O Vahşetin Sene-İ Devri!

HDP Merkez Yürütme Kurulunun çağrısı üzerine 6-7 Ekim 2014'te PKK yandaşlarının gerçekleştirdiği saldırıların üzerinden dört yıl geçti.

Haberler 06.10.2018 - 09:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

zinsiz gösterilerde iki polis ehit oldu, yoksul ailelere kurban eti datan Yasin Börü ve 3 arkadann da aralarnda bulunduu 31 kii hayatn kaybetti, 221 vatanda ile 139 polis yaraland.

çok sayda ev ve i yeri ile okul, kültür merkezi, müze ve yurt binasnda milyonlarca liralk hasara neden olan saldrlar nedeniyle zarar gören esnafa devlet tarafndan yaklak 50 milyon lira ödenek saland.

Olaylara ilikin bin 600ü akn üpheli hakknda soruturma balatlrken, gözaltna alnan 894 üpheliden 386s tutukland, 244ü hakknda adli kontrol karar verildi.

Diyarbakrdaki izinsiz gösterilerde Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güne ve Hasan Gökguzun öldürülmesiyle ilgili 41 sanktan 16s canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme ile devletin birliini ve ülke bütünlüünü bozmak suçlarndan beer kez arlatrlm müebbet, ikisi arlatrlm müebbet hapis cezasna çarptrld.

HDP Merkez Yürütme Kurulunun çars üzerine 6-7 Ekim 2014te Ayn el Arap (Kobani) bahanesiyle PKK/PYD yandalarnn gerçekletirdii, iki polisin ehit olduu ve 31 kiinin yaamn yitirdii iddet olaylarnn üzerinden dört yl geçti.

HDP Merkez Yürütme Kurulu tarafndan 6 Ekim 2014te yaplan açklamann ardndan PKK/PYD yandalarnn Ayn el Arap (Kobani) bahanesiyle 35 ilde gerçekletirdii iddet olaylarnda iki polis ehit oldu, Diyarbakrda yoksullara kurban eti datan Yasin Börü ve üç arkadann da aralarnda bulunduu 31 kii hayatn kaybetti, 221 vatanda ile 139 polis yaraland.

Terör örgütü yandalarnn saldrlar sonucu çok sayda ev ve i yeri ile okul, Kuran kursu, kültür merkezi, müze ve yurt binasnda hasar olutu, olaylar nedeniyle zarar gören esnafa devlet tarafndan yaklak 50 milyon liralk ödenek salanrken, iddet eylemlerinin devlete maliyeti 300 milyon lirann üzerinde oldu.

çözüm Sürecinde Dou ve Güneydouda salanan huzur ve güven ortamna büyük zarar veren bu iddet eylemleri, can ve mal kayplarnn yan sra bölge ekonomisine, turizmine ve sosyal hayatna da büyük darbe vurdu.

- Diyarbakrda 12 kii öldü

Kentte yaanan saldrlarda Yasin Börü ve arkadalarnn da arasnda bulunduu 12 kii hayatn kaybetti, 65 vatanda ile aralarnda 4. snf emniyet müdürü ve komiser yardmcsnn da bulunduu 14 güvenlik görevlisi yaraland.

Olaylarda 144 özel bina ve i yeri, 16 kamu binas, 6 av bayisi, 17 özel ve kamu bankas, 4 okul, bir müze, 88 özel araç, 40 kamu arac, bir parti binas ve 36 MOBESE kameras zarar gördü. Gözaltna alnan 189 kiiden 175i nöbetçi mahkemeye sevk edildi, üphelilerden 45i tutukland.

- Vahice katledildiler

Yoksullarn bayramda evlerine kurban girmesini salamak için çalan Yasin Börü ve üç arkada, bir grubun silah, ta, sopa ve kesici aletli saldrsna uramalar sonucu sndklar binann üçüncü katnda linç edildi.

DEA üyesi olduklar iddiasyla binadan atlan gençlerin cesedine ikence yapld, ayrca 16 yandaki Börünün üzerinden arabayla geçildi, Ahmet Dakakn ise ba tala ezildi.

