Molozlardan Eser Yarattı

Diyarbakır’da bir eskici Sur ilçesinde çatışmalı süreçte yıkılan tarihi yapıların molozlarından tarihi çeşme, havuz ve şelale yaptı.

Haberler 14.08.2017 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Sur ilçesinde çukur olaylar sonras sonras balayan çatmal süreçte yklan tarihi yaplarn molozlarndan tarihi çeme, havuz ve elale yapan eskici, ortaya koyduu eser ile görenleri hayrette brakyor.

Tarihi talar çatma ve kentsel dönüüm nedeniyle yklan yaplarn molozlarndan kendi imknlar ile ayklayarak toplayan ve bir araya getiren Surlu eskici Mehmet Ak, yetkililerden destek görmeyince kendi imknlaryla toplad tarihi talardan tarihi çeme, havuz ve elale ina etti.

Sarayn bahçesini andryor

Belediye yetkilileri tarafndan kendilerine yklmayaca sözü ald harabe yapya biriktirdii çok sayda ta getiren Akn, orada uzun ura ve beceri sonucunda yapt tarihi çeme, havuz ve elale dardan bakldnda bir sarayn bahçesini andryor.

Sanat ile görenleri hayrette brakyor

Delikli bir tarihi tan içinden fkrtt su ile merdiven biçimli elaleden aktrd su, yine tarihi talarla ina ettii havuzun içine akarak, bir yol çizerken eitim almad ve okumad halde ortaya koyduu etkileyici sanat ile görenleri hayrette brakyor. Öte yandan ileri yana ramen gayreti ve çabas ile de takdir toplayan eskici, elinde imkn olmas halinde tüm harabeye dönen birçok tarihi yapy dirilteceini söyledi.

Bana karmasalar, buraya eski dokusunu kazandrrm

Maddi ve manevi olarak kendini bu ie verdiini belirten Ak, Zamanmn büyük bir ksmn bu tür ilere verdim. Sadece buras için 15 bin TL masraf yaptm. Bana karmasalar, buraya eski dokusunu kazandrrm. dedi.

Önce tescilli deyip sonra ykm karar aldlar

Kendisinin belediye yetkilileri tarafndan yanl yönlendirildiine dile getiren Ak, Belediye batabana bu harabenin tescilli tarihi yap olduunu söylemiti. Bu yüzden böyle güzelletirdim. Önce tescilli deyip sonra ykm karar aldlar. Ancak bugün belediye yetkilileri, bana buray da ykacaklarn söylüyorlar. Ben de artk buray kendi haline brakyorum. elaleyi kendi elimle yaptm. ifadelerini kulland.

Nereye dokunsan tarihe denk gelirsin

Valilie seslenen Ak, Valilik, kaymakam ve belediye bana müsaade etseydi, buradan çok güzel bir eser ortaya çkarrdm. Talarm da var, ustalm da. Kirasn da verirdim, yklrsa bir ey diyemem. Bu örnek bahçede, ceviz aac, incir aac, nar aac, erik aac ve elma aac olmak üzere birçok aaç çeidi var. Nereye dokunsan tarihi taa denk gelirsin. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git