Nikahı Müftü Kıydı

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde düzenlenen toplu nikah töreninde 31 çiftin nikahı kıyıldı. Müftülere resmi nikah kıyma yetkisi verilmesinin ardından bir çiftin nikahı İlçe Müftüsü tarafından kıyıldı.

Haberler 17.11.2017 - 10:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Müftülere nikah kyma yetkisinin yürürlüe girmesinin ardndan bir müftü ilk kez resmi nikah kyd. Bismil Belediye Bakanlnn organizesinde düzenlenen toplu nikah töreninde Bismil lçe Müftüsü Ahmet Durmu, Mehmet Emin Sevim ile Özlem Sevim çiftinin nikahn kyd, resmi evlilik cüzrdann da geline takdim etti.

Meclis Genel Kurulunda 18 Ekimdeki oturumda kabul edildikten sonra Cumhurbakanlna gönderilen ve müftülere de nikah kyma yetkisi de veren Nüfus Hizmetleri Yasasnn Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girmesinin ardndan Bismil Belediye Bakanl öncülüündeki toplu nikah töreninde bir ilke imza atld.

Bismil Belediye Bakanl tarafndan bu akam saat 19.00da ilçedeki bir düün salonunda toplu nikah töreni düzendi. 30 çiftin resmi nikahnn kyld törene 500 dolaynda davetli katld. Törende ilk olarak Bismil Belediye Bakan Vekili Turgay Gülen, Ezgi ve Mesut Göknar çiftinin nikahn kyd. çifte mutluluklar dileyen Bakan Vekili Gülenç, evlilik cüzdann da gelin Ezgi Göknara verdi.

MÜFTÜ LK KEZ NKAH KIYDI

Daha sonra Türkiyede ilk kez bir müftü nikah kyd. lçe Müftüsü Ahmet Durmuun, nikah kyarken heyecanl olduu görüldü. Nikah srasnda zaman zaman gelin ve damada soru sorarken yapt yanllar, gerçek nikah memuru Rfat Akan müdahale ederek düzeltmeye çalt. Mehmet Emin Sevim ile Özlem Sevim çiftinin nikahn kyan Müftü Akan, resmi evlilik cüzdann da geline verdi. Müftü Durmu, burada yapt konumada, kendisinin 8 çocuu olduunu belirterek, yeni evlenen çiftlerden en az 5er çocuk yapmalar tavsiyesinde bulundu.

Kalan çiftlerin nikahn da belediyenin resmi nikah memuru Rfat Akan, toplu olarak kyd. Her soruya gelin ve damatlar, birlikte evet diyerek kuracaklar yuvann ilk admn attlar.

Kylan nikahlarn ardndan Belediye Bakan Vekili Turgay Gülenç, yeni evlenen çiftlere çamar ve bulak makinesi ile buzdolab belgelerinin yerald zarflarla birlikte Kuran Kerim ve Türk Bayra hediye etti.

Büyük kazanlarda piirilen kavurma ve pirinç ile güveç yemeinin konuklara verildii törende daha sonra Bakan Vekili Gülenç, Bakan Yardmcs Mahmut Vural, evli çiftlerlerle birlikte yöre müzii eliinde halay çektiler.

Belediye Bakan Vekili Turgay Gülenç, ikinci kez düzenledikleri toplu nikah töreninde bir ilki gerçekletirdiklerini belirterek, Müftülerin de nikah kymasna olanak tannan yasann yürürlüe girmesinin ardndan, Türkiyede ilk olarak müftümüz nikah kyd. Düün masraflarn, gelinlik ve damatlk giysileri dahil baz beyaz eyalar da belediye olarak biz karladk. Biz devletin imkanlarn vatandan hizmetine kullanyoruz. Böylece insanlar medeni nikah kymaya tevik ediyoruz. Bundan sonra farkl törenlerle halka hizmet etmeye devam edeceiz dedi.

MÜFTÜ DURMU: YASADII NKAHI KIYMAMIZ MÜMKÜN DEL

lçe Müftüsü Ahmet Durmu ise daha önce dini nikah kydn belirterek, ilk kez resmi nikah kymann heyecann yaadn söyledi. Durmu, lk kez resmi bir nikah kydk. Bu akam, daha önce nikahlar kylm 30 çiftimizin resmi nikahn kydk. Eskiden gece yarsnda gelip bizi evden alrlard gelin nikahmz kln diye. Gidip klyorduk ama dini nikah kyabiliyorduk. Herkesin küçük yataki çocuklarn evlilikleri artar diye endiesi vard. Biz de evlendirme memurlar gibi artk yasalarn bize verdii yasa ölçüsünde nikah kyacaz. Yani yasada belirtilen ya neyse biz de o yatan daha küçük çocuklarn nikahn asla klamayz. Yasad bir nikah klmamz mümkün deil. Diyanetin bize verdii yetkiler ölçüsünde resmi olarak nikahlar kyacaz diye konutu.

DYANET LER BAKANLII

Diyanet leri Bakanl, çileri Bakanlnca yetki verilmeden müftülüklerce resmi nikah kylmasnn mümkün olmadn bildirdi.

Bakanlktan yaplan yazl açklamada, 5490 sayl Nüfus Hizmetleri Kanununa, yaplan deiiklikle il ve ilçe müftülüklerine evlendirme memurluu yetkisi ve görevi verilecei hükmünün eklendii belirtildi.

Ancak bu konuda çileri Bakanlndan henüz bir yetkilendirme ve görevlendirme ileminin yaplmadna iaret edilen açklamada, lgili bakanlk ile bakanlmz arasnda konuyla ilgili çalmalar devam etmektedir. ifadeleri kullanld.

Açklamada, unlar kaydedildi:

Bu itibarla çileri Bakanl tarafndan müftülüklerimize yetki verilmeden resmi nikah kylmas mümkün bulunmamaktadr. Yetkilendirme ilemleri konusunda bakanlk tarafndan müftülüklerimize ayrca bilgilendirme yaplacaktr. Bakanlmzdan gelecek bilgilendirme sonrasnda müftülüklerimiz resmi nikah ilemlerine balayacaklardr. Konuyla ilgili çileri Bakanl ile müterek eitim program çalmas, uygulamalar konusunda klavuz el kitab hazrlanmas planlanmaktadr.

Ana Sayfaya Git