Onlara özel!

Özel öğrenciler sebze, meyve ve çiçek yetiştirerek becerilerini geliştiriyor

Haberler 18.05.2022 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Sur ilçesinde hafif düzeyde otizmli ve zihinsel engeli bulunan örencilerin eitim gördüü okulda özel örenciler sebze, meyve ve çiçek yetitirerek, becerilerini gelitiriyor.

Milli Eitim Bakanlna bal geçen yl hizmete açlan Sur Özel Eitim Meslek Okulunda görevli öretmenler, Birlikte Üretiyoruz projesi kapsamnda çalma balatt.

Özel örencilerin topraa dokunmasnn amaçland çalma dorultusunda okul içinde tarm atölyesi oluturuldu.

Kabak, patlcan, domates, biber, salatalk, çilek gibi sebze ve meyveler ile çeitli süs bitkilerinin tohumlar atölyede fideye dönütürüldü.

Öretmenler tarafndan bu fidelerin toprakla buluturulmas için okulun bahçesinde 400 metrekare sera ile 9 bin metrekarelik uygulama bahçesi kuruldu.

Atölyede yetitirilen fideler okulda eitim gören 61 örencinin el emei ile serada ve uygulama bahçesinde topraa dikildi.

Üretilen sebze ve meyvelerin satndan elde edilecek gelir, okuldaki farkl projelerde kullanlacak.

çOCUKLARIMIZA DOAYLA VE TARIMLA LGL HER EY ÖRETYORUZ

Sur Özel Eitim Meslek Okulu Müdürü Erkan Demirci, AA muhabirine, okullarnda hafif düzeyde otizmli ve zihinsel engelli 61 örenciye eitim ve öretim hizmeti sunduklarn söyledi.

Okulun tüm ihtiyaçlarnn devlet tarafndan karlandn ifade eden Demirci, okullarnda tarm, konaklama ve seyahat ile el sanatlar alanlarnda eitim faaliyeti sürdürdüklerini belirtti.

Bunlarn içinde tarm ayrca önemsediklerine iaret eden Demirci, ehir hayatnda yetien çocuklarmz, topraktan, tarmdan, bitki ve doadan uzak bir ekilde büyüyor. Özelikle de özel gereksinimlerden dolay bu konularda çok büyük bir sknt yayorlar. Bu hizmeti onlara sunabilmek için tarm atölyemizi kurduk. çocuklarmza doayla ve tarmla ilgili her eyi öretiyoruz. dedi.

çOCUKLAR ÜZERNDE POZTF ETKLERN GÖRÜYORUZ

Demirci, Sebze, meyve yetitiriciliinden peyzaj çalmalarna, hayvan bakmna kadar birçok alanda çocuklarmza eitim ve öretim hizmeti vermekteyiz. Bu eitim ve öretimin çocuklar üzerinde pozitif etkilerini görüyoruz. Topraa dokunabilmek, doayla iç içe olmak, bir eyler üretebilmek çocuklar için oldukça kymetli. diye konutu.

Üretilen ürünlerin okula getirisi de olduunu anlatan Demirci, bu sene serada 5 binden fazla sebze fidesi yetitirdiklerini, 100den fazla meyve fidesini toprakla buluturduklarn belirterek, bunlarn bakm ile ilgilendiklerini söyledi.

Demirci, 15-20 farkl türde 5 binden fazla çiçek yetitirdiklerini ifade ederek, Bütün bunlarn döner sermaye olarak okulumuza katks olacak. Faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. lerleyen dönemde ürettiimiz tüm ürünleri, döner sermaye üzerinden sata sunacaz ve bu da okulumuz için ciddi bir gelir kayna olacak. diye konutu.

Tarm teknolojileri öretmen Remzi çelen ise örencilerle üretim yaptklarn, bahar ay ile saks saysn da artrdklarn söyledi.

çelen, bu ekilde örencilerin el becerilerini gelitirmek, topraa olan ilgi ve sevgilerini artrmak istediklerini ifade etti.

SALANAN MKANLARDAN DOLAYI MUTLUYUZ

Örencilerden Zilan Atar (16) okulda toprakla urat için çok mutlu olduunu anlatarak, Tarm örencileri olduumuz için bence anslyz. Arkadalarmz da tarmla uramay çok seviyor. Okulumuzda bize salanan bu imkanlardan dolay hocalarmza teekkür ediyoruz. diye konutu.

Süleyman Tekke (17) ise evde toprakla ilgilenme imkanlarnn bulunmadn belirterek, Burada toprakla urayoruz. çiçek, sebze ekiyoruz. Burada salanan imkanlardan dolay mutluyuz. dedi.

Ana Sayfaya Git