Önce camiler açılsın!

Diyarbakırlı vatandaşlar: Normalleşme sürecinde bir an önce camiler açılmalı

Haberler 09.05.2020 - 00:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Hafta banda Cumhurbakan Recep Tayip Erdoan önceliinde video konferans yöntemiyle yaplan Cumhurbakanl Kabine Toplants sonras Normalleme Plan detaylar kamuoyuyla paylald.

Yaplan açklamalar ve Covid-19 salgnn henüz bitmemi olmas, camilerin ibadete açl sürecini de ertelemi oldu. Normalleme sürecinin konuulduu bugünlerde ilk aamada birçok iletmenin kademeli olarak açlmas planlanyor.

Bu kapsamda Diyarbakrl vatandalar, birçok iletmenin açlmasndan önce ilk olarak önceliin camilere verilmesi gerektiini söylediler. Açlacak iletmelerde insanlarn bir araya gelip oluturacaklar riskin göze alndn belirten vatandalar, yetkililere ayn riski neden camiler için de göz önünde bulundurmadklarn sordu.

lk olarak camilerin açlmas gerektiini vurgulayan vatandalar, bu kapsamda yetkililerin bir an önce buna yönelik bir karar almas gerektiini belirtti. Diyarbakrl vatandalar, Covid-19 salgnndan dolay mübarek Ramazan ayn buruk geçirdiklerini belirterek bata Kbe olmak üzere dünyann birçok yerinde camilerin kapal olmasnn kendilerini derinden üzdüünü söylediler.

LK OLARAK CAMLERN AçILMASI GEREKRD

Ramazan ayn buruk geçirdiklerini belirten Abdulcelil Söüt, Daha önceki yllarda Ramazan ayna bir ay kala manevi atmosferi tadyorduk. Ama maalesef bu yl bu atmosferi tadamyoruz. Bugün dünyay etkisi altna alan Covid-19 salgnndan dolay Ramazan aymz buruk geçiyor. Bata Rabbimizin evi olan Kabenin kapal olmas, Mescid-i Nebevinin bo olmas, Mescid-i Aksann bo olmas, dünyann bütün ülkelerindeki camilerin kapanmas, Kuran kurslarnn kapanmas ve medresede eitimlerin verilememesi bütün bunlar bizler için bir boluktur. Bizim için bütün bunlar büyük bir üzüntüdür. dedi.

Normalleme ile birlikte ilk olarak camilerin açlmas gerektiini belirten Söüt, lk olarak camilerin açlmas gerekirdi. Sosyal mesafe korunarak bu uygulama alnabilirdi. Ayrca camilerde toplu bir ekilde Yüce Allahmza yakarta bulunma frsat olusayd belki bu süreç daha çabuk atlatlabilirdi. Her eyden önce camilerin açlmas lazm. Rabbimize niyazda bulunmamz gerekiyor. Bu musibetin ortadan kalkmas için toplu bir ekilde ibadet etmemiz gerekiyor. Ksacas normalleme ile birlikte alnan kararlar tasvip etmediimiz bir durumdur. ifadelerini kulland.

CAMLERN KAPALI OLMASININ U AN BR MANTII OLMADIINI DÜÜNÜYORUM

Camilerde Ramazan ayn ibadetle geçirememenin burukluunu yaadn belirten Sinan Aslan, Ramazan aymz maalesef buruk geçiyor. Her yl aldmz maneviyat tadn bu yl alamyoruz. çünkü virüsten dolay camilerimiz kapal ve cuma namazlarmz klamyoruz. Ksacas camilerin kapal olmas ve cemaatle ibadet edemediimiz için Ramazan ayn buruk geçiriyoruz. dedi.

