Ölmeden önce görülmesi gereken yer: Göbeklitepe

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yayın yapan internet sitesi Business Insider'ın bu yıl güncellediği "Ölmeden önce görülmesi gereken 30 mekan" arasında Şanlıurfa'daki Göbeklitepe 2. sırada bulunuyor.

Haberler 20.08.2016 - 09:56 Son Güncelleme : 20.08.2016 - 09:56

İlk kez 1963te İstanbul ve Chicago üniversitelerinden araştırmacıların yüzey çalışmaları sırasında fark edilen Göbeklitepedeki kazı çalışmaları, o tarihten bu yana düzenli olarak devam ediyor.

Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından 1995ten beri ortaklaşa yürütülen çalışmalarda, neolitik döneme ait yabani hayvan figürlü T biçimli dikili taşlar, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları, çok sayıda yabani hayvan figürü, insan heykeli, dikili taşlar ve yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli gibi tarihi eserler bulundu.

Başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere birçok kurum ve kuruluş, Dünyanın en eski tapınak merkezi olduğu belirtilen ve bir süre önce UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine alınan Göbeklitepenin uluslararası düzeyde tanıtımı için çalışma yapıyor.

ABDde teknoloji ve iş dünyasına yönelik haberler yapan internet sitesi Business Insider tarafından bu yıl güncellenen Ölmeden önce görülmesi gereken 30 mekan sıralamasında İspanyadaki La Sagrada Familia bazalikasının ardından ikinci sıraya alınan Göbeklitepe, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Göbeklitepenin dünyanın en önemli arkeolojik keşfi olduğunu söyledi.

Göbeklitepenin dünyada yapılmış en eski mimari eser olduğunu anlatan Aslan, Göbeklitepe için 12 bin yıl öncesinden bahsediyoruz. Belki ileriki yıllarda bununla ilgili bilgilerimiz çok daha geriye gidecek. Bu açıdan baktığımızda Göbeklitepenin bir sıralamada olması çok önem verdiğimiz bir şey değil ancak yurt dışından bu sıralamada yer almak Göbeklipenin hakkıdır. dedi.

Gelecek yıllarda bölgede daha fazla turist ağırlanmasının öngörüldüğünü dile getiren Aslan, Göbeklitepeyi sadece bir gruba veya bir millete mal edemeyiz, Göbeklitepe tüm insanlığın mirası olarak değerlendirilen bir yer. Şu anda Göbeklitepe, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alıyor ama çok yakın bir zaman içerisinde de umuyoruz ki asıl listeye alınacak. Bundan sonraki süreçte de turizm amaçlı ziyaretlerin çok artacağını biliyoruz. diye konuştu.

- Neolotik çağın ilkel olmadığını gösteriyor

Göbeklitepenin Neolotik döneme ait günümüzde çok önemli bilgilere ışık tuttuğuna dikkati çeken Aslan, Göbeklitepenin 12 bin yıl öncesine dayanan bir mimarı yapılar topluluğu olduğunu söyledi.

İlk ulaşılan sonuçlara göre buranın bir tapınak olduğunu ifade eden Aslan, şunları kaydetti:

Burada Göbeklitepeyi önemli kılan şey ise Göbeklitepeyi yapan insanların bu teknolojiye nasıl ulaştıkları çünkü tarih kitapları bize Neolatik çağda insanların ilkel olduğunu öğretti. Şu anda baktığımızda 12 bin yıl önce insanlar bir organizasyon etrafında birleşmişler, bu organizasyon isteğiyle birçok yapılar meydana getirmişler. Tapınaklar, tapınak galeriler ve T biçimli dikili taşlardan tapınaklar oluşturmuşlar. Demek ki 12 bin yıl önce insanlar gelişmişlerdi. Göbeklitepe, Neolotik dönemdeki insanların ilkel değil gelişmiş insanlar olduklarını gösteriyor. Bu açıdan değerlendirdiğimizde Göbeklitepenin çok önemli bir keşif olduğunu anlıyoruz. Tüm insanların mirası olan bir yerin dünyanın diğer ucundaki insanlar tarafından da ölmeden önce görülmesi ve bu listede yer alması aslında şaşırtıcı bir şey değil gerçekten olması gereken bir şey.

Ana Sayfaya Git