MHRS çileye döndürdü!

Salgın öncesi birçok kolaylığı sağlayan MHRS, salgınla birlikte hastaları mağdur eden bir sistem halini almaya başladı. Halk, günler sonrasına randevu verilmesine tepki göstererek yetkililere seslendi.

Haberler 18.03.2021 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanlnn bir hizmeti olan ve hastalara istedii hastane ve doktordan randevu alma imkn salayan Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS), salgnla birlikte hastalar madur eden bir sistem halini almaya balad.h Hastalar, bu sistemi kullanarak ilemlerini kolayca halledip muayene için randevu alabiliyorken salgn ile birlikte iler tam tersine döndü.

Hastaneler, oluan younluk nedeniyle hasta kabulünün büyük bir ksmn sadece randevu ile gerçekletirirken halk, bu sistemde doktor bulamadklarn veya bulduklar doktordan ancak günler ya da haftalar sonra randevu alabildiklerini söylediler. Diyarbakrllar, randevu alamadklar için insanlarn özel hastanelere mahkm edildiini, özel hastanelerin de cep yaktn belirtti.

DEVLET ÖZEL HASTANELERDEK FAH FYATLARA MÜDAHALE ETSN

MHRSnin bir ay sonraya randevu verdiini söyleyen Musa Üstünda, Bu pandemi döneminde özel sektör fahi fiyat uyguluyor. Bu konuda devlet yetkililerinden, bu özel hastanelerdeki fahi fiyatlar düürmelerini talep ediyorum. Bu konu Salk Bakanlnn ilgi alanna giriyor. Kendim bizzat di poliklinii için randevu aldm. Bana bir ay sonrasna randevu verdiler. Yetkililer bu randevu sistemimin iyiletirilmesi için biraz daha gayret etmesi lazm. ifadelerini kulland.

YÜZDE 90 ENGELL OLMAMA RAMEN BEN GER çEVRYORLAR

MHRSyi çok yanl bulduunu belirten yüzde 90 engelli Ali Seçkin, Hem özürlüyüm hem de olum hasta. MHRS bize 15-20 gün sonrasna randevu veriyor. Benim bu süre zarfnda çocuum ölse ne yapacam? Devlet Hastanesi kanser olan kardeimi, Fakülte Hastanesine götürmemizi söylüyor. Ama baz insanlarn maddi durumunun olup olmadn düünmüyorlar. eklinde konutu.

Devlet hastanelerinin insanlar özel hastanelere yönlendirdiini belirten Seçkin, çocuk hastalannca alyor, mecbur özele götürmek zorunda kalyorsun. Hayat artlarmz da belli. çou vatandan maddi ve manevi skntlar var. Cebinde paras olmayan özel hastaneye gidemiyor. 15-20 gün içerisinde benim ölüp ölmeyeceim kimsenin umurunda deil. Hastaneye geldiimde özele yönlendiriyorlar. mknm olmad için özel hastaneye de gidemiyorum. Özürlü olmama ramen beni geri çeviriyorlar. dedi.

Yetkilerden bu konu hakknda insanlara yardmc olmalarn isteyen Seçkin, Madur ve imkn olmayan hastalar var. Yazk deil mi bu hastalara? mkn olan hastalara bakacaksnz, ama imkn olmayan hastalar ne yapsn peki? Pandemi sürecinde vatandalarn çou i yapamaz haldedir. Bazlar ilerinden çkarlm durumdadr. Paras olan özele gidiyor. Paras olmayan devlet hastanelerinde randevu alp 15-20 gün bekliyorlar. dedi.

15 gündür cildiyeden randevu almaya çaltn belirten Bar Sak ise u ifadeleri kulland:

Cildimde sknt var, 15 gündür hastaneye gidip geliyorum. Dün akam 182yi arayarak randevu almak istediimi belirttim lakin sekreter bana randevu veremeyeceklerini söyledi. Randevu tarihini istiyorum onu da vermiyor. Tekrar hastaneye cildiye doktoruna gittim, hastas olmamasna ramen sekreter bana tepki göstererek çok acil olmadkça doktor bakamaz. diyor. Peki insanlar mezara girdikten sonra m insanlara baklacak!

