Merkezi turizm bölgesi müjdesi

Terörün zarar verdiği Dört Ayaklı Minare ve iki caminin açılışı yapıldı. Turizm Bakanı Ersoy: "6 turizm konsantrasyon bölgesi sayısını 6'den 7'ye çıkarıyoruz. Güneydoğu'ya Diyarbakır merkezli turizm konsantrasyonu kuruyoruz. Bölge halkına müjdelemek istiyorum"

Haberler 22.09.2018 - 00:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Sur ilçesinde PKKllarn 3 yl önce gerçekletirdii saldrlarda tahrip olan Dört Ayakl Minare, eyh Matar Camisi, Parl Sefa Camisi ve Medresesi Vakflar Genel Müdürlüünce yaplan restorasyonun ardndan Kültür ve Turizm Bakan Mehmet Nuri Ersoyun katld törenle açld. Bakan Ersoy Hem devletin hem de Diyarbakr halknn üstün çabalaryla terör burada son buldu dedi.

Bakan Ersoy, tarihi çkale ziyareti srasnda konutu. Ersoy, Diyarbakra ilk kez geldiini, duyduklarnn ne kadar yetersiz olduunu kenti görünce anladn belirterek, Proje kapsamnda 6 turizm konsantrasyon bölgesi yaratyoruz. Diyarbakr merkezli Güneydouda bir bölge daha oluturmamz konusunda ikna oldum ve sayy 7ye çkaryoruz. Diyarbakr ve Güneydou halkna müjdelemek istiyorum. diye konutu.

çeitli temaslarda bulunmak üzere dün sabah havayoluyla Diyarbakra gelen Kültür ve Turizm Bakan Ersoy ilk olarak, beraberinde Diyarbakr Valisi Hasan Basri Güzelolu, AK Parti Diyarbakr Milletvekilleri ile l Bakan, Vakflar Genel Müdürü Adnan Ertem ile merkez Sur ilçesinde PKK mensuplarnn saldrs sonucu zarar gören ve Vakflar Genel Müdürlüünce restorasyonu yaplan eyh Matar Camisinde cuma namaz kld.

EYH MATAR CAMNDE CUMA NAMAZI

Cami önünde sergilenen, terör saldrsnda tahrip olan kültürel varlklarnn restorasyon öncesi ve sonrasna ait fotoraflar inceleyen Bakan Ersoy ve beraberindekiler, daha sonra Vakflar Genel Müdürlüünce restorasyonu gerçekletirilen eyh Matar Camisi, Dört Ayakl Minare ile Parl Sefa Camisi ve Medresesinin açl törenine katld.

TERÖR DYARBAKIRDA SON BULMUTUR

Dört Ayakl Minare önünde düzenlenen törende konuan Ersoy, Diyarbakrda çok scak duygularla karlandklarn, kutsal ve mübarek bir günde, mübarek bir meydanda Anadoluda tek olma özellii tayan Dört Ayakl Minarenin önünde bulunduklarn belirtti. Dört Ayakl Minareye ilikin, Dinimizin 4 mezhebini de temsil ediyor. diyen Ersoy, 2015 ylnda Surda yaanan terör saldrlarna deindi.

DÖRT AYAKLI MNARENN RESTORASYONU

Ersoy, bu saldrlarda Diyarbakr Baro Bakan Tahir Elçinin hayatn kaybettiini, iki polis memurunun ehit dütüünü anmsatarak, onlar rahmetle andklarn dile getirdi. Sonrasnda hem devletin hem de Diyarbakr halknn üstün çabalaryla terör burada son buldu. Bu aslnda sizlerin çabas. Devletin sizler olmasa tek bana bir ey yapmas mümkün deil. ifadelerini kullanan Ersoy, vatandalar bu bakmdan tebrik ettiini aktard.

Ersoy, terör saldrlar sonucu 19 eserin ciddi manada zarar gördüüne iaret ederek, restorasyonu tamamlanan vakf ve kültür varlklarnn açln gerçekletirmenin kendisine nasip olduunu, bu vesile ile kentte bulunmaktan memnuniyet duyduunu kaydetti.

ECDADIN BZE MANET ETT ESERLER

Vali Güzelolu ise ecdadn emaneti olan bu vakf eserini ihya etmek, terör örgütünün ihaneti sonrasnda ina etmek, miras kalan gelecek nesillere aktarabilmek adna bugün Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann liderliinde, ülkenin her köesinde olduu gibi Diyarbakrda da büyük bir hamle ve heyecan içerisinde olduklarn aktard.

