Ömrünü adalete adıyor!

Mutlu Kaya: Ablası ve avukatı da kadın cinayeti kurbanı olan genç kadın 'Ömrümü adalete adadım' diyor

Haberler 04.08.2020 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

BBC News Türkçenin muhabiri Hatice Kamerin kaleme ald, Mutlu Kayann hayat hikayesi Be yl önce eski erkek arkada tarafndan bandan vurulan ve mucizevi ekilde hayatta kalan Mutlu Kayann evine gittiimizde bizi ablas Songül Kaya karlyor. 2015te Songül Kayayla Diyarbakr Gazi Yaargil Aratrma Hastanesi önünde röportaj yapmtk. O gün konutuumuz Mutlu Kayann dier ablas Dilek Kaya ise artk hayatta deil.

Mutlu Kaya, katld bir ses yarmasyla tannmt. Erkek arkadann saldrs nedeniyle bugün vücudunun büyük bölümünü kullanmakta güçlük çekiyor, zor duyulabilen bir sesle konuuyor. Cinayet ileyenlere verilen cezalarn hafif olmasndan ikayetçi.

Oturma odasna girdiimizde, annesi uzun saçlarn örüyordu. Bugün 22 yanda olan Mutlu, Ho geldiniz diyerek oturduu yerden bize gülümsedi.

58 gün youn bakmda kalan genç kadnn yaamas ise tedaviyi yapan doktorlarn ifadesine göre bir mucizeydi.

Diyarbakrn Ergani ilçesinde ailesiyle birlikte yaayan Mutlu Kaya, destek olmadan hareket edemiyor. Oturduu sandalyeden kalkp köedeki koltua oturmasna kuzeni yardmc oluyor.

Ksa mesafeyi minik admlarla birkaç dakikada zor kat edebiliyor. Dizlerini güçlükle büktüü için koltua oturmas da kolay deil.

Mutlunun düzenli bir fizik tedavi görmesi gerekiyor. Ama bu da imkanszlklar yüzünden yarm kalm durumda. Tedavi giderleri çok yüksek ve ailenin imkanlar çok snrl.

Ablas Songül, kaslar zayflamasn diye Mutluya sk sk egzersiz yaptrdklarn söylüyor. Songül, imkanszlklar nedeniyle pratik çözümlere bavurmak zorunda kaldklarn söylüyor: Mutluyu, günde birkaç defa yaadmz bu yedi katl apartmann merdivenlerinden indirip çkaryoruz

Tedavisi imkanszlk nedeniyle aksyor

Fizik tedavi olanaklar salayan bir hastanede en az bir yl tedavi olursa, doktorlarn geliimi konusunda çok umutlu konutuunu belirten Songül Kaya, özel hastane masraflarnn çok yüksek olduunu ve bunu karlayamadklarn söylüyor.

Hastanelerin aylk masraf en az 30 bin lira diyen Songül Kaya, zaman zaman medyada yer alan tedavi masraflarnn üstlenildii yönündeki açklamalara da tepki gösteriyor:

Kardeimin tedavi giderleri, zamannda kameralar karsnda destek vereceiz diyen insanlarn bir gecelik sahne kostümlerinin masrafndan bile daha az!

mkanszlklara ramen pozitif enerjisi, iyilemek için sarf ettii çabas ve önüne koyduu hedefleri ile güçlü bir kadn Mutlu. yileeceim, ablam için, kadnlar için iyileeceim diyor.

Mutlu vurulduunda onu srtnda hastaneye götüren 30 yandaki ablas Dilek Kaya ise 21 Martta erkek arkada olduunu iddia eden bir astsubay tarafndan öldürüldü.

Mutlu Kaya, O cani beni kafamdan vurduunda Dilek Ablam, Abla kurban seni kurtaracam dedi ve beni srtnda hastaneye tad, beni kurtard ama ben onu kurtaramadm. çok üzgünüm diyor gözleri dolu bir ekilde.

Mutlunu bu sözleri üzerine annesi Hanm Kaya da, kendini tutamayarak alamaya, at yakmaya balyor.

Keke Dileim de Mutlu gibi kurtulsayd da, onu da kardeinin karsna oturtsaydm, ona da gül gibi baksaydm... Annesini gören Mutlunun gözlerinden sicim gibi yalar akyor. Gözyalarn silmesine kuzeni yardm ediyor.

Gözlerindeki kederli ifadeyle iç döker gibi balyor konumaya Mutlu.

Ben küçükken neden annem hep at söylüyor derdim ama ablamdan sonra anladm ki insann at yakmas için yüreinin yanmas gerekiyormu.

Ablasn katili, ifadesinde Dilek ile bir haftadr ayn evde yaadn ve onu aldatt için genç kadn vurduunu iddia etmiti.

Mutlu Kaya, Bizimle her eyini paylaan ablam, birlikte yaayaca insan m gizleyecekti? O sabah ablam buradan gitti, o cani adresi ablamn bir arkadandan alm, daha az ceza almak için öyle bir ifade verdi, biz bunu kabul etmiyoruz diyor.

