Nevruz şenliği sarıyı getirdi!

Korona virüs risk haritasında ilk önce mavi renkle yer alan Diyarbakır'da vaka sayıları artınca renk de sarıya döndü. Bir dönem test sayıları 500’lere gerileyen kentte vaka sayıları 4 kat artınca test sayıları da günlük bin 500'lere çıktı.

Haberler 01.04.2021 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Korona virüs salgnnda a çalmalarnn da yürütülmesiyle 1 Mart itibariyle yeni kontrollü normalleme admlar atld. Korona virüs haritasnda düük riskli ve mavi kategoride yer alan Diyarbakrda, vatandalar rehavete kapld. Vatandalarn tedbiri elden brakmasnn ardndan vaka saylarnda da büyük art yaand. Bir dönem günlük 500lere kadar gerileyen test says son günlerde bin 500le kadar yükseldi. Özel bir hastanede görevli Uzman doktor Halis Yerlikaya, Türkiyede genç ya grubu içerisinde hzla yaylan yüzde 70 ngiliz mutant virüsünün olduunu belirterek, Diyarbakrdaki Nevruz Bayram kutlamalarnn etkisinin bu hafta görüleceini ileri sürdü.

500LERDE OLAN TEST SAYISI BN 500LERE, POZTF ORANI YÜZDE 20LERE KADAR çIKTI

Diyarbakrda pandeminin bütün ykc etkisinin yaandn belirten Uz. Dr. Halis Yerlikaya, 1 yllk süreç içerisinde özellikle yaz aylarnda çok ciddi vaka artlaryla kar karya olduklarn söyledi. Uz. Dr. Yerlikaya, Hastane acil servislerinde hasta seçme durumunda kaldmz dönemler oldu. Ameliyathanenin youn bakma çevrildii dönemler oldu. Sonrasnda bu kstlamalarn etkisiyle ve yaz aylarndaki o çok ciddi vaka artlarnn etkisiyle, birtakm toplumsal baklklarn olacak düzeyde ciddi bir azalmayla kar karya kalmtk. Diyarbakrda test says çok çok azalmt. O testlerin içindeki pozitiflik oran yüzde 3 ile 5lere kadar dümütü. Yaklak 450-500 civarnda test yaplyordu, o testler içinde pozitiflik orannda ciddi bir azalma vard. 1 Martta ksmi kstlamalarn ortadan kaldrlmas ve sonrasnda artan toplumsal hareketliliinde etkisiyle, toplum içerisindeki bu mutant virüsünün de yaylmasnn etkisiyle de u anda geçen haftaki test pozitif oranmz yüzde 20lere kadar çkt. Test says da çok ciddi artt. 500lerde olan test says bin 500lere kadar çkt. Bunlarn içerisindeki pozitif oran da yüzde 20lere kadar çkt dedi.

NGLZ MUTANTININ GENç YA GRUBU çERSNDE DAHA FAZLA YAYILDIINI BLYORUZ

u anda Diyarbakrda çok kaygl olduklarn kaydeden Uz. Dr. Yerlikaya, sözlerine öyle devam etti:

Youn bakmlarda, hastanelerde hasta saylarnda çok ciddi azalma vard. kontrol altna alnamayan 1inci dalgann 3üncü pikiyle kar karya kalacamz bir kaygmz, endiemiz var açkças. Maske, mesafe hijyen kuraln uyulmas bu çok kritik bir ey. Ama kapal alanlarda özelikle bir araya gelilerin mutlaka azaltlmas gerekiyor. Diyarbakr açsndan bakldnda 4 katlk bir artn olduunu söyleyebiliriz. Nevruz Bayramnn etkisini biz bu hafta çok daha belirgin göreceiz. Girerken HES koduyla girildi, açk alan olmasna ramen etkili olacan düünüyoruz. Türkiyede u anda görülen pozitif vakalarn yüzde 70i ngiliz mutant olduu ortaya konuldu. Bu virüsün daha genç ya grubu içerisinde daha fazla yayldn biliyoruz. Bizim bölgemizde bu çok hakim görülüyor. Bir etkende bu olabilir. Sras gelenler mutlaka bu ay olsun istiyoruz. kinci çarmda u, bu pandemi henüz bitmedi. Tünelin ucunda k görülse de a gibi olanaklar ortaya çksa da maalesef bu 1 yllk süreç içerisinde ödediimiz bedelleri tekrar tekrar ödemek zorunda kalabiliriz. Bu anlamda henüz tehlike geçmedi.

Ana Sayfaya Git