Muş'ta köylülerin heyelan korkusu

MUŞ merkeze bağlı Dumlusu köyünde, etkili olan aşırı yağış ve karların erimesi ile meydana gelen heyelanların ardından bazı evlerin duvarlarında çatlaklar oluştu. Köye gelerek inceleme yapan Muş Alparslan Üniversitesi Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, Jeomorfolog Dr. İskender Dölek, çözümün köyün güvenli bir yere nakledilmesi olduğunu söyledi.

Haberler 11.05.2019 - 01:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Daha önce de heyelanlarn meydana geldii merkeze bal 400 haneli Dumlusu köyünde,ar yamur ve karn erimesiyle birlikte yeni kaymalar oluyor. Zemnindeki kaymalar nedeniyle u ana kadar 11 evin duvarlarnda irili ufakl çatlaklar olutu.

Mu Alparslan Üniversitesi Afet Yönetim Uygulama ve Aratrma Merkezi Müdürü, Öretim Üyesi Jeomorfolog Dr. skender Dölek, köye gelerek, çatlaklarn olutuu evlerle incelemerle bulundu. Yerleim alanlar için ciddi tehlike oluturan heyelanlar incelemek için köyde olduunu belirten Dölek, Özellikle birkaç günden beri devam eden yalarla birlikte aktivite kazanan yerleim alanlar için ciddi tehlike oluturan heyelanlar incelemek için sahaya geldik. Nisandan Hazirana kadar devam eden süreç, Muta özellikle su bilançosunda, toprakta da suyun fazla olduu dönem. Burada varolan eski heyelanlar, özellikle ilkbahardaki kar erimeleri ve yalarla birlikte yeniden aktivite kazanyor. Yaptmz incelemelerde baz yerleimlerin ciddi anlamda tehlike altnda olduunu gördük. çünkü zeminlerde meydana gelen hareketlenme, üzerinde yeralan konutlar etkiliyor. Duvarlarda ciddi anlamda çatlaklar, yer yer yklmalar var dedi.

KÖYÜN NAKLEDLMES GEREKR

Vatandalarn tedirgin olduunu kaydeden skender Dölek, Dumlusu Köyü için ksa vadede yaplacak eyler var ama uzun vadede yaplmas gereken en önemli ey, güvenli bir yer seçerek, köyün nakledilmesi. Bu Muta sadece Dumlusu Köyü için deil, Sardal, Serinovann çada mezras, Aart gibi yerleim alanlar için de geçerli. Buralarda ciddi anlamda heyelan tehdidi altnda diye konutu.

KÖY OLARAK TEDRGNZ

Köylülerden Mehmet Reit Aykan da çok tedirgin olduklarn söyledi. Sürekli olan kaymalar nedeniyle geceleri yatamadklarn belirten Aykan, çocuklarmz korkuyor, endie duyuyoruz. Bir, iki sefer gelip baktlar ama çözüm üretilmedi. Devletimizden yardm istiyoruz. l Afet ve Acil Durum Müdürlüüne durumu aktardk. Ekipler köyde inceleme yapt dedi.

Ana Sayfaya Git