Mutlunun hayat, Veysi Ercan isimli kiinin skt dört kurundan birinin bana isabet etmesiyle alt üst oldu. O kurun hala beyninde duruyor ve ameliyat çok riskli.

Mutlu Kaya kendisini vuran Ercan ile lisede tanm. Ya küçük olduu için tehdit ve basklar sindirmi, ailesine anlatmam.

Ya benimsin, ya kara topran diyordu. Aabeyime söyleyebilirdim ama onun aabeyime zarar vermesinden korktum, sustum diye anlatyor o günleri.

Ses yarmasna katldktan sonra tehditler artm.

O gece ise ablasna ait eve gelen Veysi Ercan, darya çkmazsa tüm ailesine zarar vereceini söylemi:

Darya çktmda yalvarrm beni brak dedim ama o gözünü krpmadan ate etti.

Veysi Ercan, adam öldürmeye teebbüsten 15 yl hapis cezas ald ama indirimlerle birlikte dokuz ylda serbest kala bilecei hesaplanyor. Bu durum Mutluyu tedirgin ediyor.

u an ellerim ve ayaklarm tutmuyor, yemeimi yiyemiyorum, saçlarm tarayamyorum, yürüyemiyorum, ark söyleyemiyorum.

Ölüden tek farkm, nefes alabilmem.

Be yldr u pencere kenarnda oturuyorum, biri olmasa oturduum yerden kalkamyorum bile. O cani ise üç dört yl sonra serbest kalacak, gezecek. Peki benim hayatm ne olacak, gençliimi bana kim ger verecek?

Tüm konumas boyunca adalet vurgusunu öne çkaran Mutlunun cann en fazla yakan konular, ablasn da kurban verdii kadn cinayetleri.

Daha birkaç gün önce Pnar Gültekin canice öldürüldü. Münevver Karabulut öldürüldüünde küçüktüm ama hala unutamyorum. Kadn cinayetleri birkaç gün konuulup unutuluyor. Adamlar biliyor, 10 yl yatp çkacaklar. Yasalar cezalar caydrc olmad için ölümler devam ediyor diyor.

Geçen yl ei tarafndan çocuklarnn gözleri önünde öldürülen Diyarbakr Barosundan Müzeyyen Boylu, Mutlu Kayann avukatym. Müzeyyen Boyluyu hatrlatan Mutlu, sözlerine öyle devam ediyor:

Avukatt ama kocasnn onu öldüreceini beklemiyordu. Pnar, Özgecan, Dilek Ablam çok güzel genç kadnlard, hepimiz salkl ve canlydk, ama onlar öldü, ben nefes alan bir ölüye döndüm. Yaadklarmz her kadnn bana gelebilir. Benim ahsi avukatm da öldürüldü, bugün hepimiz bir adayz.

Tetii çekmek için güçlü olmak gerekmiyor. Adamlar 10 yl ceza alacaklarn bildikleri için öldürüyorlar diyen Mutlu, bu salondan tüm dünyaya sesini duyurmaya çalyor ve adalet için çabalamaktan hiçbir zaman vazgeçmeyeceini söylüyor.

Kadn kadnn kahramandr

Yasalar çkaran politikaclarn kadn cinayetlerine, kadna yönelik iddete kar üç maymunu oynadn savunuyor.

Bu yasalar çkaranlarn kzlar bunlar yaasa, buna izin verirler mi, sanmyorum. Biz de Türkiye Cumhuriyetinde yayoruz, bizi de evlatlarnz, cieriniz olarak görün. Bizi anlamanz için illa sizin de yaamanz m gerekiyor?

Kadn cinayetlerinin ardndan yaplan yorumlar ise onu en çok üzen konularn banda geliyor:

Pnarn ardndan yaplan acmasz yorumlar vard, ya brakn, Allahtan korkun, öldü, daha ne olsun! Yok efendim evine gitmeseydi, sevgili olmasayd. Biz sadece yaamak istiyoruz, sevgilisi kocas, nianl oldu diye bu erkeklere öldürme hakk vermiyor. Kadn sevmi, sevgili olmu, kadn kötü mü etmi? Mutlu olmak, yuva kurmak istemi. Kadn kötü bile olsa, kimsenin onu öldürmeye hakk yok!

Ablas Songül Kayann Kadn kadnn kahramandr sözü ise Mutlu Kayann hayatnn slogan haline gelmi.

Bundan sonra Dilek ablas ve iddete kurban giden kadnlar için mücadele edeceini, adaletin yerine gelmesi için savaacan belirten Mutlu, önümüzdeki yl Hukuk Fakültesini kazanmak için snava hazrlandn söylüyor ve ekliyor:

ark söyleyemiyorum ama söyleyeceim. Bundan sonraki en büyük amacm kadnlar için, ablam için, kendim için adaletin salanmas.

Ana Sayfaya Git