Narkozsuz Ameliyat Davalık!

Diyarbakır’da içinde parça unutulunca tekrar kürtaja alınan ve panik atağı bulunan kadına talep etmesine rağmen narkoz verilmeyince kadının kalbi durdu 7 gün komada kaldı

Haberler 27.08.2018 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mahkeme, ön incelemeyi yapan ve ayn hastanede görevli olan kadn doum uzmannn gerekli özeni göstermedii, üphelilerle ayn hastanede çalmayan, tarafsz ve konuyu her yönüyle inceleyebilecek bir kadn doum uzmannn ön incelemesi olarak belirlenmesine karar verdi

Diyarbakrda içinde parça unutulduu anlalnca kürtaja alnan panik atakl kadn narkoz talep etmesine ramen iddiaya göre hemire tarafndan, Size hiçbir ey olmaz. Sizin gibiler nazldrlar denilerek narkoz verilmedi. Kürtaj esnasnda kalbi duran ve 7 gün komada kalan kadn, ikayetçi olduu hastanede olay inceleyen uzmann ayn hastanenin doktoru olduunu anlaynca hukuk mücadelesi balatt.

Diyarbakrn Balar ilçesinde ikamet eden tek çocuklu Leyla Kaplana doktorlar salksz gebelik nedeniyle kürtaj uygulamaya karar verdi. Diyarbakr Kadn Doum ve çocuk Hastalklar Hastanesinde kürtaj yaplan Kaplann taburcu olduktan sonra kanamas bir türlü dinmedi. 25 günde defalarca hastaneye giden ve hiçbir eyi yok denilip geri gönderilen Kaplan, en son gittii muayenede baylnca gerçekler ortaya çkt. Kürtaj yaplrken içinde parça unutulduu anlalan Kaplana ikinci defa kürtaj uygulanmaya karar verildi. Kürtaja giren hemirenin ilk kürtajn yapan hemire olduunu gören Kaplan, durumunu anlatarak, kendisine yine narkoz verilmesini istedi.

Narkozsuz ameliyat yapld

Kaplann iddiasna göre hemire, Size hiçbir ey olmaz. Sizin gibiler nazldrlar diyerek Kaplana narkoz vermedi. Kürtajn ortasnda kalbi duran Kaplan, doktorlarn müdahalesiyle tekrar hayata döndürüldü. 7 gün komada kalan Leyla Kaplan, taburcu olduktan eiyle birlikte sorumlulardan ikayetçi oldu. Sorumlular hakknda soruturma izni çkmamas üzerine Bölge dare Mahkemesine bavuran Kaplan ve einin durumunu inceleyen hakimler çiftin ikayeti ile ilgili soruturma açlmasna karar verdi. Olay inceleyen müfettilere ifade vermeye giden çift karlarnda ayn hastanede çalan doktoru görünce oke oldu. Soruturmada ikayetçi olduklar hemirenin adnn geçmemesi ve yine soruturma izni çkmamas üzerine tekrar mahkemeye bavurup durumu anlatan çiftin bavurusunu hakl gören mahkeme, soruturmaya hemirenin de dahil edilmesini ve ayn hastanede çalmayan baka bir uzmann soruturma için görevlendirilmesine karar verdi.

Kontrol etmeden taburcu ettiler

Bandan geçenleri anlatan Leyla Kaplan, ilk kürtajn sonunda kendisini kontrol etmeden taburcu ettiklerini belirterek, 10 dakika içerisinde birinci kürtaj gerçekletirdiler. Kendime geldikten sonra ne bir ultrason ne de herhangi bir muayene etmeden bir ar kesici ile eve gönderdiler. Bir iki gün geçmeden ar kanama meydana geldi. Hemen acile gittik. Hiçbir eyim olmadn söylediler. Eve gönderdiler. O gece yine ar kanamadan acile gitmek zorunda kaldk. Yine bir ey olmadn normal bir kanama olduunu söylediler. 25 gün boyunca 6 defa acile 3 defa da poliklinie gittiimi biliyorum. En son poliklinie gittiimde baylmm. Oradan acile götürüyorlar beni. Yaplan detayl incelemede içeride parça unuttuklar anlalyor. Apar topar tekrar kürtaja aldlar dedi.

Hemire bana kzd

Yaplacak olan ikinci kürtaja birinci kürtajna giren hemirenin yine girdiini ifade eden Kaplan, Ayn rahatszlklarm olduunu söyledim. lkinde de onun girdiini söyledim. Bana kzd. Bararak Size hiçbir ey olmaz. Sizin gibiler nazldrlar dedi. Narkoz vermedi. Sonra doktor geldi. Kürtajn yarsnda fenalatm. Nabzm durdu. Azmdan köpükler gelmeye balad. Sonrasn hatrlamyorum. Gözümü açtmda 7 gün boyunca youn bakmda olduumu örendim. Sonra eim ikayetçi oldu. ki senedir de davamz devam ediyor. imdi 5 buçuk aylk hamileyim. Psikolojik tedavi gördüm. Tekrar ayn duruma düeceim diye korkuyorum. Bu insan saldr. Normal bir ey deil. Elinden geleni yapsnlar. Balarndan atmasnlar diye konutu.

Doktor kalbin durduunu söyledi

Leyla Kaplann ei Üsameddin Kaplan da narkoz talep edildii halde kürtaj yapan doktora da bilgi verilmeden ei uyankken kürtaj yapldn iddia ederek, Polise gidip ikayetçi oldum. Oradan da l Salk Müdürlüü ve BMERe ikayet ettim. Aradan 1 ay geçtikten sonra olayn ciddi olduunu ve aratrlacan söylediler. 2 ay geçtikten sonra bize tebligat yapld. Doum hastanesinde müfettiler tarafndan ifademizin alnacan söylediler. fademizi verdikten sonra bize memurlara soruturma açlmayacana dair tebligat geldi. Biz de ona istinaden Bölge dare Mahkemesine itirazda bulunduk. Mahkeme üç hakimin oy birliiyle karar bozdu ve olayn gerçek anlamda düzgün bir ekilde soruturulmasna karar verdi ifadelerini kulland.

Mahkeme çifti hakl gördü

çiftin itirazn hakl gören mahkeme de, Ön incelemeyi yapan ve ayn hastanede görevli olan kadn doum uzmannn olayn aratrlmasnda gerekli özeni göstermedii ve belirtilen hususlar incelenmeksizin bir rapor hazrlad görüldüünden, üpheliler ile ayn hastanede çalmayan tarafsz ve konuyu her yönüyle inceleyecek bir kadn doum uzmannn ön incelemeci olarak belirlenmesi ve ikinci kürtaj olayna itirak eden hemirenin de ön incelemeye dahil edilmesi suretiyle yeniden yaplacak ön inceleme sonucuna göre karar verilmesi gerektii sonucuna varlmaktadr eklinde karar verdi.

Ana Sayfaya Git