Naki yeniden yargılanacak

Amedsporlu futbolcu Deniz Naki hakkında verilen beraat kararı bozuldu. Naki yeniden yargı önüne çıkıp, yargılanacak.

Haberler 18.02.2017 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sosyal medya hesaplarnda Terör örgütü propagandas yapt iddiasyla hakknda Diyarbakr 4üncü Ar Ceza Mahkemesinde 5 yla kadar hapis istemiyle dava açlan Amedspor futbolcusu Deniz Naki, 8 Kasm 2016 tarihinde yaplan ilk durumada beraat etti.

Gerekçeli kararn açklanmasnn ardndan, Diyarbakrda bulunan bir Cumhuriyet Savcs, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesine istinaf bavurusu yaparak, Nakinin beraatine itiraz etti. tiraz dilekçesinde, sann sosyal medya hesabnda terör örgütünün iddet ve tehdit içeren yöntemlerini meru gösteren, bunlar öven, tevik eden propaganda niteliinde paylamlar olduunu belirten savc, mahkemenin sank hakknda beraat karar vermesinin yasaya aykr olduunu, bu nedenle kararn bozulmasn talep etti. Bavuruyu deerlendiren Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 3üncü Ceza Dairesi, Naki hakknda verilen beraat kararn bozarak, yarglamann yeniden yaplmas için dosyay yerel mahkemeye gönderdi.

KÖTÜYE KULLANILABLR

Bozma kararnn gerekçesinde propagandann esas itibariyle ifade özgürlüü güvencesi kapsamnda olduunu belirten 3üncü Ceza Dairesi, bütün hak ve özgürlükler gibi düünceyi açklama ve yayma hürriyetinin de kötüye kullanlamayacan vurgulad. Yargtay ve Avrupa nsan Haklar Mahkemesinin ifade özgürlüüne ilikin kararlarnda kamuyu ilgilendiren sorunlarn, kamuya açk olarak, tam bir serbestlik içerisinde tartlabilmesi, iddeti tevik eden eylemler hariç bu tartmann boyutlarnn devlet organlar tarafndan maksimuma çkarlmas gerektiinin vurgulandn belirten mahkeme kararnda u ifadelere yer verildi, AHM kararlarn ifade hürriyetinin iki istisnas olduuna iaret edilmektedir. Birinci istinsa iddeti tevik edici, övücü söylemler, ikinci istisna ise aznklara kar nefret söylemidir.

NEFRET SÖYLEM

Diyarbakr 4üncü Ar Ceza Mahkemesi kararnda Deniz Nakinin sosyal paylam sitelerinden yapt paylamlarn, terör örgütü propagandas niteliinde olmadndan beraat karar verildiini belirten 3üncü Ceza Dairesi, futbolcu olan ve birçok kii tarafndan tannan sann ülkede terör olaylarnn artt, hendek kazlarak, barikat kurularak ve güvenlik güçlerine silahl saldrlarn olduu ortam ve koullar altnda sosyal medya paylamlarn yapt kaydedildi. Bu koullar altnda belirtilen paylamlarn bir bütün olarak insanlarda saldrgan duygular uyandrarak anlamsz bir nefret oluturup, iddetin domasna uygun bir ortam kkrtacak nefret söylemi olduunu belirten daire, bu itibarla suçun unsurlarnn olutuunu kaydetti. Yerel mahkemenin yeterli ve yasal olmayan gerekçe ile yazl ekilde beraat karar vererek Ceza Muhakemesi Kanununa muhalefet ettiini belirten Ceza Dairesi, savcnn istinaf itirazlarnn yerinde görüldüünden, hükmün bozulmasna ve dosyann yeniden mahkemesine gönderilmesine oy birlii ile karar verildiini kaydetti.

Ana Sayfaya Git