Medeniyetlerin kültür noktası Türkiye

Bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış ve verimli topraklarıyla Anadolu uygarlıkların beşiği olmuştur.

Haberler 28.09.2023 - 15:10 Son Güncelleme : 28.09.2023 - 15:10

Anadolu coğrafyası, İlk çağdan yakın tarihimize kadar geçen süreçte,medeniyeti ağırlamış ve bunlara ev sahipliği yapmıştır. Üç tarafının denizlerle çevrili olması, Avrupa ve Afrika arasında deniz ve kara yoluyla kolayca bağlantı kurulması, verimli toprağı, olumlu iklim şartları ve bol su kaynaklarına sahip olması nedeniyle Anadolu, adeta uygarlıkların beşiği olmuştur.


Anadolu, Asya kıtasının en batısında yer olmasından dolayı eski zamanlarda Küçük Asya olarak adlandırılmıştır. Anadolunun, Anadolu olarak anılmaya başlaması ise Romalılarla beraber olmuştur. Romalılar Anadoluya, Güneşin doğduğu yer anlamını taşıyan Anatolia demişlerdir. Anadolu coğrafyası, tarih boyunca birçok istila ve göçe maruz kalmıştır.


Arkeolojik kazılara ve diğer birçok bilimsel araştırmaya bağlı olarak, İlk çağ (MÖ 2.bin-Mö.600 yılları arasında) Anadolu medeniyetleri şu şekildedir; Hititler, Hattiler, Frigler, Lidyalılar, İyonyalılar ve Urartular.

Bunların dışında Anadolu; Perslere (M.Ö 543-333), İskender İmparatorluğuna, Roma İmparatorluğuna, Bizansa (395-1071), Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğuna ev sahipliği yapmıştır.


Türkiyede şimdiye kadar bulunmuş 180 tane antik kent, ören yeri ve höyük bulunmaktadır.

Ülkemizdeki bu antik kentlerden bir tanesi de Diyarbaakırda bulunan çayönü - Ergani, Diyarbakır antik kentidir.

Ana Sayfaya Git