Mezarlıklara navigasyon!

Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanı Erkan Karakeçi "Harita ve bilgisayar mühendisi arkadaşlarımız mezar yerlerini teker teker ölçeklendirip, coğrafi olarak işaretleyip, konumlandırıp sisteme işledi"

Haberler 22.03.2022 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda gelitirilen mobil uygulama ile vatandalar yaknlarnn mezarlarn kolayca bulabilecekler.

Vefat edenlerin yaknlarnn talebi üzerine proje hayata geçirildi. Diyarbakr Belediyesi Bilgi lem Daire Bakanlnca mühendislerin yürüttüü kapsaml çalmayla vefat edenlerin mezar yerlerinin bulunmas için web ve mobil uygulama hazrland.

Kentin en büyük mezarl olan Yeniköy Asri Mezarl ile ehitlik Mezarlnda bir yl boyunca özel çalma yürüten alannda uzman personel, 45 bin kiinin mezarn tek tek fotoraflad, konum ve koordinat ölçümlerini yapt, harita tabanl corafi bilgi sistemine aktard. Mobil ve web uygulama sayesinde kaybedilen kiilerin mezar bilgilerine ve konumuna kolayca ulamak mümkün hale geldi.

MEZARLIK CORAF BLG SSTEM

Açklamada görülerine yer verilen Bilgi lem Daire Bakan Erkan Karakeçi, 2021 ylnda vatandalardan gelen youn talep üzerine bu uygulamay gelitirmeye baladklarn belirtti.

Mezarlk bilgi sistemi, mezarlk corafi bilgi sistemi aslnda. Proje, corafi bilgi sistemi prensibine dayal çalyor. Harita ve bilgisayar mühendisi arkadalarmz mezar yerlerini teker teker ölçeklendirip, corafi olarak iaretleyip, konumlandrp sisteme iledi. Hassas ölçümlerle haritalardan rahatlkla aranlan mezara ulamak söz konusu. ifadelerini kullanan Karakeçi, hatta vatandalarn mezarlkta yaknlarnn isimlerini girerek mezarn konum bilgisine de eriebileceini aktard.

Karakeçi, vatandalarn mezarn bana gidene kadar navigasyonu da kullanabileceini aktararak, unlar kaydetti:

Mezarln farkl noktalarnda bulunan ana kaplar seçilerek bu kaplardan aranan mezar konumuna dorudan var rotas harita üzerinden oluturulmakta. Mezarlk bilgi sistemi Diyarbakrda hatta bu bölgede tek diyebiliriz. Bu alandaki çalmalarmz genileterek vatandalarmzn taleplerine cevap vermeye devam edeceiz.

Vatandalardan Sdka Esenku, uygulamann faydal olduunu söyledi.

Esenku, 2-3 yldr kzmn mezarn göremiyordum. Kapdan girince kartryorduk, bulamyorduk. Uygulama sayesinde kzmn mezarna ulatm. Uygulama bizi mezarn bana kadar götürüyor. diye konutu.

Ömer Eser ise uygulamann kolaylk saladn belirterek, Annemin, babamn mezarn bulmak için soruyorduk. Bazen bulabiliyorduk bazen bulamyorduk. Mezarlklar çoald, ayramyorduk. Bulmadan gittiim de oldu. Bu sistem üzerinden babamn mezarna gittik. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git