Camilerin u anda kapal olmasnn bir mant olmadn belirten Aslan, Camilerin kapal olmasnn u an bir mant olmadn düünüyorum. çünkü virüsün olduu ilk zamanlarda neyin ne olduu pek bilinmiyordu. Ne ile karlaacamz bilmiyorduk. Böylelikle tedbir alyorduk. Tedbir sünnettir. Tedbiri elbette brakmamak gerekiyor. Ama artk hayat yava yava normalleiyor. Mesela ben sabah ie giderken 3 tane PTT önünde geçiyorum. Yüzlerce insan PTT önünde sosyal mesafe kuralna uymadan sraya dizilmi. Ayrca Ulu Camii Meydan yannda yine insanlar sosyal mesafe kuralna uymadan hayatlarn devam ettiriyor. Bundan dolay gerekli tedbirler alnarak camilerimizi de açabilirler. Hatta cami önünde ateler ölçülsün. Maskeler datlsn. Eldivenler taklsn. Böylece gelip ibadetlerimizi yapalm. Ksacas camisiz kesinlikle olmaz diye düünüyorum. Bizlerin toplu dualara ve cemaatle klnan namazlara ihtiyacmz var. Bundan dolay Müslümanlar mabetsiz kalamaz diye düünüyorum. eklinde konutu.

CAMLERMZ çN HENÜZ BR KARAR çIKMADI

Maneviyat açsndan eski Ramazan aylarnn olmadn belirten Yücel Klç, Ramazan ay bu yl çok buruk geçiyor. Önceleri eski ramazanlar yok diye söyleniyorduk. Ancak bu yl Covid-19 salgnndan dolay çok daha buruk geçiyor. nsanlar birbirlerini ziyaret edemiyor. Toplu iftarlar yaplamyor. nallah bu virüs ksa zamanda son bulur ve seneye bu ekilde Ramazan aymz geçirmeyiz. dedi.

Cuma namaznda oluabilecek kalabalktan dolay bu günlerin dnda camilerin açlmas gerektiini belirten Klç, unlar söyledi: Almanyada bildiim kadaryla Müslüman oran ülke nüfusunun yüzde 6sna tekabül ediyor. Böyle bir oran olmasna ramen Almanyada camiler açlyormu. Ancak bizim ülkede camilerin açlmas için bir karar henüz çkmad. Camilerimiz cuma namaz dnda açlrsa iyi olur. çünkü cuma namazlar çok kalabalk olaca için belki virüsün yaylma riski olur. Ancak normal vakitlerde belli bir sosyal mesafe korumas yaplarak camilerimiz açlabilir. Tabi cuma namazlar da ileriki dönemlerde virüsün etkisi tamamyla bitince tekrardan klnabilir.

CAMLERMZ AçSINLAR

Camilerde Kuran seslerinin yükselmediini belirten Hüseyin Atl, Camilerimiz görüyorsunuz kapaldr. Kuran- Kerim okunmuyor. Cüz okunmuyor. Cemaatle namaz klnmyor. Camilerimizi açsnlar. Ne haklar var camilerimizi kapatyorlar. Normalleme ile birlikte açlacak yerler noktasnda öncelik camilerimize verilsin. eklinde konutu.

Ramazan aynda Covid-19 virüsünden dolay hiçbir duygu alamyoruz

Covid-19 salgnndan dolay Ramazan aynda istedikleri hazz alamadklarn belirten Halil Atik, Ramazan aynda Covid-19 virüsünden dolay hiçbir duygu alamyoruz. Camilerin bo olduunu görüyorsunuz. Covid-19 salgnndan dolay insanlar birbirlerinden uzak duruyor. Yine insanlar camilere gelemiyor. Bundan dolay Ramazan aynda çok fazla haz alamyoruz. Rabbimiz bizleri beterinden korusun. temennisinde bulundu.

CAMLER BZE GEREKYOR, L

Camilerin açlmasn ve camilerde ibadet yapmalarna izin verilmesini talep eden Abdulgani Taer, Ramazan aynda camiler kapal olduu için gidemiyoruz. Teravihlerimizi ve ibadetlerimizi evde yapyoruz. Normalleme ile birlikte alnan karar gerei önce camilerin açlmas gerekiyor. Camiler bize gerekiyor. Camilerimizi serbest etsinler. Braksnlar cemaatle namazlarmz klalm. dedi.

