Mucizeyi başardılar

Türk doktorlar mucizeyi başardı: Kovid hastası anne, yapay kalp ve akciğerle bebeğini dünyaya getirdi

Haberler 29.11.2021 - 11:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede ilk kez gebe bir Kovid hastasna yapay kalp akcier cihaz ECMO altndayken sezaryenle doum yaptrld. Kavuacaklar günü bekleyen anne ve bebek, dünyada birkaç vakadan biri olarak literatüre girecek.

31 haftalk hamileyken Kovide yakalanan ve Gebzede özel bir hastaneye kaldrlan Nida Pelitin (27) durumu hzla arlat. Solunum cihazna balanan, akcierleri adeta iflas eden ve artk normal tedavilere yant vermeyen genç kadn için son bir umut Kouyolu Yüksek htisas Eitim ve Aratrma Hastanesi ECMO ekibi ile irtibata geçildi. Durumu deerlendirildi ve yapay kalp akcier cihaz ECMO ile kurtarlabileceine karar verildi.

ECMO ekipleri, dakikalarla yaran anne ve bebeini kurtarabilmek için hastay hemen cihaza balayarak Kartaldaki hastaneye nakletti. Mihra bebek, akcier geliimini tamamlamas için 10 gün daha anne karnnda yaatld ve Türk doktorlar bir mucizeyi baararak, Türkiyede ilk kez bir Kovid hastasna ECMO cihaz altnda baarl bir sezaryen operasyonu gerçekletirdi. Mucize bebek Mihra, prematüre doduu için birkaç gün yeni doan youn bakm servisinde izlendikten sonra normal servise alnd. Dünya prematüre gününü de gözlem altnda tutulduu hastanede, babasnn kucanda geçirdi. Genç anne ise toplamda 40 gün süren ECMO tedavisinden zaferle çkt ve geçtiimiz hafta cihazdan ayrlarak normal servise alnd. Kavuacaklar günü bekleyen anne ve bebek, Türkiyede ilk, dünyada da birkaç vakadan biri olarak tp camiasnn da ilgi oda oldu.

NORMALDE HASTAYI ECMOYA BALAMADAN ÖNCE BEBE ALIRIZ

lk doz asn olduktan 11 gün sonra Kovide yakalanan Nida Pelitin durumunu, yatt hastane ile görütüklerinde günler saatler deil, artk dakikalarla yarr durumda olduklarn anlatan Kouyolu Yüksek htisas Eitim ve Aratrma Hastanesi ECMO ekibinden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman Opr. Dr. Mustafa Mert Özgür, Ülkemizde maalesef gebelerde alanma oran hala düük. Baz gebe hastalarmzda da hastalk arlaabiliyor ve ölümcül boyutlara ulaabiliyor. Bu hastalar arlat zaman genelde doum sonlandrlr ve eer akcier yetmezlii ileri evredeyse ECMO tedavisi için bize danlr ve hastann durumunu deerlendiririz. Hasta uygunsa ECMO tedavisine karar verebiliyoruz. Daha önce de onlarca lohusa hastamz bu ekilde tedavi ettik ve taburcu ettik. Bu cihazn görevi, Kovid-19 enfeksiyonuna bal ileri akcier harabiyeti gelien hastalarda, akcieri bir nevi by-pass etmek ve o görevi bu cihaza brakmak aslnda. Bu hasta bize danld zaman ise açkças hem anne, hem de bebein hayat dakikalarla snrlyd. Gebelii o anda sonlandrsak bebei kaybederdik, akcier geliimini tamamlamamt. Anne de o halde bir ameliyat kaldrabilecek durumda deildi. O nedenle hzlca karar alarak hastay bu ekilde ECMOya baladk ve ardndan da hastanemize getirdik dedi.

