Mercimek ve İpek'in üretim merkezisiyiz!

Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, kentin kırmızı mercimek ve ipek böceği üretiminde Türkiye birincisi ve en önemli üretim merkezi olduğunu söyledi.

Haberler 29.08.2018 - 10:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Orman l Müdürlüü konferans salonunda tarmsal ekonomik durum üzerine çalma ve deerlendirme toplants düzenlendi. Toplantya Diyarbakr Valisi Hasan Basri Güzelolu, Tarm ve Orman l Müdürü Mustafa Ertan Atalar, ziraat odalar temsilcileri ile çiftçiler katld. Katlmclardan bilgi alarak sohbet eden Vali Güzelolu, tarmsal üretim anlamnda Türkiyede Diyarbakrn çok önemli bir üretim merkezi olduunun bilinmekte olduunu söyledi. Vali Güzelolu sözlerini öyle sürdürürdü:

DYARBAKIRDAK ÜRETM

Bugün itibaryla Diyarbakr üretim anlamnda, bir anlamda Türkiyeyi besleyen üretimiyle Türkiyenin tarmsal üretimine çok büyük katk koyan bir ilimiz. Diyarbakrda toplam 7.3 milyar liralk bitkisel ve hayvansal üretim toplam bir üretim ve gelir elde edilmekte. Bunun 2.9 milyar bitkisel, 4.4 milyar da hayvansal üretim dediimiz, üretim toplam. 33 bin 616 çiftçi kayt sisteminde çiftçimiz bulunmakta ve bu büyüklükte Türkiyede alanda baktmz zaman, bu yl 1 milyon 130 bin ton civarnda üretim gerçekleti. Bu üretim miktar geçtiimiz ylla karlatrldnda yüksek bir arta konu olan ve verimlilikte de dekar bana 344 kilogramlk gibi verimli ve deerli bir sonuçla buluan bir üretim haslatdr.

MERçMEK VE PEK BÖçEKçL

Diyarbakrn tarm alanndaki geliiminde Tarm ve Orman l Müdürlüü, ziraat odalar ve çiftçilerin büyük emeinin olduunu vurgulayan Vali Hasan Basri Güzelolu, Yine bu yl pamukta 427 bin dekarlk bir alanda 217 bin 221 tonluk inallah ürün bekliyoruz. Geçtiimiz ylla kyaslandnda bu yl yüzde 10luk bir art pamukta da söz konusu. Bildiiniz gibi son iki yldr pamuk Türkiyede dünya fiyatlaryla ayn seviyede seyreden ve giderek üreticisine kazandran bir ürün. Bir dönem geride kalan üretimi imdi taleple giderek artran bir büyümede. Bu yl arpada 164 bin tonluk üretim bekliyoruz. Mercimekte Türkiye birincisi üretim merkeziyiz biliyorsunuz. Mercimekte de, 150 bin ton civarnda bu yl bir üretim bekliyoruz. Meyvecilikte de birinci srada üzüm, ikinci srada dut, biliyorsunuz ki duta bal ipek böcekçiliinde de üretim toplamnda Türkiyenin en fazla ipek böcei üreten kentiyiz ve merkeziyiz. Bunu artrarak ipek böcei ve ipek böceine bal kozas üretimindeki birinciliimizi ipek ve ipee dayal endüstriyel üretime dönütürmek adna da bir dizi temel ve yol çalmalarmz var diye konutu.

HAYVANCILIK SEKTÖRÜNÜN GELMES

Vali Güzelolu, son verilere göre, kentte büyükba hayvan saysnn yaklak 550 bin olduunu, 2002 yl baz alndnda yüzde 112lik bir art gerçekletiini söyledi. Güzelolu, Türk hayvanclnn artndan çok daha fazla ve gerçekten çok yüksek bir oranda, kültür rk arlkl bir art ve bir varlk gerçeklemesidir. Küçükba hayvan saymz da 1 milyon 805 bin civarndadr. Yine 2002 baz alndnda yüzde 92 orannda bir art getiriyor. Bu üretim haslas toplamnda, krmz mercimekte Türkiye birincisi ve en önemli üretim merkeziyiz. Budayda ve dierlerinde bu yl 3üncü sray bekliyoruz. Pamukta, Türkiyede üretim toplamnda 4üncü üretim merkeziyiz, Msrda 7-8 aras bir yerdeyiz. üphesiz bu verileri daha iyiye ve ileriye tamak, sadece saysal artn yannda kaliteye bal bir üretim younluuna ulamak da hedefimiz. Sr varlnda Türkiye 1 ve 2ncisindeyiz, manda da Türkiye 2ncisiyiz, koyun varlnda Türkiye 4üncüsü bir sayya sahibiz dedi.

Vali Hasan Basri Güzelolu, Bakanlkça Diyarbakr tarm sektörüne salanan çok önemli destekler olduunu, bu yl itibaryla 503 milyon 900 bin lira destek verildiini söyledi. Krsal kalknma desteklerinde bu yl itibaryla 2016 yl içerisinde Türkiyede 9uncu srada kaynak kullanan Diyarbakrn, bu yl ba uygulamaya balad program, hedef ve ortak çalma perspektifinde fon kullanma kapasitesi açsndan Türkiye 5inciliine yükseldiini de sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git