Öğrenciler Zerzevan'da

Diyarbakır'da öğrenciler Zerzevan Kalesi'nde yürütülen kazı çalışmasına katıldı.

Haberler 25.06.2021 - 10:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda arkeologlar eliinde 24 örenci, çnar ilçesi yaknlarndaki 3 bin yllk Zerzevan Kalesinde yürütülen kaz çalmasna katld.

Kültür ve Turizm Bakanl koordinesinde Valilik, Türkiye Kurumu, Diyarbakr Müzesi, Büyükehir Belediyesi, çnar Kaymakaml, Türkiye Seyahat Acentalar Birlii, Dicle Üniversitesi, Karacada Kalknma Ajans ve Safir Tuzun desteiyle 7 yldr kalede kazlar sürdürülüyor.

Balar lçe Milli Eitim Müdürlüünce, Doada Tarih, Tarihte Doa projesi kapsamnda Bilim ve Sanat Merkezi (BLSEM) örencileri de kaz ve restorasyon çalmalarnda, arkeologlar eliinde yer ald.

Kaz Heyeti Bakan Doç. Dr. Aytaç Cokun, AA muhabirine, ilçeye 13 kilometre uzaktaki Demirölçek Mahallesi yaknlarnda bulunan, Roma mparatorluu döneminde askeri yerleim olarak kullanlan kalenin UNESCO Dünya Miras Geçici Listesinde yer aldn söyledi.

Kentin farkl okullarndan 24 örencinin kazlara katldn belirten Cokun, çocuklara çalmalar hakknda bilgi verdiklerini anlatt.

Örencilerin kazda tecrübe edinmelerini saladklarn aktaran Cokun, projeyi genileterek birçok örenciyi kaleye getireceklerini ifade etti.

Cokun, çocuklarn çalmalar hakknda bilgi aldn, bölgenin ve kentin tarihini örendiini dile getirerek, Örencilerin kaz çalmasnda yer almas onlar için unutulmaz bir deneyim olacak. çocuklar burada tarihe dokunuyor. Örencilerimizi arladmz için mutluyuz. diye konutu.

Balar Milli Eitim Müdürü Mehmet Bulut da çocuklarn tarihle iç içe bir gün geçirdiini, bu çalmay yaygnlatrmak istediklerini vurgulad.

BLSEM öretmeni Mehmet Sami Zümrüt ise örencilerin arkeologlar eliinde kaz yapmasnn kültürel geliimlerine katk sunacana iaret ederek, çocuklarn heyecanl olduunu gözlemledik. Kazda ne kadar dikkatli davrandklarn gördük. Onlar için güzel bir deneyim oldu. dedi.

Örencilerden Hiva Yüce, tarihi açdan önemli kaledeki kazda yer ald için mutlu olduunu belirtti.

Ferhat çelik de Proje kapsamnda kaz yapmak benim için büyük bir deneyim oldu. lk kez kaleye kaz yapmak için geldim. leride kalede arkeolog olarak kaz çalmasnda yer almak istiyorum. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git