O teknelere artık izin yok

Eğil’de fosil yakıtlı tekne taşımacılığı sonlandırıldı

Haberler 06.04.2022 - 00:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Su ve Kanalizasyon daresi (DSK) Genel Müdürlüü, kentin en önemli içme ve kullanma suyu kaynaklarndan olan Dicle Baraj Gölü Havzas Koruma Plan çerçevesinde fosil yaktl tekne tamacln sonlandrd.

DSK, Dicle Baraj Gölü Havzas Koruma Plan çerçevesinde alannda uzman akademisyenlerle yürüttüü projede planlanan takvimde saha çalmalarna ara vermeden devam ediyor. Bu çerçevesinde DSK, Eil ilçesindeki Dicle baraj gölünde oluabilecek kirlilikler ve risklerin önüne geçmek amacyla fosil (petrol) yaktl tekne tamacln sonlandrd.

DSK Genel Müdürü Frat Tuti, Eil Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili dris Arslan ile birlikte tekne iletmecileriyle bir araya geldi. Dicle Barajnn, Diyarbakr kent merkezi, Eil ve Ergani ilçeleri olmak üzere yaklak 1 milyon 200 bin kiiye içme suyu saladn belirten Tuti, 1 milyon 200 bin kiinin saln korumann her eyden önemli olduunu ve havzann korunmas için fosil yaktl tekne tamacln sonlandrmak zorunda kaldklarn ifade etti.

SUYU KORUYARAK TURZM DE GELTRMEY DÜÜNÜYORUZ

Diyarbakr ve ilçelere içme suyu salayan Dicle Barajnn koruma plan çerçevesinde snrlarnn çevre, ehircilik ve klim Deiiklii Bakanl tarafndan belirlendiini hatrlatan Tuti, kentin göz bebei konumundaki su kaynan korumann herkesin görevi olduunu dile getirdi. Tuti, Eil, turizm açsndan oldukça önemli bir ilçemiz. Eilde, kentin yaam kayna Dicle Baraj Gölünü korumak adna turizm faaliyetlerini bitirmek gibi bir amacmz söz konusu olamaz. Aksine yaam kaynamz Dicle Barajn koruyarak turizmin geliimine katk sunuyoruz. Suyumuz kirlendiinde bilinmeli ki bu durumdan en fazla turizm etkilenecektir. nsanlar suyun kirli olduu yerleri ziyaret etmez ve gidip o bölgede bir takm faaliyetler gerçekletirmez. Bu sebeple havza koruma plan aslnda uzun vadede Eilde turizmi de güvence altna alyor dedi.

Her geçen gün tekne saylar, büyüklüklerinin arttn ve güzergahlarnn genilediine dikkat çeken Tuti, Teknelerin istenilen kriterleri salamalar durumunda baraj üzerinde snrl sayda iletmeye ruhsat verip ve faaliyetlerine izin vereceiz. çme suyu barajnda tekne tamaclnn yaplmamas gerekiyor. Sadece Dicle ve Atatürk Barajlarnda tamaclk yaplyor. Teknelerin akaryakt atklar içme suyu kaynana ciddi zararlar veriyor. Bizler bu konuda kenti düünmek zorundayz. Tamacl temiz ve yeil enerjiyle salamalyz. Bu enerji kaynaklar iletmeler içinde ciddi anlamda tasarruf salayacak. Alternatif olarak kano veya deniz bisikletleri de düünülebilir. letmecilerimizin bu dönüüm sürecini en az zararla atlatmalar için kurum olarak elimizden geleni yapacaz ifadelerinde bulundu.

Genel Müdür Tuti ve Kaymakam Arslann, tekne iletmecilerine yönelik yapt bilgilendirmelerin ardndan Diyarbakr Büyükehir Belediyesi ile Eil Belediyesine ait zabta ekipleri, iletmecilerin gözetimi ve kabulü ile baraj gölü üzerinde bulunan tekneleri faaliyetlerini durdurmalar için mühürledi.

Ana Sayfaya Git