Meralar şenlendi

Türkiye'nin önemli hayvancılık merkezlerinden Diyarbakır'da, besiciler son bir aydaki yağışlarla yeşile bürünen meralarda hayvanlarını otlatmanın sevincini yaşıyor.

Haberler 31.05.2022 - 01:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Türkiyenin önemli hayvanclk merkezlerinden Diyarbakrda, besiciler son bir aydaki yalarla yeile bürünen meralarda hayvanlarn otlatmann sevincini yayor.

Diyarbakrda k aylarnda hayvanlarn ahr ve allarda kuru ot, arpa, saman ile besleyen üreticiler, ilkbaharda havalarn snmasyla hayvanlarn meraya çkard.

Kentte bu yl nisan aynn kurak geçmesi nedeniyle yeteri kadar geliemeyen ancak mays aynda artan yalarla yeeren meralar, hayvan sahiplerini sevindirdi.

Üreticiler, hayvanlarn yeile bürünen meralarda otlatyor.

Tarm ve Orman l Müdürü Mustafa Ertan Atalar, ilin yaklak 2 milyon 800 bin büyük ve küçükba hayvan varlyla Türkiyenin önemli hayvanclk merkezlerinden biri olduunu söyledi.

Meralarn hayvanlarn beslenmesinde önemli bir yere sahip olduunu aktaran Atalar, Diyarbakrda 1041 mahallede meralarn tüm tespit ve tahdit ilemlerini tamamladklarn, kentin yaklak 1 milyon 468 bin dekar mera varlna sahip olduunu bildirdi.

- Yalarla kuruyan otlar yeerdi

Her yl meralarda çalma yaptklarn belirten Atalar, ot verimini ve kalitesini artrma adna mera slah projelerini hazrladklarn, ot zayflayan yerde mera bitkileri tohumunu serpip gübreleme yaptklarn kaydetti.

Daha fazla ot elde etmek için çaltklarn aktaran Atalar, öyle konutu:

Nisan aynda yan olmamas hem bitkisel üretim hem de mera hayvancln olumsuz etkilemiti fakat son yamurlarla beraber toparlanma süreci balad ve iyi gelimeler var. Meralarda kurumaya yüz tutan otlar canlanmaya, ot miktar artmaya balad. Buralardan beslenen hayvanlarn et ve süt verimini arttraca ve girdi maliyetlerinde de bir azalmaya vesile olaca için çok olumlu gelimeler salad. Son zamanlarda artan yalar tarm ve hayvanclkta can suyu oldu. Bundan da çok mutluluk duyuyoruz. Meralardaki alan ne kadar geni ve ne kadar ot üretimi fazla olursa çiftçilerin hayvanclk üretimindeki maliyetleri ciddi oranda azalaca için karllk artacak ve bu tüketiciye olumlu yansyacaktr.

Sur ilçesinde bal krsal Karaçal Mahallesinde büyükba hayvan besleyen Hüseyin çelebi, çocukluundan beri hayvanclkla uratn söyledi.

Yalar öncesi merada ot kalmadn, bu nedenle hayvanlarna saman ve yem vermek zorunda kaldn aktaran çelebi, Yamurlardan sonra otlar geliti, imdi hayvanlarm meraya brakyorum. Yamur yad, Allahn sofras açld, hayvanlarmz bol bol yiyor. Hayvanlarmz doyuyor, biz de yem konusunda rahatladk. Artk hayvanlara yem vermiyoruz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git