Garibann bu sistemde yaamaya hakk olmadn söyleyen Sak, Eskiden toplumda zengin, fakir ve orta kesim vard. imdi ise sadece zengin ve fakir var. Kimi kepçe ile buluyor, kimisi ise damla bulamyor. Fakir için damla da kesilmi. Eer biz Müslüman bir ülkede yayorsak ve bamzda Müslüman ve dindar bir lider varsa herkese eit bir ekilde davranlmas lazm. ifadelerini kulland.

MADD MKNI OLAN ÖZEL HASTANELERE, OLMAYAN EVNDE KEND HALNE TERK EDLYOR

Devlete ait bir hastanenin, paras olan-olmayan herkese bakmak zorunda olduunu belirterek yetkililere seslenen Sak, Sonuçta devlet biziz, siz de bizleri temsil eden yöneticilersiniz. Bizler sizleri yönetici olarak seçiyoruz. Sizler de bizim skntlarmz ve isteklerimizi yapmakla mükellefsiniz ve siz de bunu yapmak için maa alyorsunuz. Durumu acil olan hastalar özele gidiyor ama özel hastaneler de frsatçlk yapyor. mkn olmayan da kendi evinde kendi haline terk ediliyor. dedi.

RANDEVU SÜRES KISA OLMALI

Bitlisten hasta çocuu için 20 gün önce randevu alp Diyarbakra gelen Gülmehmet Akta, ehir dndan geldiimiz için misafirhanede kalyoruz ve bu süre zarfnda çocuumda kabzlk olutu ve karn imeye balad. Bu 20 günde çocuumun durumu daha da kötületi. 182den 20 gün sonrasna randevu alyoruz, benim hastam bu kadar süre nasl beklesin? Ayrca randevu günümde çocuumu muayene eden doktor bizi nörolojiye sevk etti. Ama u anda nöroloji doktoru olmad için Erganideki nöroloji doktoruna gitmek zorunda kaldk. Maddi gücümüz olmad için özel hastaneye de gidemiyorum. Randevu sistemi ksa süreli olsun. diye konutu.

NSANLAR RANDEVUYLA HASTA OLMUYORLAR K RANDEVUYLA TEDAV OLSUNLAR

çocuklarn hastaneye randevusuz götüremediklerini belirten Mehmet Kzl, Randevuyu 10-15 gün sonrasna veriyorlar. Bu süre zarfnda çocuk evde hasta olarak bekliyor. Durumu ar olsa özel hastaneye götürmek zorunda kalyoruz. Özel hastane de bir sürü masraf çkaryor. nsanlarn da maddi durumu yok. O yüzden bu randevu sisteminin deimesi lazm. eklinde konutu.

Kzl, Yetkililer bu ie bir çare bulmaldr. Ya randevu süresi azalmal ya da baz kriterdeki hastalar randevusuz almallar. Ya da bu sistem tamamen kaldrlmal. Sonuçta insanlar randevuyla hasta olmuyorlar ki randevuyla tedavi olsunlar. Hiçbir hasta eve ya da özel bir hastaneye mecbur braklmasn! Sonuçta maddi durumu iyi olmayan insanlar özel hastaneye gidemiyorlar. ifadelerini kulland.

RANDEVUSU OLMADII çN TEDAV EDLMEYEN 87 YAINDAK ANNEM TEKRAR KÖYÜME GÖTÜRECEM

87 yandaki annesine randevu alamad için doktor doktor gezdiini belirten Mehmet Tanrverdi ise, 1934 doumlu annemi göz doktoruna getirdim. Randevu alamyorum. u ana arabayla doktor doktor geziyorum ama kimse randevusuz kabul etmiyor. 87 yandaki bir hastay randevusuz almyorlar. Mecburen annemi tedavi edemeden ve herhangi bir ilaç yazdramadan köyüme geri götüreceim. çünkü randevuyu 40 gün sonraya veriyorlar. Biz zorla arabaya para verip buraya geldik, imknmz olmad için özel hastaneye gidemiyorum. dedi.

Ana Sayfaya Git