Okey'e hapis!

Diyarbakır'da Kovid-19 tedbirlerine uymayıp kahvehanesinde arkadaşlarıyla "okey" oynayan kişiye 1 ay 20 gün hapis cezası

Haberler 09.03.2021 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerine uymayarak kahvehanesinde arkadalaryla okey oynayan i yeri sahibine, bulac hastalklara ilikin tedbirlere aykr davranma suçundan 1 ay 20 gün hapis cezas verildi.

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca tutuksuz sank B.D. hakknda hazrlanan iddianame, 12. Asliye Ceza Mahkemesince bir süre önce kabul edildi. ddianamede, salgn nedeniyle kapal mekanlarn vatandalarn kullanmna açlmamas gerektii yönünde birtakm tedbirlerin alnd belirtildi.

Yaplan aratrmalar sonucunda, geçen yl merkez Kayapnar ilçesinde B.Dnin ilettii kraathanenin açk olduu aktarlan iddianamede, B.D. ve arkadalarnn okey oynadklarnn tespit edildii kaydedildi.

B.D. hakknda bulac hastalklara ilikin tedbirlere aykr davranma suçundan 2 aydan 1 yla kadar hapis cezas istemiyle açlan davada yargland.

Sank B.D. savunmasnda, normalde salgn sürecinde kurallara uyan birisi olduunu savunarak, arkadalarnn okey oynamasna müsaade ettii için hata yaptn belirtti ve beraatine karar verilmesini talep etti.

Sann gelecei üzerindeki olumsuz yan etkilerini dikkate alarak cezada indirime giden mahkeme, bulac hastalklara ilikin tedbirlere aykr davranma suçundan 1 ay 20 gün hapis cezasna hükmetti.

Mahkeme, B.Dye verilen cezann 2 yl veya daha az hapis cezas olmas, daha önce kastl suçtan mahkum olmam bulunmas, suçun ilenmesiyle tazmini gereken maddi bir zarar bulunmamas ve sann adli sicil kaydndan anlalan sabkasz geçmii, kiilik özellikleri ile durumadaki tutum ve davranlar göz önünde bulundurarak, hükmün açklanmasnn geri braklmasna karar verdi.

Sann CMK 231/8 maddesi uyarnca 5 yl denetime tabi tutulmasna, denetim süresince kasten yeni bir suç ilemesi halinde mahkum olmasna ve aykr davranmas halinde ertelenen cezann açklanmasna da hükmedildi.

Gerekçeli kararda, unlar kaydedildi:

30 Mays 2020 tarihli çileri Bakanl Genelgesi ile Diyarbakr l Umumi Hfzsshha Kurulunun 47 sayl kararnn bulunduu ve bu kararda da kraathane gibi elence yerleri de dahil olmak üzere belirli tedbirlere tabi olduu görülmütür. Günümüz tarihi ile bu tedbirlerin halen devam ettii, salgnn henüz son bulmad gibi tüm dünyada da tedbirlere devam edildii, uzunca bir süre tedbirlerin devam edeceine ve deierek daha da kapsaml hal alacana, yeri geldiinde sokaa çkma kstlamalarnn da uygulanacana ilikin tüm radyo ve televizyon kanallarndan da duyurular yaplyor. Sann kstlamalardan, tedbirlerden ve yasaklardan, ya, eitimi ve sosyal durumu itibaryla bihaber olmasnn mümkün olmad anlalmakla, üzerine atl TCK 195/1 maddesinde düzenlenen bulac hastalklara ilikin tedbirlere aykr davranma suçunu iledii sabit görülerek mahkumiyetine karar verilmitir.

Ana Sayfaya Git