Cesetleri yaklan ve tannmayacak hale gelen çocuklar, aileleri tarafndan güçlükle tehis edilebildi. Olaylardan ans eseri yaral kurtulan ve arkadalarnn vahice öldürülmesine tanklk ettii için psikolojisi bozulan Yusuf Er, Diyarbakr dndaki bir hastanede tedavi gördü.

Tuncelide 2, Mersinde 3, Diyarbakrda 34, rnakta 13, Batmanda 4, anlurfada 19, Bitliste 8, Bursada iki, Mardinde 36, Muta 6, stanbulda 11, Bingölde iki, Hakkaride 28, Siirtte 13, Vanda 18, Gaziantep ve Adyamanda birer okulda terör örgütü yandalarnn saldrlar nedeniyle hasar meydana geldi.

Tahribata urayan okullar ve kamu binalar, devletin salad imkanlarla onarlarak ksa sürede hizmete açld.

Olaylara ilikin bin 600ü akn üpheli hakknda soruturma balatlrken, gözaltna alnan 894 üpheliden 386s tutukland, 244ü hakknda adli kontrol karar verildi.

- Tazminat ödendi

Diyarbakrda olaylarda zarar gören 73 esnafa Diyarbakr Valilii tarafndan 234 bin 997 lira ödeme yapld.

Hayatn kaybeden 8 kii için yaplan bavurudan 7si çatmal ortamda zarar gören, yaknlarn kaybeden, alkonulduu için i kayb yaayan vatandalarn maduriyeti, Terör ve Terörle Mücadeleden Doan Zararlarn Karlanmas Hakknda Kanun kapsamnda tazmin edilerek, komisyon tarafndan aralarnda Yasin Börünün de yer ald 6 kiinin ailesine 170 bin liray bulan tazminat ödendi.

- Gaziantep

Gaziantepte, 5 kiinin hayatn kaybettii, 4ü polis 42 kiinin yaraland olaylarda, aralarnda polis merkezinin de bulunduu 12 kamu binas, 5 okul, 5 ev, 44 i yeri, 77 araca yaklak 1 milyon liralk zarar verildii tespit edildi.

- Van

Vanda 170 araç, 20 okul, 5 dini müessese, 40 kamu binas ve 523 i yeri büyük hasar gördü. Babakanlk tarafndan gönderilen ödenekler zarar gören vatandalarn hesaplarna aktarld. Hasara urayan kamu binalar, okullar, dernek binalar ve Kuran kurslar da batan sona yenilenerek hizmete balad.

Hasar gören ve yaklan 20 okul, tadilattan geçirilerek ksa sürede eitim öretime açld.

- Siirt

5 sivilin hayatn kaybettii, 17 sivil ile 20 emniyet mensubunun yaraland Siirtte valilik bünyesinde oluturulan hasar tespit komisyonu raporuna göre, gözaltna alnan 69 kiiden 16s tutukland.

Kamuya ait ilk ve orta dereceli 12 okul, kütüphane, halk eitim merkezi, 4 salk merkezi, bir acil salk istasyonu ve erkek örenci yetitirme yurdu yaklarak kullanlamaz hale getirildi.

- Batman

Saldrlarda bir kii hayatn kaybetti, 56 kii yaraland, güvenlik güçlerince gözaltna alnan 105 kiiden 32si tutukland. Olaylarda 6 kamu binas, 15 özel banka ve ATM, iki siyasi parti binas, 62 resmi ve özel araç, 91 i yeri ve 5 evde hasar meydana geldi.

- Mardin

6 kii yaamn yitirdi, 29 sivil ile 22 polis yaraland, 14 otomobil, 69 polis arac, kaymakamlk binalar, emniyet binalar, 39 okul, 6 siyasi parti ve 69 bina zarar gördü. Gözaltna alnan 311 kiiden 108i tutukland.

- rnak

30 kiinin yaraland rnakn Cizre ilçesinde atee verilmesi sonucu tahrip olan 10 okul ile yamalanan 2 özel örenci yurdu, valilik tarafndan ksa sürede onarld.

- Müze yaktlar

Diyarbakrn Sur ilçesinde Ziya Gökalp Müzesi yakld. Kültür ve Turizm Bakanl ile Türkiye Seyahat Acenteleri Birlii (TÜRSAB) arasnda imzalanan protokol kapsamndaki çalmalarn ardndan 1 milyon 800 bin lira harcanarak restore edilen müze binas, tehir için en son teknoloji ile donatlm ekilde Kültür ve Turizm Bakanlna teslim edildi.

