Onlar atanamayanlar!

Bırakın vatandaş konuşsun; "Atanamayan öğretmenlerin isyanını" konu etti. Atanmak için canının dişine katan birçok öğretmen adayı ise yüksek ücretler karşılığında, kurs merkezlerinin yolunu tutuyorlar.

Haberler 10.02.2018 - 09:35 Son Güncelleme : 10.02.2018 - 09:49

aban YILMAZ/Filiz YAA/Ylmaz YAAR

DYARBAKIR-Söz Haber ekibi yllardr atanamayan öretmenlerin atanabilmek adna her yl tomar para vererek, kurs merkezlerinin yolunu tutan mutsuz insanlarn sorunlarn dinledi.

Türkiyede eitim alannda en çok tartlan konulardan biri, hiç üphesiz atamas yaplamayan öretmenlerin içler acs durumu. Bir ksm Milli Eitim Bakanl bünyesindeki okullarda ücretli öretmen olarak çalrken, baz öretmen adaylar ise özel okullarda mesleklerini icra ediyorlar. Atanmak için cannn diine katan birçok öretmen aday ise yüksek ücretler karlnda, kurs merkezlerinin yolunu tutuyorlar. Söz haber ekibi kurs merkezleri önünde atanamayan öretmenlerin sorun ve görülerini ald.

TEKL ETM SSTEMNE GEçLMES BZM çN Y OLUR

smail Baran isimli öretmen tekli eitim sistemine geçile birlikte atanma anslarnn artacana olan inancn dile getirerek, Türkçe öretmenlii mezunuyum. KPSS ye hazrlk için dershaneye geliyorum. Eitim Fakültesinden mezun olan bir örenci en az 23-24 yana belli bir olgunluk seviyesine geliyor. Dolaysyla hem aileden hem çevreden hem de insann kendisinden beklentileri artyor. Bu durumda bir eyler yapamamak çalamamak kiiye dokunuyor. u an öretmenler adaylarn en çok tedirgin eden snavdan sonra mülakatn yaplmas.2019da tekli eitim sistemine geçilecek diye biliyorum. Tekli eitim sistemine geçilmesi durumunda bir nebzede olsa bizim için iyi olacaktr dedi.

YANLI ETM POLTKALARI

Eitim politikalarnn yanllna dikkati çeken Resul Demir de, çok büyük bir açk var bunun giderilmesi lazm. Herkesin kendi alanna yönelik çalmasn salayacak projeler yaplmas lazm. Günümüzde beli bir çounluk alan dnda i yapyor. Bunu da uygulanan politikaya balyorum diye konutu.

ESK SSTEM OLMU OLSAYDI SINAVA GRERDM VE ATANIRDIM

Atanmak için ümidinin kalmadn ifade eden smail Sönmez, Türkçe öretmeniyim atanamadm zorluklar u yönde özel sektörde çalmak zorunda kalyoruz ve özel sektörde skntldr her zaman i bulamayabiliyoruz. Sorunlarmz buna yönelik oluyor. Son dönemlerde FETÖ sorunlarndan dolay dershanelerde öretmen alma konusunda skntlar yayor. Sorunun çözümü için ancak esprilerini yapabiliriz daha zengin bir ülke olabilir. Zengin bir ülke olursa eitime önem verir ya da verebilir. Geçen sene Türkçe öretmenliinden mezun oldum ama hiçbir ekilde snava kayt yapmadm gerekte duymadm bu sende ayn ekilde snava girmeyeceim kayt parasna demiyor. Kayt parasna vereceim ücretle güzel bir yemek yerim diye düünüyorum. Snava girmeye gerek duymayacak kadar sorunlu bir sistem olarak görüyorum. Eski sistem olmu olsayd snava girerdim ve atanrdm ama imdi öyle deil ne olacan bilmediimiz bir snav sistemi 7 ay çalacam sonra snava girecek akabinde mülakata gireceim bir tane adam çkp diyecek ki ben senin kalarn sevmedim gibi eylerle karlamak istemediim için riski göze almak istemiyorum eklinde konutu.

FARKLI BRANLARDAK ÖRETMENLER BAKA DERSLERE GRYOR

Mehmet Görkmen de, devletin atanamayan öretmenlerle ilgili ciddi bir plan yapmas gerektiini düündüünü ifade ederek, Eer atama yaplmyorsa bari fakülteleri kapatsnlar ki örencilerde okumasn. Öyle bir hal alm durumdaki artk kimse eitim fakültelerine gitmek istemiyor öretmenlikten vazgeçmi durumdayz baka meslekler aryoruz. Farkl branlardaki öretmenler baka derslere giriyor. lk önce branlardaki açn kapatlmas lazm. Bir türlü çözüm üretemiyoruz dedi.

MÜLAKAT DEDKLER OLAY TORPLLE LYOR

Atanma konusundaki torpil iddialarna deinen Erdal çiftçi, uan ki koullara baktmz zaman kiinin KPSS puan iyi olsa bile güvenlik soruturmas mülakat gibi ekstralarla karlayor. KPSS puan iyi olup hala atanamayan öretmenler var ne kadar doru bir sistem eletirilir bu durum. Günümüz artlarnda mülakat dedikleri olay torpille iliyor adam kayrma yani. Sistemin deimesi lazm diye konutu.

ÜCRETL ÖRETMENLERN, ÖRETMENLER GÜNÜ BLE KUTLANMIYOR

Ücretli öretmen yerine kadrolu öretmen alnmas gerektiini aktaran ükran Kurtolu, 2 yldr atanamyorum ve kimya öretmeniyim. Atanamadm için psikolojik bask altndaym. uan ücretli öretmenlik yapyorum ve bu en büyük adaletsizliklerden biri. Atanan ve atanamayan öretmenler ayn okulda görev yapyor ama eit koullarda deiliz. Geçen yl öretmenler günüm bile kutlanmad. çünkü siz atanamadnz dediler. Bunu söyleyen bir öretmendi. çok üzülmütüm. nallah bu yl iyi olur ve atamalar olur. Demek ki çok ihtiyaç var ki ücretli öretmenler alnyor. Ücretli öretmen yerine normal atama yaplsn. Tek temennim budur. Bu sistemin düzelmesi için emeklilik yan düürmeleri gerekir. Bizim de önümüz açlr o zaman. çünkü ihtiyaç var. Herkes bunun bilincinde eklinde konutu.

MLLETVEKLNN MAAI ÖRETMEN MAAINI GEçMESN

Ayten Beren ise Mustafa Kemal Atatürkün öretmenlerle ilgili bir sözünü hatrlatarak, Bende 2016 mezunuyum ve atanamyorum. Tarih dersi çalrken, Atatürkün çok güzel bir cümlesini görmütüm. Demiti ki, milletvekilinin maa öretmen maan geçmesin eklindeki konumas çok önemli bence. Keke bunu imdi uygulasalar. çünkü mecliste uyuyanlar var. Öretmenlerin hali ise ortada. Milli Eitim Bakanlnn bana, milli eitimden biri gitsin. çözüm yine onlarda dedi.

ÖNCELKLE MÜLAKATIN KALDIRILMASI GEREKR

Esra çelik de, Bende ücretli öretmenlik yaptm. Bunun doru olduuna da inanmyorum. 4 yl okuduktan sonra bu tür eylere girimemiz doru deil bence. 4 yl okudum ve diplomam almsam, benim direk göreve balamam gerekir diye düünüyorum. Öncelikle mülakatn kaldrlmas gerekir. Bence eitim sistemine zarar verecek en büyük eylerden bir tanesidir. yi ve nitelikli örenci yetitirilmesi gerekiyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git