Muş Ovası'nda aspir yetiştiriciliği

Muş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, aspir bitkisinin yetiştirildiği alanlarda incelemelerde bulundu.

Haberler 22.08.2016 - 09:38 Son Güncelleme : 22.08.2016 - 09:38

Aspirin yağ oranı ve verimi çok yüksek bir bitki olduğunu belirten İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün çolakoğlu, Muşun aspir bitkisi açısından önemli bir ev sahibi olduğunu söyledi.

Muşta ilk defa 2010 yılında Berce Alparslan Tarım İşletmesi tarafından aspir yetiştirilmeye başlandığını ifade eden çolakoğlu, aspirden dönüm başına ortalama olarak 140 kilogram verim alınabildiğini hatırlattı.

Muş Ovasında alternatif ürün olarak aspir bitkisinin yetiştirilmesinin çok avantajlı olacağına dikkat çeken çolakoğlu, Anayurdu Arabistan olan ve yalancı safran olarak da bilinen aspir, bir kültür bitkisi olarak ülkemizde en çok orta ve güney Anadoluda yetiştirilmektedir. Aspir, yazlık karakterde ve ortalama 110-140 gün arasında yetişebilen, kuraklığa dayanıklı, tek yıllık bir uzun gün yağ bitkisidir dedi.

Kilogramına 55 kuruş destek veriliyor

Aspir bitkisinin ihracat ve destekleme değerlerine de değinen çolakoğlu, Son yıllardaki üretim gelişmesine bağlı olarak bu ihracatımızda önemli ölçüde artarak bin 300 tona kadar yükselmiştir. Bu açıdan gerek ilimiz için gerek bölgemiz için ve gerekse ülkemiz için önemli bir bitkisel ihracatına da dönüşmüştür ifadelerini kullandı.

Muş, dünya ortalamasının çok üzerinde

Muşta ülke ve dünya ortalamasının çok üzerinde bir verim alındığını vurgulayan çolakoğlu, Aspirin yemeklik olarak kullanılan bir bitkisel yağlık tohumluk bir bitkidir. Özellikle ilimizde aspir üretimi Berce Alparslan Tarım İşletme Müdürlüğünün yanı sıra Bulanık ilçemizde de yapılmaktadır. Aspir verimine baktığımız zaman dünya ortalaması dekara 83 kilogram olmasına rağmen ülkemizde bu oran 102 kilogramlık bir verim ortalaması vardır. İlimizde bu verim TUİK verilerine göre 2010-2014 yılları arası ortalama verimimiz 160 kg/dadır. 2015 yılındaki ekim alanımız yaklaşık 18 bin dekar olup ortalama verimimiz 126 kg/da iken, 2016 yılında 14 bin 500 dekar alanda yapılmakta olup dekara 190-200 kilogram verim beklenmektedir. İlimiz toprakları bakir olduğundan dolayı ve ovalarımızın geniş olması nedeniyle verimi büyük ölçüde artmaktadır şeklinde konuştu.

Ana Sayfaya Git