Minikler maske takmasın!

Uzmanlar 2-3 yaş çocuklarının maske takmasını tavsiye etmiyor.

Haberler 02.09.2020 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Dicle Üniversitesi (DÜ) Tp Fakültesi çocuk Sal ve Hastalklar Anabilim Dal Bakan ve Pandemi Hastanesi Covid-19 çocuk Klinii Sorumlusu Doç. Dr. Velat en, lk 2 ve 3 ya içerisinde gerek solunum yollarnn daha küçük ve dar olmas gerekse bu ya gruplarnda hava yolu duyarllnn olmas ve gerekse de solunum skntsna biraz daha duyarl olmas nedeniyle maske takmalar biraz sakncal olabilir. Bu nedenle ilk 2-3 ya döneminde çocuklara maske taklmasn tavsiye etmiyoruz dedi.

Diyarbakr DÜ Tp Fakültesi çocuk Sal ve Hastalklar Anabilim Dal Bakan ile Pandemi Hastanesi Covid-19 çocuk Klinii Sorumlusu Doç. Dr. Velat en, çocuklarn maske takmasn özendirmek ve anne-baba ile evdeki erikinlerde korona virüs saptand zaman neler yaplabilecei konularnda önemli açklamalarda bulundu.

0-3 ya arasndaki çocuklarn maske takmas solunum güçlüüne neden olabilir

2 ile 3 ya dönemindeki çocuklara maske takmalarn önermediklerini belirten Doç. Dr. Velat en, Geçtiimiz günlerde, Dünya Salk Örgütü çocuklarda maske kullanm ile ilgili bir takm tavsiyelerde bulundu. Tabi bu tavsiyeler arasnda 5 ya alt çocuklarda maske taklmayabilir yönünde bir görü de vard. Ancak bunu yanl anlamamak gerekiyor. çünkü özellikle çocuklarmz anaokuluna veya kree gidiyorlar ise, market, pazar alverii veya alveri merkezlerine götürülüyorlarsa, bir ekilde toplu tama araçlar gibi kalabalk ve riskli ortamlara götürülüyorlarsa 5 ya altnda da olsa mutlaka maske takmasnn özendirilmesi gerekmektedir. Ancak küçük çocuklarda özellikle de bebeklerde ilk 2 ve 3 ya içerisinde gerek solunum yollarnn daha küçük ve dar olmas gerekse bu ya gruplarnda hava yolu duyarllnn olmas ve gerekse de solunum skntsna biraz daha duyarl olmas nedeniyle maske takmak biraz sakncal olabilir. çünkü bu ya grubu çocuklar kustuklar zaman boulma riski ile kar karya kalabilirler ve solunum sknts gelitii zaman biz onlardaki solunum skntsn ve yüzündeki renk deiikliini fark edemeyebiliriz. Bu nedenle ilk 2-3 ya döneminde maske taklmasn tavsiye etmiyoruz. Ancak bunu kesinlikle unutmamak gerekiyor ki, korona virüsüne kar henüz bir a veya ilaç gelitirilemedi. Bu nedenle bizim en önemli tedbirimiz olan maske, sosyal mesafe ile hijyen kurallarn uygulamamz en elzem görev olarak bilmemizde yarar var diye konutu.

çocuklarnz maske kullanmas için özendirin

çocuklarda tüm ya gruplarnda maske kullanmnn özendirmemiz gerektiini belirten Doç. Dr. en, Küçük çocuklarda maske kullanm özendirmek için onlarn sevdii ve keyif alabilecekleri çizgi film karakterlerini içeren maskeler ülkemizde bol miktarda üretilmektedir. Aslnda ülkemizde maske sknts da bulunmamaktadr, fakat maske kullanm sorunu bulunmaktadr. unu unutmamamz lazm, yaklaan sonbahar ve k aylar ile beraber takacamz maskeler hem çocuklarmz korona virüse kar hem de k enfeksiyonlarna ve solunum yolu virüslerine kar koruyacaktr. Bu nedenle küçük çocuklarmzn hastal az belirtili veya belirtisiz geçireceini düünecek olursak gerek küçük çocuklarmz korumak gerekse de çocuklarmzn etrafndaki erikinleri korumak için mutlaka maske takmay özendirmemiz gerekiyor dedi.

Evde lavabo ile banyolarn sk temizlenmesi gerekir

Özellikle anne-baba ve evdeki erikinlerde korona virüs saptand zaman evde bulunan küçük çocuklar korumalar gerektiini belirten Doç. Dr. en, çocuklarmz korurken mutlaka odalarn ayr tutmak, yemeklerini ayr bir ekilde yedirmek ve ortak kullanm alanlar olan lavabo ile banyolarn sk temizlenmesi gerekir. Ev içerisinde küçük çocuklarn maske takmas zor da olsa ve küçük çocuklarla yakn mesafede duracaklarsa ise mutlaka maske takmalar gerekiyor. Ev içerisinde de olsa anne ile babann sosyal mesafe kuralna mutlaka uymas çocuklarn sal açsndan en önemli kuraldr. Anne ile babann korona virüsü bulatrcl 14-21 gün olarak varsayarsak hem evdeki korona virüs pozitif olan kiilerin hem de çocuklarn maske takmas gerekmektedir diye konutu.

Herkesi maske takmaya özendirmemiz gerekiyor

Son olarak vatandalara maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarna uyma tavsiyesinde bulunan Doç. Dr. en açklamalarn öyle sürdürdü:

Zaman ilerliyor, a ile ilgili olarak çok önemli gelimeler duyuyoruz ancak ann ortaya çkmas zaman alacaktr. Dolaysyla a ve ilaç geliene kadar bizim virüse kar en önemli tedbirimiz korumadr. Korona virüsten korunmak için de maske, sosyal mesafe ve hijyen ile salayabiliriz. Bu nedenle maske ve sosyal mesafeyi birlikte kullandmz zaman çok ciddi oranda bir koruyuculuk olduunu biliyoruz. Dolaysyla herkesi maske takmaya özendirmemiz gerekiyor.

Ana Sayfaya Git