Mısır, Diyarbakırlı çiftçiyi sevindirdi

Tarım ve Orman Bakanlığının destekleri, modern tarım tekniklerinin kullanılması ve tohumunda yapılan ıslah çalışmaları sayesinde mısır Diyarbakır çiftçisinin yüzünü güldürdü.

Haberler 13.09.2018 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlkça salanan destekler ve çalmalarla Diyarbakrda msr ekim alan her geçen yl artyor. 10 ylda ekim alan yaklak 10 kat artarak 250 bin dekara ulaan msrda bu yl 340 bin ton rekolte bekleniyor.

Tarm ve Orman l Müdürü Mustafa Ertan Atalar, kentte yaklak 7 milyon dekar tarm arazisinin 1 milyon 600 bin dekarnn sulandn, Silvan Projesinin tamamlanmasyla 4 milyon 200 bin dekar alann tamamnn sulamaya açlacan söyledi.

Sulu tarmda pamuk ve msrn ön plana çkt kentte msr üretiminin önemli bir yere sahip olduuna iaret eden Atalar, Son yllarda bakanlmz tarafndan yaplan destekler, aratrma kurulular ve üniversitelerce gelitirilen üstün verimli çeitler sayesinde msr tarm rabet görmeye balad. Buna bal olarak ekim alanlar ve üretimimiz de artt. dedi.

Atalar, Diyarbakrda 2006da yaklak 50 bin dekar alanda msr ekimi varken bugün bu alann 250 bin dekara ulatn ifade ederek, 2006 ylndaki üretim miktar 44 bin ton civarndayken geçen yl itibaryla bu miktarn 300 bin ton dolaynda olduunu aktard.

Bu yl da yaklak 340 bin ton rekolte beklediklerini dile getiren Atalar, Msr tarm çiftçimizin yüzünü güldürüyor. Bu nedenle Diyarbakrda her geçen gün msr tarm geliim gösteriyor. diye konutu.

- Verimde ciddi art var

Atalar, ilde 2006 ylnda dekar bana verimin 873 kilogram olduunu, slah çalmalar, elde edilen tohumlarn yetitirilmesi, ve modern tarm aletlerinin kullanmas sayesinde ortalama verimin 1350 kilograma ulatn vurgulad.

Dekar bana 1800 kilograma kadar verim alan çiftçilerin bulunduunu anlatan Atalar, Verimde ciddi bir art var ve bu da çiftçimizin net karn artrd. Msr tarm karl olunca çiftçinin buna yönelmesi ve ekim alanlarnn artmas anlamna geldi. Ülkemizin de ihtiyac olan bir üründeki bu gelimeler oldukça memnuniyet verici. ifadelerini kulland.

- Devletimize salad destekler için teekkür ederiz

Bismil ilçesinin Bozçal Mahallesinde çiftçilik yapan Adnan Bozçal da 7 yl öncesine kadar pamuk ekimi yapt 700 dönüm tarlasnda artk msr ürettiini söyledi.

Msrn pamua göre ekimi daha kolay ve sattmzda paramz daha erken alyoruz. u anda msr hasad yapyorum en geç 10 güne kadar param hesabma geçiyor. diyen Bozçal, gübre ve mazotu pein alabildiklerini, ödemelerini de daha rahat yaptklarn ifade etti.

Bozçal, verim artnn çiftçilerin msra yönelmesinde etkili olduunu dile getirerek, Pamuktan msra geçince dekardan 1100 kilogram verim alyorduk, gayet memnunduk. Zirai aletler ve yeni tohum çeidi sayesinde u an dekara 1700 kilogram verim alyorum. Gayet memnunuz. Verimdeki art tohuma da bal. yi kazanyoruz, Allah raz olsun. Devletimize bize salad destekler için teekkür ederiz. dedi.

Ana Sayfaya Git