Öğretmenin sanatı bakırda!

Diyarbakır’da 4 asırdır bakırcılık yapan Mustafa Tanrıkulu, bakır sanatını resim öğretmeni Ömer Taşdemir ile buluşturdu, iki ustanın yaptıkları sanatlar vatandaşlardan rağbet gördü.

Haberler 27.08.2021 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Sur ilçesinde 4 asrdr bakrclkla uraan ve dededen toruna geçen bakrclk bir dönem bitme noktasna geldi. Torun Mustafa Tanrkulun bakr aksesuar ve hediyelik eya haline getirmesiyle bakra ilgi tekrardan artt. Bakrn salk konusunda destekleyici olduunu örenen vatandalar bu kez evlerinde birçok ürünleri bakrdan kullanmaya balad. Yapt tasarmlarla bakra farkl boyut katan Mustafa Tanrkulu, bu kez resim öretmeni olan Ömer Tademir ile boyama ilemini de bakrcla kazandrd. ki ustann kol kola verdii ve yaptklar yeniliklerle vatandalar tarafndan rabet gören kabartma ve boyama bakr ürünleri imdilerde ise örnek bakr ilemecilii haline geldi. Diyarbakrda da bir ilke imza atan iki usta imdilerde ise bakr tüm dünyaya yeni boyutuyla tantmak için yeni tasarmlar yapmaya devam ediyor.

Bakra yeni boyut kattk, rabet gördü

33 yldr bakr iinde olduunu kaydeden Mustafa Tanrkulu, yaptklar yeniliklerin rabet gördüünü söyledi. Tanrkulu, Buras 4. kuak, atalarmzdan kalan yer, çocukluktan beri bakrclk yapyorum. Daha önce bakrclk tencere ve tava gibi piirmede kullanlanlard. Bir dönem bakrclk tamamen bitti, porselen, teflon gibi eyler çknca kalay sorun oldu. Bizde ii deitirmeyi düündük, ama sonrasnda ben bir eyler kattm bakrcla. Hediyelik eya gibi ürünler kattk, böyle yapnca fuarlarda tantmn yaptk tuttu. O günden beri bakrcl daha çok hediyelik eya dekoratifleri olarak almaya baladlar. Her geçen gün bakr içerisinde piirilen yemeklerin ne kadar salkl olduu fark edilince mutfak araç ve gereçlerinde de bakr artt. uan dünyann birçok yerinden talep var, hediyelik eyalarda 1001 çeit ürün çkarttm. Bunlarn üzerinde her geçen gün bir eyler kattk. Oymaclk, kabartma, tak tasarm gibi akllara gelen her eyi bakrdan yaptk. imdi ise Ömer hoca ile pandemi sürecinde bakrda neden boya ve ressam ii olmasn dedik, hocamzda kendi el emeini bizim ilemelere katnca oda ayr bir rabet gördü dedi.

Bundan sonrada yeniliklerimize devam edeceiz

Dicle Üniversitesi görsel sanatlar resim öretmenliini bitiren ve imdilerde özel okulda öretmenlik yapan Ömer Tademir, hem boya hem de motif, çizim, tasarm ile yenilik yapmaya devam edeceklerini kaydetti. Tademir, Duvar resimlerinden özel okullara kadar öretmenlik yaptm. Ayn zamanda böyle sanat dallaryla uramaya çalyoruz. Mustafa Tanrkulunun nak ileme ekli ayn bizim kada yaptmz kara kalem gibi. Baya bir izledim ilk 2 aym izleme ile geçti, Mustafa Tanrkulu motif desen gibi yenilikler katmamz için kal dedi. Bakra yal boya yaptmz ürünlerimiz oldu, bundan sonrada yeniliklerimize devam edeceiz. Hem boya hem de motif, çizim, tasarm yapyoruz. Bakrda motif ve desenleri kompozisyon halinde yapmak zorundasn, yaplmad taktirde istenilen alnamaz. Bakrda resim daha önce yoktu, bulamazdk, uana kadar aratrdm böyle bakr üzerinde rölyef dnda yapan yok. Bunu yapma ilemi ayrntya bal, ona göre de boyama ilemi sürüyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git