TEDAVYE DEVAM EDEBLMEMZ çN 10 GÜN SONRA DOUMU YAPTIRDIK

Nida Pelitin 10 günlük youn bir tedaviden sonra perinatoloji bölümü ve kadn doum uzmanlarnn da deerlendirmesi ile ECMO cihazna balyken sezaryen ameliyatna alndn anlatan Opr. Dr. Özgür, Pelitin kalan tedavisini sürdürebilmesi için gebeliinin sonlandrlmas gerektiini belirterek sözlerini öyle sürdürdü: Bebein akcier geliimini tamamlamasnn ardndan hem annenin, hem de bebein hayatn idame ettirebilmesi için doumun yaplmasna karar verdik ve Türkiyede ilk kez bu cihaz altnda doumu gerçekletirdik. Bebek ksa bir youn bakm sürecinden sonra, hayati fonksiyonlar ve genel durumunun iyi olmas nedeniyle servis takibine alnd. Anne ise bu süreçten sonra yaklak 30 gün daha ECMO tedavisini almaya devam etti. Akcierleri zamanla toparlad ve yaklak 1 hafta önce anneyi de cihazdan ayrdk. Solunum cihazna balln tamamen ortadan kaldrdk. u anda kendi yemeini de kendisi yiyebilir durumda. Birkaç gün içinde de servise alacaz. Dünyada da daha önce Kovid enfeksiyonu geçiren gebe hastalarda (doum sonlandrlmadan) ECMO tedavisi uygulanmas, birkaç vaka ile snrl. Biz hem bu açdan hem de lohusalardaki ECMO vakalarmz da yaynlamay düünüyoruz. Yani Türkiyede ilk vaka olduu için, dünyada da birkaç vakadan biri olduu için tp dünyas ile paylaacaz elbette.

TAM 40 GÜN BOYUNCA GECE GÜNDÜZ BAINDA DURDULAR

Genç anne Nida Pelitin 40 gün süren ECMO tedavisi boyunca gecelerce bandan ayrlmayan, onu ve bebeini kurtarmak için youn bir çaba gösteren Kouyolu Yüksek htisas Eitim ve Aratrma Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon ekibinden Uzm. Dr. Ece Altnay ise unlar söyledi: Bu süre boyunca hastamzn akcierlerinin düzelmesi beklendi. 40 gün sonra ECMO cihazndan ayrarak bir iki gün de mekanik ventilatörde takip ettik. Sonrasnda solunum cihazndan da ayrarak tamamen düük akm oksijen altnda trakeostomi (boyundan açlan tüp) ile takip etmeye baladk. u anda rehabilitasyon aamasnda. Bizim için de ilk kez karlatmz bir vaka oldu. çünkü bugüne kadar ECMO altnda sezaryen yaplan bir hasta olmad Türkiyede. Dünyada da oldukça az sayda örneklerini gördük. Bu hastamzda yaklak 10 gün kadar bebei anne karnnda yaatp yine yapay kalp akcier makinesi altnda sezaryenini saladk.

BEN ALEME HABER VERENE KADAR EKP MUCZE GB HASTANEYE YETMT

Henüz 5 yllk evli olduklarn söyleyen Anl Pelit ise Kouyolu Yüksek htisas Eitim ve Aratrma Hastanesi ekiplerine minnettarln dile getirmekte dahi zorland. ki yanda bir olu daha olduunu söyleyen Pelit, ailede herkesin al olduunu, einin de kadn doum uzmannn takibinde onun önerdii zamanda ilk doz asn yaptrdn anlatarak Ama ilk doz asndan 11 gün sonra Kovide yakaland. 5 gün içinde youn bakma alnd ve entübe edildi. Oradaki doktoru yüzüme bakarak Einin sadece 2 saati var, ECMO ekipleri bu süre içinde gelemezse einizi ve çocuunuzu kaybedebiliriz dedi. Kouyolu ECMO ekibi Gebzedeki hastane ile görütü ve bir mucize gibi çok hzl bir ekilde geldiler. 20 dakikada falan hastaneye gelmilerdi. Ben daha anne babay arayana kadar, onlar hastanedeydi. Bir de olumuz var, olumuz için bekledik, sabrettik. Allaha ükür yakn zamanda da inallah kavuacaz. Bebek iyi, herhangi bir problemi yok. Kouyolu Hastanesindeki doktorlarmzn sayesinde, eim ve çocuuma kavutum. Sözlerle anlatamayacam kadar minnettarm hepsine eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git