- 6-7 Ekimin yaralarn devlet sard

Babakanlk tarafndan illere gönderilen ödeneklerle vatandalarn ve esnafn zarar giderildi. Olaylarda tahribata urayan yerler, devletin salad imkanlarla onarld.

Vanda 22 milyon 469 bin, Diyarbakrda 234 bin 997, Muta 3 milyon 550 bin, Mardinde 5 milyon 180 bin, Batmanda 4 milyon ve Tuncelide 618 bin lira olmak üzere olaylarn yaand illerdeki zarar gören esnafa yaklak 50 milyon lira tutarnda ödenek aktarld.

- Yasin Börü davasnda 16 sana 5er kez arlatrlm müebbet

Güvenlik gerekçesiyle Diyarbakrdan Ankara 2. Ar Ceza Mahkemesine alnan davada, Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güne ve Hasan Gökguzun öldürülmesiyle ilgili 41 sanktan 16s canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme ile devletin birliini ve ülke bütünlüünü bozmak suçlarndan beer kez arlatrlm müebbet, ikisi arlatrlm müebbet hapis cezasna çarptrld.

Suça sürüklenen çocuklar A.S, A.K, F.G, M., M.D. ve Y.O. da yine ayn suçlardan 110ar yl hapse çarptrld.

Mahkeme, 15 sank ile 6 suça sürüklenen çocuu terör örgütü propagandas yapmak, 11 san konut dokunulmazln ihlal etmek, bir san Toplant ve Gösteri Yürüyüleri Kanununa muhalefet, bir san ise i ve çalma hürriyetinin ihlali ve örgüt adna suç ilemek suçlarndan hapse çarptrd.

Hakknda yakalama karar bulunan sanklar Burhan Ay, Ersin Filizer ve sa Özelin dosyalar ayrld.

- Yasin Börü ve arkadalarnn katledilmesine ilikin ikinci dava

Diyarbakrda 2 Ocakta firari üç sanktan gözaltna alnan Ersin Filizer, tutukland.

Yasin Börü ve arkadalarnn öldürülmesiyle ilgili davada, dosyas ayrlan biri tutuklu 3 sann yarglanmas güvenlik gerekçesiyle nakledilen Ankara 2. Ar Ceza Mahkemesinde devam ediyor.

- Katledilen Börü ve arkadalarnn biyografisi

Yasin Börü, 14 Nisan 1998 ylnda Diyarbakrn merkez Balar ilçesine bal Muradiye Mahallesinde dünyaya geldi. lk ve orta örenimini Fatih lk ve Ortaokulunda tamamlad. Börü Yeniehir ilçesindeki Ali Gaffar Okkan Lisesi üçüncü snfta eitimini sürdürürken katledildi. Börünün Furkan (18), Meryem (4) ve Enes (2) isminde 3 kardei bulunuyor.

Riyad Güne, 1 Ocak 1986 ylnda Diyarbakrn merkez Balar ilçesinde dünyaya geldi. Eitimine ilkokul ikinci snfa kadar devam etti. Daha sonra okuma yazmay dardan örendi. 7 yandayken babasn kaybetti. Daha sonra ailenin maddi durumunun yetersiz olmasndan dolay küçük yata çalmaya balad. Günein üheda (8) ve Eslem (5) isimlerinde iki çocuu var.

Ahmet Dakak, 6 Haziran 1995 ylnda Diyarbakrn merkez Balar ilçesinde dodu. Eitimine ilkokul ikinci snfa kadar devam etti. Mobilya dükkannda tamircilik yapt. Be kardei bulunuyor.

Hasan Gökguz, 30 Nisan 1989 ylnda Diyarbakrn merkez Balar ilçesinde dünyaya geldi. lk ve orta örenimini ilçedeki farkl okullarda tamamlad. Balar ilçesindeki Namk Kemal Lisesinden mezun oldu. Esnaflk yapyordu. 2009 ylnda evlenen Gökguz iki çocuk babasyd.

Ana Sayfaya Git