Oğlu babasıyla kardeş görünüyor

82 yıldır kimliği yok: Oğlu, babasıyla kardeş görünüyor

Haberler 03.03.2021 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn çnar ilçesine ise 30 kilometre uzaklkta bulunan Dikmencik köyünde yaayan 82 yandaki 3 çocuk annesi Perihan Erdemin bugüne kadar hiç kimlii olmad.

Kimlii olmad için salk hizmetlerinden yararlanamayan Erdemin çocuklar, akrabalarnn nüfusuna kaydedildi.

82 yldr kimliksiz yaadn belirten Perihan Erdem, en az 10 defa Diyarbakr çnar lçe Nüfus Müdürlüüne kimlik için bavurduunu ancak tüm çabalarnn sonuçsuz kaldn söyledi.

Erdem, Nüfus Müdürlüü benden ve kardeimden DNA örneini ald. lçedeki her ilemimizi tamamladktan sonra mahkemeye bavurmamz istendi. Mahkeme sonuçlara bakarak rahmetli babamn mezarnn açlmasna karar verdi. Fakat ben babamn mezarnn yerini de bilmiyorum. Ben 2 yanda iken babam vefat etmi. Nereye defnettiklerini bile bilmiyorum. diye konutu.

KMLM OLMADII çN HASTANEYE GDP MUAYENE OLAMIYORUM

Kimliksiz yaamann vermi olduu skntlara deinen Erdem, Ben yalym, hastaneye gittiim zaman muayene dahi olamyorum. Birkaç hafta önce avluda dütüm, ayaklarmda çatlaklar olutu. lk balarda ar nedeniyle dayanmadm. Kz kardeimin kimliiyle hastaneye gittim. Doktor, muayene sonras film çekmemi istedi. Ayamda krk olmadn sadece çatlak bulunduunu söyledi. Fakat sonraki günlerde gittiimde yine kimliim olmad için muayene etmediler. Arlarm o kadar iddetlenmiti ki ayamn arsndan aladm. Defalarca srar etmeme ramen yine de muayene etmediler ve ayamn arsyla evime dönmek zorunda kaldm. ifadelerini kulland.

KMLM YOK DYE AI YAPMIYORLAR

Covid-19 as için köye gelen salk personellerinin eine a yaptklarn ama kendisine kimlii olmad için a yapmadklarn söyleyen Erdem Salk personellerine virüsten korunmak için a olmak istediimi söyledim. Hemire bana Teyze senin kimliin yok, sana a yapamam! dedi. Yetkililerden isteim kimliimi çkarmalardr. Hata Cumhurbakan beni duyuyorsa bana yardmc olsun. Cumhurbakan Recep Tayip Erdoannn yallara bakacaz sözü vard. eklinde konutu.

Yaad ülkede hastaneye gidememekten yaknan Erdem öyle konutu:

Evlendim, bu evlilikten 2 kzm, bir olum oldu. Ancak kimliim olmad için çocuklarmn kaydn üzerime alamadm. 2 kzm baka birinin üzerine kaytlyken, olumu ise dedesinin nüfusu üzerine kaydettik. Kimliimi çkarmak için Diyarbakrda gitmediim yer kalmad. nallah ölmeden kimliim olur. diye halen bekliyorum.

Bir yl önce çnar Nüfus Müdürlüüne bavurduklarn dile getiren Dikmencik köyü Muhtar ve ayn zamanda da Perihan Erdemin akrabas olan Mehmet Mustafa Erdem, bavuru sonras adliyeye gönderildiklerini akabinde de mahkemeye çkarldklarn söyledi.

KML OLMADII çN HASTANEDE TEDAV OLAMIYOR, ECZANEDEN LAç ALAMIYOR

Perihan Erdemin ablas ve yeenini ahit olarak mahkemeye götürmelerine ve kendisinden saç ve kan örnekleri alnmasna ramen hkimin, delillerin yetersiz olduuna hükmettiini ifade eden Muhtar Erdem, Hkim delillerin yetersiz olduunu söyleyerek DNA testi yaplmas için 80 yl önce ölen babasnn kemiklerinin getirilmesini istedi. Yengemin babas bu köyde vefat etmedi. Babas öldüü zaman 2 ya da 3 yanda olduu için babasn görmemi halen de babasnn nasl birisi olduunu bilmedii gibi babasnn mezarnn da nerede olduunu bilmiyor. eklinde konutu.

Hastanelerin, kimliksiz Perihan Erdemi tedavi etmediini söyleyen Muhtar Erdem Geçtiimiz günlerde yere düüp ayan incitmiti, biz de hastaneye götürdük. Hastane yetkilileri, kimlii olmad için tedavi edemediklerini söylediler. Ayan tedavi edemeden evine geri getirdik. Yengemin Diyarbakrda aile hekimi olan doktor torunu bizlere merhem ve sarg bezi gönderdi kendi imkanlarmzla sardk. dedi.

ANNESNN KML OLMADII çN KMSE KIZIYLA EVLENMEK STEMYOR

Perihan Erdemin çocuklarnn da bu durumdan dolay skntlar çektiini söyleyen Muhtar Erdem, Evlendikten sonra da kimlii olmad için resmi nikahn yapamadlar. kisi kz, biri erkek 3 çocuu var. Kimlikleri olmad için olunu dedesinin nüfusuna kayt ettik, kzn da annesi öldü diye babasnn ismi ile kaydettiler, halen de öyle devam ediyor. Annesinin kimlii olmad için de kimse kzyla evlenmek istemiyor. Olu, dedemin nüfusuna kaytl olduu için evlenebildi. ifadelerini kulland.

Perihan Erdemin olunun askerlik vakti geldii zaman kimlii olmad için akrabalarnn nüfusunda gösterilerek kimlik çkarttklarn ve çocuu askere gönderdiklerini söylen Muhtar Erdem, yaanan dier skntlar u ifadelerle dile getirdi:

Salgn sebebiyle köyleri dolap 65 ya ve üzeri yallar a yaptlar. Fakat Perihan yengemin kimlii olmad için a yapmadlar. Kimlii olmad için hastaneye götüremiyoruz, hastaland zaman kendi imkanlarmzla ilaçlar veriyoruz. Yarn hastalansa biz ne yapacaz, nereye götüreceiz? Hastane zaten almyor, Allah göstermesin ölürse cenazesini nasl alacaz?

82 yldr kimliksiz yaayan Perihan Erdem için yetkililere seslenen Muhtar Erdem, Cumhurbakan Erdoan her gün, ben ihtiyarlarn her ihtiyacna yardmc olacam, onlarn yanndaym. diyor. Yllardr mahkemeye gidiyoruz. Cumhurbakanlna, Salk Bakanlna, Nüfus Genel Müdürlüüne rica ediyorum, bize bir ekilde çare bulup kimlik çkarsnlar. Hastaneye götürüyoruz kimlii olmad için kimse kendisiyle ilgilenmiyor, tedavi yapmyorlar, bir ey olursa sorumlusu yetkililerdir. diye konutu.

Ana Sayfaya Git