Murat Şenliklerine Kovid engeli!

Diyarbakır'ın geleneksel Murat Şenlikleri'ne 'koronavirüs' engeli

Haberler 26.03.2021 - 00:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Silvan ilçesindeki Murat Ovasnda, geleneksel olarak düzenlenen ve 3 gün süren Murat enlikleri, koronavirüs tedbirleri kapsamnda bu yl yaplmayacak.

Silvana bal Kumgölü Mahallesinde, 641 ylndan beri her 28-30 Martta, Güneydou Anadolu Bölgesindeki il, ilçe ve köylerden binlerce kiinin katlmyla düzenlenen Murat enlikleri, koronavirüs salgn nedeniyle bu sene gerçekletirilmeyecek. Silvan Kaymakamlnca koronavirüs tedbirleri kapsamnda, Murat enliklerinin bu yl düzenlenmemesine karar verildii belirtildi.

MURAT ENLKLER

Murat enlikleri, 641 ylndan beri kutlanrken, rivayetlere göre, slam Ordular Komutan Muaz Bin Cebel, Silvan ve çevresinin fethi ile görevlendirilir. Komutan Cebel, savatan dönerken Murat Ovasnda pusuya düer ve ehit olur. Yine rivayetlere göre, bu enlik, aslnda nianl olan Muaz Bin Cebbelin ehit edilmesi nedeniyle düünü olarak kutlanr. Dolaysyla etkinlik, daha çok düün gibi organize edilir. Murat enliine katlanlar, 3üncü günün gecesinde kna yakp, geceyi türbede geçirir. Muaz Bin Cebelin düününe gelenler, tefler eliinde beyit ve kasidelerin ritmine uyarak dans eder. Kadnlar, ellerine mum ile kna yakar.

Ana Sayfaya Git