Milletin emaneti olan bütün yaplar yine millete kazandrmak adna bir heyecan yaadklarn dile getiren Güzelolu, terör örgütünün imha, devletin ise ihya ettiini vurgulad. Güzelolu, çok ksa bir zamanda PKK ve uzantlarnn ihanetinin ardndan böylesi büyük çalmayla bu eserleri kazandranlara teekkür etti.

Vakflar Genel Müdürü Ertem de terörden zarar gören eserlere hemen müdahale ettiklerini, bu dorultuda projelendirme ve restorasyon çalmalarn yaptklarn belirtti. Konumalarn ardndan Bakan Ersoy ve beraberindekiler açl yaplan eserlerden Parl Sefa Camisi ve Medresesini ziyaret etti.

BAKAN çKALEDE GÖRÜME YAPTI

Bakan Ersoy, Diyarbakrdaki temaslar kapsamnda merkez Sur ilçesindeki tarihi çkalede Vali Hasan Basri Güzelolunu makamnda ziyaret etti. Ersoy, Diyarbakra ilk kez geldiini, duyduklarnn ne kadar yetersiz olduunu kenti görünce anladn belirtti. Turizmde ylbandan itibaren yeni bir oluuma geçeceklerini anlatan Ersoy, alt yap ile yasal zeminini hazrlamaya çaltklarn bildirdi.

DYARBAKIR MERKEZL TURZM BÖLGES

Önümüzdeki aylarda oluuma ilikin kamuoyuna bilgi vereceklerini vurgulayan Ersoy, Ylbandan sonra da bu oluumu yava yava hayata geçirmeye balayacaz. Proje kapsamnda 6 turizm konsantrasyon bölgesi yaratyoruz. Bugün Diyarbakrda gördüklerimden sonra 6 bölge saysn 7ye çkarmamz gerekiyor. Diyarbakr merkezli Güneydouda bir bölge daha oluturmamz konusunda ikna oldum. Program kapsamna alacaz, bu durumu. Diyarbakr ve Güneydou halkna müjdelemek istiyorum. Program kapsamnda kenti hem tantm hem de yatrm öncelikli bölgeler arasna sokacaz. diye konutu.

Vali Güzelolu da Diyarbakrn, teröre ramen toplumun tüm kesimi ile devletin kararl tutumuyla terörün etkilerini yok eden huzur ve güvenin her alanda hissedildii bir ehir haline geldiini anlatt.

Huzur ve güven ortamnda artk ekonomik ve sosyal kalknmay gerçekletirmek, ertelenen yatrmlar Diyarbakr ile buluturmak amacnda olduklarn anlatan Güzelolu, turizmin hem ülke hem de ilin geleceinde çok önemli rolü ve belirleyici bir etkisi olduuna inandklarn kaydetti.

YÜZÜMÜZÜ GÜLDÜREN TURST HAREKETLL

Balatlan çalmalarda çok önemli bir aama içerisinde bulunduklarn belirten Güzelolu, unlar söyledi: Bugün bizim yüzümüzü güldüren turist hareketliliinin çok öteye çkacana dair inancmz pekitirmek istiyorum. Bugün itibaryla önümüzdeki dönemde otellerimizde, turisttik bölgede yüzde yüze yakn bir doluluk oranmz var. Diyarbakr artk tannmas, görülmesi ve geçmiten kalan yanl alglarn dnda gerçeiyle bilinmesi gereken bir ehirdir.

BAKAN ERSOY ZERZEVAN KALESNDE

Bakan Ersoy, çnar ilçesine 13 kilometre uzaklktaki Demirölçek Mahallesi yaknlarnda bulunan, Roma mparatorluu döneminde askeri yerleim merkezi olarak kullanlan Zerzevan Kalesinde, bakanlnn koordinesinde 2014te balatlan kaz çalmalarn inceledi.

Kaz ekibi bakan Dr. Ör. Üyesi Aytaç Cokun, Bakan Ersoya kaledeki çalmalar ve kazlarda gün yüzüne çkarlan Mithras Tapnayla ilgili bilgi verdi. Kalede fotoraf çekilen Ersoya Zerzevan Kalesinin yer ald tablo hediye edildi.

Ana Sayfaya Git