Öğretmenliği değil bilyeciliği seçti

Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesinde baba mesleği bileyiciliği ilk günkü heyecanla sürdüren 40 yıllık usta Recep Paçal, ekmek teknesinin duvarlarını duygu ve düşüncelerini yazdığı özlü sözlerle süslüyor

Haberler 16.09.2018 - 10:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn tarihi Sur ilçesinde 1978 ylnda açt i yerinde baba meslei bileyicilik ile ekmeini kazanan Recep Paçal, duygularn yazya döküp i yerinin duvarlarnda sergiliyor.

Bileyicilii ilk günkü heyecanla sürdüren ve emekli olduktan sonra da mesleine devam eden 40 yllk usta Recep Paçal (58), ekmek teknesinin duvarlarn duygu ve düüncelerini yazd özlü sözlerle süslüyor.

çocukluktan bu yana mesleini ilk günkü heyecanla sürdüren Paçaln hedefi bu sözleri bir kitapta toplamak.

- Öretmenlii kazandm bileyicilii tercih ettim

Paçal, bu meslei çocuk yalarda babasndan örendiini söyledi.

Surda 40 yldr büyük bir tutku ile mesleini sürdürdüünü dile getiren Paçal, Diyarbakrda bu ii yapan sayl ustadan biri olduunu aktard.

Paçal, meslein kendi tercihi olduunu ifade ederek, Liseden mezun olduktan sonra öretmenlii kazandm ancak bu meslei çok sevdiim bileyicilii tercih ettim. Mesleimi severek yapyorum. Sadece askere gittiimde iime ara verdim. Ölene kadar da bu iime devam edeceim. dedi.

- Yazarak mesaj da veriyorum

Bileyicilik mesleinin incelik istediini dile getiren Paçal, unlar kaydetti:

Emekli oldum ama bo oturmaktansa çalabildiim kadar mesleimi sürdüreceim. Hassas bir yapm var. iir yazmay da çok seviyorum. Lise yllarnda baladm bu tutkum devam etti. Duygusallm fazla. Duygularm yazya dökülünce güzel bir tablo ortaya çkyor. Yazarak kendimi rahat hissediyorum. Kiileri krmaktansa yazarak o kiilere mesaj da veriyorum. Her iirin bir hatras var bende. Ölene kadar yazmay düünüyorum.

- çocuklarma hatra kalmasn istiyorum

Paçal, i yeri olarak kulland dükkann 1971 ylna kadar evlerinin bir odas olduunu, bu nedenle i yerinin kendisinde ayr hatras bulunduunu söyledi.

Surda, terör örgütü mensuplarnn kazd çukurlar ve saldrlar nedeniyle i yerinden dört ay uzak kaldn ve bunun kendisini üzdüünü ifade eden Paçal, öyle konutu:

Dükkanmdan uzak kalmam bende hasret uyandrd. Geldiim gibi Anlarm yaadm, darack küçelerini gezmeyi özlediim Sur diye not yazdm. Olaylar nedeniyle dükkanma gelemediim aylarda iir yazdm. Dükkanma ilk geldiimde en çok iirlerime bir ey olup, olmadn merak ettim. Geldiim gibi yazdm bütün iirleri bir deftere geçirdim. Yazdm iirlerimin çocuklarma hatra kalmasn istiyorum. iirlerime tarih atyorum.

Surdaki terör saldrlarnda tand insanlarn evlerini terk etmesinden ve i yerlerini kapatmak zorunda kalmasndan duyduu üzüntüyü dile getiren Paçal, Burada doduk, büyüdük. çocukluumuz bu sokaklarda geçti. çok derin duygular hissettim. Sur böyle bir eyi hak etmiyordu. diye konutu.

- Zanaat altn bileziktir

Anne ve babalara çocuklarna mutlaka bir meslek öretmeleri tavsiyesinde bulunan Paçal, okuyan çocuklarn da bir meslek örenmesinin önemli olduunu belirtti.

Zanaat altn bileziktir. Kollarnda bulunsun. Bir gün muhakkak ie yarar. ifadelerini kullanan Paçal, çok sevdii bileyiciliin teknolojinin gelimesiyle yok olmaya yüz tutmu meslekler arasnda yer aldn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git