CAMLERMZ AçILSIN

Sosyal mesafe kuralna riayet edilerek camilerin açlabileceine dikkat çeken Muhammet Sabri Bayhan da unlar kaydetti:

Camilerimiz Allahn evidir. limlerimiz ve devlet büyüklerimiz destek versin de camilerimizi açlsn. Kblemiz olan Kbemiz açlsn. çünkü ifa buralardadr. Devlet nasl uygun görürlerse öyle de yapabilirler. Örnein; araya mesafe konulabilir. Böylece namazlarmz, ibadetlerimizi ve teravihlerimizi klabiliriz. Rabbimiz bizi korumasa inann kendimizi nereye koyarsak da bir anlam yoktur. Günümüz gelmise ruhumuzu vereceiz. Tabi bu arada tedbirimizi de almamazlk etmeyeceiz. Son olarak devletten veya gücü yeten her kim ise onlardan isteimiz udur, camilerimizi açsnlar.

NORMALLEME LE ALINAN KARALAR çERSNDE CAMLERN AçILMAMASI BÜYÜK BR EKSKLKTR

Ramazan ayn ibadetle geçirdiklerini söyleyen Alaattin Bahadr, Ramazan aynda Kuran- Kerimimizi okuyabildiimiz kadar okuyoruz. Namazlarmz ve ibadetlerimizi yapyoruz. Normalleme ile alnan karalar içerisinde camilerin açlmamas büyük bir eksikliktir. Madem i yerleri açlacaksa oralarda insanlar toplanacaksa camilerimize de bu hakk verebilirlerdi. Nitekim risk her yerde var. Tabi camilerimiz açldktan sonra körü körüne de davranmamamz gerekiyor. Sosyal mesafe kuralna uyalm ve camilerimizi açalm. eklinde konutu.

RABBMZDEN TEMENNMZ BR AN ÖNCE KEND RAHMETYLE BU ATE SÖNDÜRMESDR

Covid-19 salgnn bir an önce bitmesi için Rabbimize yakarta bulunan Mithat çabuk, Ramazan ay elhamdülillah iyi geçiyor. Bu ayda tefekkür ediyoruz. Namazlarmz ve ibadetlerimizi yapyoruz. Bilim Kurulundaki yetkililerin camilerimizin açlma kararn verirken nasl hasarsz olacak düüncesini göz önünde bulundurup vermelidir. Risk ve sknt yoksa da canilerin açlma kararn versinler. Covid-19 salgnn da bulamamas için de sosyal mesafe kuralna uyulmas gerekiyor. Cami cemaati virüsün etkisi tamamyla bitene kadar namazlarn ayr ayr klar. Rabbimizden temennimiz bir an önce kendi rahmetiyle bu atei söndürmesidir. duasnda bulundu.

EER AVMLER AçILIYORSA CAMLERN DE AçILMASI ZORUNLU OLMASI GEREKYOR

Cocid-19 sürecinde camilerde okunan her ezan sonras camilerde ibadet yaplamad için üzüntü yaadn belirten lhami Delidere ise unlar söyledi: Ben camilerin normalleme ile birlikte öncelikle açlmas gerektiini düünüyorum. Eer iyerleri açlyorsa camilerin de açlmas zorunlu olmas gerekiyor. nann her ezan okunduunda camilerin kapal olmas ve ibadetlerin yaplamamas benim çok arma gidiyor. Bir Müslüman olarak bu durum beni gerçekten çok üzüyor.

CAMLERMZDE AçIK ALANLARDA DA BADET EDEBLRZ

Açk alanlarda sosyal mesafe kuralna uyarak cemaatle namaz klnabileceine dikkat çeken Hasan pek, Ramazan ay mübarek bir aydr. Ramazan aymz çok güzel geçiyor. Ramazan ay, Rabbimizin bize verdii bir hediyedir. Biz kullar olarak da bu hediyeyi kabul edip hem ruhi hem de bedenen kendimizi güçlendirmeliyiz. Diyanet leri Bakanlmz da uygun görürse camilerimizde açk alanlarda ibadetlerimizi eda edebiliriz. Açk alanda cemaatle namaz klnrsa da bir ey olmaz. Bu ekilde camilerimiz açlrsa daha güzel olacan düünüyorum. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git