada en büyük keyif veren ey kadnlarn ve çocuklarn büyük sahiplenmesiydi. çocuklarn ve ailelerin büyük sahiplenmesinden kaynakl Kürtçe eitimin önemi ortaya çkt dedi.

TÜRKçE BLMYORDUK

Dil çalmalarna olan ilginin youn olmasndan dolay bu tür çalmalar genileteceklerini belirten Kan, çalmalarna sadece köylerde deil Diyarbakr gibi bütün bölge kentlerinde sürdüreceklerini kaydetti. Kan, Tüm köylerde çocuklara ulamaya çalacaz. ehir merkezinde de çalmalmza balayacaz ve bunun startn vereceiz. 4 snftan oluan kursumuzu açacaz. Gençlerin çou okula gidene kadar Türkçe bilmiyorduk diyorlar. çocuklar sürekli Kürtçe düünüyor ve konuuyorduk diyorlard. Türkçe dil politikalar halkta krlmaya yol açt. Artk kimse çocuklar ile Kürtçe konumamaya balad. Devlet bu frsat bizlere vermezse bile bizlerin, çocuklara Kürtçe öretmesi gerekiyor. Ailelerin destei ile her köyü ve evi Kürtçe konusunda bilinçlendirip bu bilinci yerletirmemiz gerekiyor diye belirtti.

Kürtçe dilinin yaygnlamasnn önüne geçmek için iktidarn, yürüttükleri kimi çalmalar engellemek istediini aktaran Kan, her eye ramen çalmalarna daha güçlü bir ekilde devam edeceklerini vurgulad.

200 BN MZA TOPLANDI

Kürtçe için yürüttükleri online ve yüz yüze imza kampanyasna deinen Kan, kstl imkanlarla en yakn zamanda hedeflerine ulaacaklarn dile getirdi. Kan, unlar söyledi: Biz imza hedefine henüz ulaamadk. 3 bölgede dil enlii yapmak istedik ve bu enliklerde imza kampanyasn yaymaya çaltk, ancak devlet bu çalmalarmz yapmamza izin vermedi ve engel oldu. 1 milyon imza hedefimize ulaamadk, ama mesele bir milyon imza deil. imdiye kadar 200 bin imza topladk ve hala devam ediyor bu çalma. Dil bir insan haklar hakkdr bunun için kampanya yapmanza bile gerek olmamal. Biz bu çalmalarla dile dikkat çekmek istedik. Bu çalmalarla Kürtçeye ve Kürtler üzerindeki basklara dikkat çekmek istedik.

çALIMALAR SÜRECEK

10 gün içinde bir yllk planlamalarn hazrlayp kamuoyuna sunacaklarn vurgulayan Kan, Dil üzerindeki çalmalarmz devam edecek. Her halk kendi diliyle vardr. Kürt halk için yaplacak tüm çalmalar Kürtçe yaplmal. Bakalarnn diliyle hayal edip düünürseniz bedeninize tam olarak oturmayan bir elbise gibi durur. nsann bedeninin ruhu dildir. Önümüzdeki süreçte alacamz toplant sonrasnda Kurmanci ve Zazaki snflar açacaz, paneller düzenleyeceiz, yine çalmalar kadnlarla beraber sürdüreceiz. Bu konuda ailelerimiz de çocuklaryla Kürtçe konumal, yaam Kürtçe kurmaldr diye konutu.

Ana Sayfaya Git