Mesaisi sokak kedileri!

Diyarbakırlı 61 yıllık ayakkabı ustası, mesaisine beslediği sokak kedilerini ortak ediyor

Haberler 12.04.2021 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn merkez Sur ilçesinde, 10 yandan beri ayakkab tamircilii yapan 71 yandaki Mehmet Emin pekin sokak hayvanlarna yönelik duyarll çevresinin takdirini topluyor.

Merkez Sur ilçesinde 5. Harem-i erif olarak kabul edilen tarihi Ulu Caminin bat giriindeki sokakta 10 metrekarelik dükkannda yllardr ayakkab ustas olarak geçimini salayan pekin mesaisine can dostlar da elik ediyor.

Dükkannda bir yandan 61 yldr mesleini sürdürmenin gururunu yaayan pek, bir yandan da sokak hayvanlarna gösterdii sevgiyle ilgi görüyor.

Her gün dükkann sokakta yaayan kedilerle açan pek, onlar yanndan ayrmayarak beslenmelerini salyor.

pek, annesinin isteiyle 10 yanda önce berber dükkannda ie girdiini, hastalanmas sonucu i yeri sahibinin baka çraklar ie aldn, bunun üzerine ayakkab ustasnn yannda çalmaya baladn söyledi.

Küçük yalarda balad için çok güçlük çektiini dile getiren pek, bir süre sonra mesleini sevdiini ve büyük bir tutkuyla iini yaptn belirtti.

Geçimini çok sevdii iiyle salamann gururunu yaadn anlatan pek, çraklk dönemlerinde yaad zorluklarn üstesinden geldiini, yannda çalan çraklarn da iyi yetimesi için büyük ura verdiini kaydetti.

Gençlerin sadece para kazanmak için meslei örenmeye çaltn ifade eden pek, öyle konutu:

Bu iin severek yaplmas lazm. çrakken ii örenmek için zorluk çektim. Yanma çalmak için bir çocuk geldiinde bakas 5 lira veriyorsa ben 7 lira verirdim. çrak ie snsn diye. imdi gençler bu meslei örenmek yerine ne kadar kazanacaklarna bakyorlar. Bu sanat öreneyim, ileride usta olurum, dükkan açarm derdi yok. Bu ii yapan kii says da çok azald. Yetitirdiimiz çraklarn çou da bu ii brakt. Geçmie göre ilerimiz de azald.

- Esnaf arkadalardan isteim her sokak bana su, mama brakmalar

Hayvanlar çok sevdiini dile getiren pek, sokak hayvanlarnn bakmn yaptn, hayvanlaryla birlikte mesaiye baladn anlatarak, öyle devam etti:

Kedilerin bakmn yapyorum. Bu nedenle benden ayrlmyorlar. Evden çkarken, beni karlyorlar. Camiye namaza ve çarya gittiimde bile peimden ayrlmyorlar. Onlara gösterdiim ilgi sonucu sokak hayvanlar yanmdan ayrlmyor. Bu konuda herkesin duyarl olmas gerekiyor. nsan bir hayvana, kediye snd zaman o da sana snyor. Kabulleniyor, benim bir sahibim var diyor. Allah ne güzel yaratm. Dier esnaf arkadalardan isteim her sokak bana su, mama brakmalar. Dili yok bunlarn.

Ana Sayfaya Git